Lékárna.cz

Bazalka, královna nejen italské kuchyně

Kdo by neznal bazalku. Nádherně voní, a ještě lépe chutná. Věděli jste, že má původ v Indii? Bazalka je velmi oblíbená bylinka už jen proto, že si ji každý může sám vypěstovat. Ať už na zahrádce, nebo za oknem v květináči. V tom druhém případě si pak její úžasnou chuť můžeme dopřát i přes zimu.

Bazalka, královna nejen italské kuchyně
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Druhy bazalky

Bazalka pravá se k nám dostala z Indie v 16. století. Využívala se na výrobu různých vonných olejů, v Egyptě ji dokonce dávali faraonům do hrobky. Bazalek existuje nespočet druhů. Zatímco v Indii pěstují bazalku jako trvalku, u nás ji pěstujeme jako jednoletou bylinku na záhoncích či v květináčích. Můžete si vypěstovat klasickou bazalku se zelenými listy nebo s temně rudými listy bazalku čokoládovou, nebo citrónovou. Nezapomeneme ani na tulsi neboli bazalku posvátnou, ale o té až někdy příště.

Účinky bazalky pravé

Bazalka prospívá správnému vylučování žaludečních šťáv, normálnímu trávění a plynatosti. Je tedy zdraví prospěšná pro vyrovaný trávicí systém. Příznivě působí i na normální stav dýchacího ústrojí, je proto možné ji zařadit do čajů zaměřených na zdraví plic. Bazalka navíc navozuje pohodovou a příjemnou náladu.  

Působí na:

  • normální fungování krevního oběhu
  • vyrovnané duševní a kognitivní funkce
  • normální stav dýchacího systému
  • vyrovnané trávení a vylučování vody z organismu

Jak vypěstovat bazalku

Pěstování bazalky je poměrně jednoduché, jen vyžaduje správnou zálivku, tedy ani vysušení, ani přemokření. Má ráda slunce, ale nepotřebuje, aby na ni pražilo celý den. Ideální je jihovýchodní nebo jihozápadní okno. Občas bazalku napadnou mšice, v tom případě využijte některý z biologických postřiků. Bazalka a rajčata jsou nerozlučná dvojka nejen v kuchyni, ale říká se, že byste je u sebe měli i pěstovat. Bazalka rajčata krásně provoní. 

Kdo si v obchodě koupí bazalkové semínko, doporučujeme ho vysévat rovnou tam, kde poroste. Bazalka totiž hůře snáší následné přesazování.

Sušená bazalka - do jídla i do čaje

I sušená bazalka vám udělá v pokrmech nebo čaji velkou službu. Sušením si bazalka zachovává svou chuť, vůni i energii, můžete ji pak používat celoročně. 

Recept na bazalkové pesto 

Pesto z bazalky je velmi oblíbené a jen tak samotné se špagetami je skutečně výborné. Využijete ho samozřejmě v mnoha dalších receptech. Jak na něj? 

  • Tyčovým mixérem rozmixujte listy bazalky, olivový olej, stroužek česneku, sůl, lžíci pinioných nebo vlašských ořechů.
  • Potom smíchejte pesto v misce se strouhaným parmazánem.
  • Hotové pesto si naplňte do sklenic a skladujte ho v lednici. Rozhodně platí, že ho dříve sníte, než by se zkazilo. 

Máte velkou úrodu bazalky? Využijte ji! Bazalku si můžete nasušit nebo také zmrazit, což je méně známý způsob. Natrhejte ji i s natí, nasekejte a rychle zmrazte. Nelekněte se, když zčerná. Až ji rozmrazíte, bude chutnat skoro jako čerstvá bazalka. 

Navštivte související produktové kategorie
Koření a dochucovadla Bio potraviny

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.