Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Je stévie opravdu bezpečná?

Ze všech stran se na nás valí informace o škodlivosti cukru. Přirozeně tak za něj hledáme zdravější náhražky. Jednou z nich je stévie. Je ale tato bylina opravdu zdravotně nezávadná nebo jde spíš o substituci, o jejíž masové využití stojí hlavně velké potravinářské koncerny?

Je stévie opravdu bezpečná?
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii
Bio potraviny

Co je stévie?

Stevia rabaudia neboli stévie sladká je bíle kvetoucí rostlina, která má svůj původ v Jižní Americe a dorůstá asi půlmetrové výšky. Jako sladidlo se používá výtažek z jejích listů. Za sladivost zodpovídají glykosidy, souhrnně označované jako steviosid. Tato látka je asi 300x sladší než běžný řepný cukr. Na rozdíl od cukru má glykosid skoro nulovou kalorickou hodnotu a tělo ho nestráví, takže jím projde podobným způsobem jako třeba voda nebo vláknina.

Používání stévie

V Japonsku se stévie používá již více než 30 let. Evropský úřad pro kontrolu potravin si s jejím schválením ale dával na čas a až v roce 2011 na základě hloubkové a dlouhodobé analýzy uznal, že její použití coby potravinového doplňku a náhradního sladidla je zcela bezpečné. Steviol-glykosidy získaly označení E 960. I Spojeným státům americkým trvalo velmi dlouho než uznaly, že stevia jako sladidlo je bezpečná.

Za zmínku ale stojí fakt, že stévie nebyla nikdy schválena pro použití v dětské výživě a není doporučována ani těhotným a kojícím ženám. 

Výhody stévie

  • nezvyšuje hladinu cukru v krvi
  • neobsahuje sacharózu ani glukózu, proto je vhodná pro diabetiky
  • hodí se jako náhražka za syntetická sladidla

Domácí využití stévie

Ačkoli u masivního využití stévie zůstává mnoho otazníků, u jejího domácího používání coby náhradního sladidla nemusíme mít v souvislosti s jejími účinky strach.

Jak už jsme zmínili, neobsahuje téměř žádné kalorie, a tak se hodí při redukci váhy. Na rozdíl od syntetických sladidel má přirozeně sladkou chuť a naopak nemá onen nepříjemný "ocásek".

K čemu se hodí stévie

Stévie se hodí například při dochucování domácích limonád nebo při pečení. Samozřejmě ale platí osvědčené: "všeho s mírou". Cukry ve stravě tedy raději omezte, případně částečně nahraďte alternativním sladidlem, než byste je zcela vyměnili za stévii.

Pěstování stévie

Svůj původ má tato bylina v Paraguayi, kde jsou výrazně odlišné klimatické podmínky než u nás, a tak je možné ji sice v létě pěstovat venku, na zimu je ale nutné ji přesouvat do vnitřních prostor. Nejlépe z toho tedy vychází, když bude stévie rostlina uchovávána v květináči, který můžeme snadno přemisťovat.

Dobře se jí daří v substrátu s vysokým obsahem humusu, jež je nutné udržovat stále vlhký. Sklízí se pak mladé části výhonků, když dosáhnou 40 - 50 cm. Ty se následně se suší, ale mohou se konzumovat i čerstvé. Po první sklizni je možné za dva až tři měsíce sklízet podruhé. Na zimu je pak dobré rostlinu zastřihnout přibližně na 10 cm.

Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti použití stévie jako náhrady sladidla, vždy se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

10. říjen 2021
Témata článku
Zdraví z přírody
Navštivte související produktovou kategorii
Bio potraviny

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.