Lékárna.cz

Bazalka, královna italské kuchyně

Bazalka, královna italské kuchyně
Sdílet

Kdo by neznal bazalku. Nádherně voní, a ještě lépe chutná. Věděli jste, že má původ v Indii? Bazalka je velmi oblíbená bylinka už jen proto, že si ji každý může sám vypěstovat. Ať už na zahrádce, nebo za oknem v květináči. V tom druhém případě si pak její úžasnou chuť můžeme dopřát i přes zimu.

Bazalka pravá se k nám dostala z Indie v 16. století. Využívala se na výrobu různých vonných olejů, v Egyptě ji dokonce dávali faraonům do hrobky. Zatímco v Indii je bazalka trvalkou, u nás ji pěstujeme jako jednoletou bylinku na záhoncích či v květináčích. Můžete si vypěstovat klasickou bazalku se zelenými listy nebo s temně rudými listy. Nebo si je do truhlíku vysaďte obě dvě. 

Pěstování bazalky je poměrně jednoduché, jen vyžaduje správnou zálivku, tedy ani vysušení, ani přemokření. Má ráda slunce, ale nepotřebuje, aby na ni pražilo celý den. Ideální je jihovýchodní nebo jihozápadní okno. Občas bazalku napadnou mšice, v tom případě využijte některý z biologických postřiků. Bazalka a rajčata jsou nerozlučná dvojka nejen v kuchyni, ale říká se, že byste je u sebe měli i pěstovat. Bazalka rajčata krásně provoní. 

Kdo si v obchodě koupí bazalkové semínko, doporučujeme ho vysévat rovnou tam, kde poroste. Bazalka totiž hůře snáší následné přesazování.

Účinky bazalky 

Bazalka podporuje vylučování žaludečních šťáv, pomáhá při plynatosti a trávení. Je tedy dobrá na celý trávicí systém. Příznivě působí i na dýchací ústrojí (ulehčuje odkašlávání). Bazalka navozuje pohodovou, příjemnou náladu.  

Recept na bazalkové pesto 

Pesto z bazalky je velmi oblíbené a jen tak samotné se špagetami je skutečně výborné. Využijete ho samozřejmě v mnoha dalších receptech. Jak na něj? 

  • Tyčovým mixérem rozmixujte listy bazalky, olivový olej, stroužek česneku, sůl, lžíci pinioných nebo vlašských ořechů.
  • Potom smíchejte pesto v misce se strouhaným parmazánem.
  • Hotové pesto si naplňte do sklenic a skladujte ho v lednici. Rozhodně platí, že ho dříve sníte, než by se zkazilo. 

Máte velkou úrodu bazalky? Využijte ji! Bazalku si můžete nasušit nebo také zmrazit, což je méně známý způsob. Natrhejte ji i s natí, nasekejte a rychle zmrazte. Nelekněte se, když zčerná. Až ji rozmrazíte, bude chutnat skoro jako čerstvá bazalka. 

27. duben 2018
Máte dotaz k článku? Napište nám!

Přečtěte si také

Konopí je dnes dobře známé a používané nejen v medicíně, ale také v kosmetice, kde je jedním z nejčastěji používaných top látek dnešního trhu.

více

Co to je, jaké jsou účinky propolisu a kdo by si na něj měl dát pozor, prozradíme v našem článku.

více

Řepík lékařský byl používaný v magii a léčení již od starodávných dob. K čemu však doopravdy slouží? Prozradíme v našem článku.

více

Co by to byl podzim bez dýně. Pokud jste v létě poctivě zalévali, tak teď už jistě sklízíte tyto na pohled krásné plody, které dovedou posloužit jak k snědku, tak i jako podzimní dekorace. Například…

více
Zeptejte se lékárníka

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Zjistit více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.