Lékárna.cz

HPV virus

Lidský papilomavirus neboli HPV (Human papilloma virus) napadá buňky lidské pokožky a sliznic. Je velmi odolný a stabilní a ve vlhkém prostředí může vyvolat infekci i za několik měsíců. Až 80 % z nás se s HPV virem během života setká.

HPV virus
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Druhy HPV virů

Zatím bylo identifikováno více než 130 odlišných typů těchto virů. Některé kmeny nezpůsobují žádné příznaky, jiné jsou zodpovědné za vznik bradavic a kondylomat (genitálních bradavic). Několik typů je rizikových, protože mohou způsobit rakovinné bujení.

  • Nízce rizikové HPV viry ( především typy 6 a 11) mohou způsobit změny na děložním čípku nebo vznik kondylomat. 
  • Vysoce rizikové HPV viry ( především typy 16 a 18) jsou původci rakoviny. Hlavně rakoviny děložního čípku.

Jak se vir šíří

  • pohlavním stykem (klasickým, orálním, análním)
  • přenosem z úst či rukou na pohlavní orgány

Tímto způsobem se šíří zhruba 40 typů HPV. Pouhé podání ruky k přenosu infekce naštěstí nestačí.

Inkubační doba

Nejkratší doba od získání HPV viru po rakovinné změny bývá 2 roky nebo 1-8 měsíců pro vznik kondylomat.

Průběh infekce

Infekce HPV viry většinou probíhá bez výraznějších změn nebo je dokonce zcela bez příznaků. Ve většině případů si poradí náš imunitní systém a nákaza odezní spontánně do 2 let od nakažení. Po této době, pokud nedojde k uzdravení, může docházet až ke vzniků nádorů. Člověk se může stát i přenašečem, aniž by o tom věděl. Někdy se v důsledku nákazy objeví zdravotní problémy.

Co HPV virus může způsobit

  • HPV u mužů: genitální bradavice, papilomatózu hrtanu, nádory konečníku, hlavy, krku či penisu.
  • HPV u žen: genitální bradavice, papilomatózu hrtanu, nádory konečníku, hlavy, krku, nádor děložního čípku či pochvy.

Jak se zbavit HPV viru

HPV infekci nelze léčit. Moderní medicína umí odstranit pouze projevy infekce. O tom, zda se HPV infekce zbavíme či ne, rozhoduje náš imunitní systém. Léčba projevů závisí na typu onemocnění, které HPV viry způsobily. Měla by probíhat vždy v součinnosti s lékařem.

Nejdůležitější je prevence

Otestujte se!

K vyšetření můžete vyzkoušet hpv domácí test. Žena si sama udělá stěr z poševní sliznice, test odešle v přiložené obálce a do 20 dní má výsledek. V testu se vyšetřuje 18 vysoce rizikových typů a 6 nízko rizikových typů HPV virů. (Mgr. Pavla Horáková)

Základem prevence rakoviny děložního čípku jsou pravidelné prohlídky u gynekologa.

Očkování

Od roku 2006 je pro ženy a muže možnost očkování proti nejčastějším HPV virům. Principem je vytvoření imunitní paměti, která by měla chránit před HPV infekcí a následným rozvojem onemocnění. V České republice se k očkování proti HPV virům využívají tři vakcíny, které od sebe odlišuje cena a také rozsah ochrany:

  • Cervarix chrání proti 2 typům HPV.
  • Gardasil (dříve Silgard) chrání proti 4 typům HPV.
  • Gardasil 9 chrání proti 9 typům HPV.

Kondom? Ano, ale...

Pravidelné používání kondomu snižuje riziko infekce HPV viry, ale zcela ho neeliminuje. K přenosu toiž dochází i kožním kontaktem v místech, kde kondom již není.

Co můžete udělat sami

  • dodržujte pravidelnou hygienu,
  • posilujte imunitní systém,
  • vyhýbejte se stresu,
  • nestřídejte sexuální partnery,
  • nekuřte.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktovou kategorii
Testy infekcí

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.