Lékárna.cz

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi.... Karneval pleťových masek

Správně zvolená pleťová maska má pro vaši pokožku doslova blahodárné účinky - čas věnovaný jejímu výběru se vám tedy bohatě vrátí. Vyznat se v množství nabízených produktů a vybrat si ze široké nabídky tu ideální právě pro vás, bude snad po přečtení článku o něco jednodušší.

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi.... Karneval pleťových masek
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak účinkuje pleťová maska

Kůže, jako největší orgán našeho těla, je každý den konfrontována s množstvím zatěžujících faktorů - od působení slunečních paprsků, přes smog a prach v ovzduší, až po nejrůznější kosmetické přípravky ucpávající naše póry. Použití pleťové masky patří mezi kosmetické procedury, které pomáhají pleť vyčistit, vyživit, ošetřit nebo hydratovat a tím zmírnit následky výše uvedených negativních vlivů. Některé mohou dokonce zmírnit i příznaky stárnutí. Efekt bývá viditelný již po krátké době používání. 

Druhy pleťových masek

Prospěšnost používání masky na obličej je nezpochybnitelná. Již staří Egypťané pečovali o svou pokožku pomocí olivového oleje nebo pštrosích vajec. V dnešní době máme naštěstí i jiné možnosti, takže pokud v lednici nemáte pštrosí vejce, nezoufejte.

Kromě domácích pleťových masek, které jsou vyrobeny z toho, co dům dá, neobsahují stabilizátory a konzervační látky, tudíž je jejich trvanlivost velmi krátká - maximálně několik dní, je dnes na trhu k dostání celá řada masek průmyslově vyráběných, s dlouhou dobou trvanlivosti.

Masky můžeme rozdělit dle jejich účinku na:

  • Masky čistící - důkladně čistí pleť, stahují póry. Často se však nehodí pro lidi s velmi suchou nebo citlivou pletí.
  • Masky hydratační - dodávají pleti živiny a minerály, zvláčňují pokožku. Působí preventivně proti projevům stárnutí.
  • Masky liftingové - vyhlazují jemné vrásky, zlepšují celkový vzhled pleti, redukují známky stárnutí.
  • Masky zklidňující - pleť čistí a zároveň hydratují, vyživují. Jsou vhodné i pro suchou a citlivou pokožku. 

Vyberte masku pro správný účel

Kromě výše uvedeného rozdělení, najdete na maskách mnoho dalších označení, např. masky regenerační, detoxikační, okysličovací, bahenní, antistresové, revitalizační, peelingové, jílové, černé a jiné.

Záleží tedy pouze na vás, jaké účinky od produktu očekáváte. Pokud je Vaše pleť citlivá nebo suchá, pomůže jí pravidelná hydratace a výživa. Mastná a problematická pleť ocení hloubkové čištění. Pleti normální a smíšené prospěje, pokud budete jednotlivé masky střídat.  

Jak správně aplikovat pleťovou masku

Vlasy si stáhneme dozadu pomocí gumičky nebo čelenky. Před nanesením masky pleť důkladně vyčistíme. Odstraníme make-up a nečistoty pomocí odličovacího mléka a pleťové vody. Můžeme aplikovat také peeling, díky kterému bude kůže prokrvená a blahodárné složky masky se do ní lépe dostanou.

Poté pomocí prstů nebo speciálního štětce naneseme dostatečnou vrstvu masky na celý obličej, případně také na krk či dekolt, s výjimkou jemné pokožky v okolí očí a rtů.

Pokud je to možné, udělejte si pohodlí a po dobu působení masky odpočívejte. Pleť se nebude nijak namáhat a bude mnohem lépe vstřebávat účinné látky. Po uplynutí doby působení kůži důkladně opláchneme vodou, dočistíme pleťovou vodou a ošetříme běžně užívaným krémem. 

K dostání jsou také masky slupovací - použití je v jejich případě stejné. Po nanesení tenké vrstvy se nechají zaschnout a poté se jemně sloupnou.

Testování pleťových masek

Testovala jsem tři druhy masek. Vzhledem k typologii mé pokožky mne nejvíce zajímala maska hydratační. Má oblíbená, roky používaná, se totiž přestala vyrábět a od té doby na trhu kosmetiky marně hledám náhradu.

Hydratační pleťová maska od Biodermy, kterou jsem měla možnost vyzkoušet, se za mě řadí k příjemnému nadprůměru. Maska se snadno roztírá, má velmi jemnou konzistenci a je bez parfemace. A výsledný efekt? Pro citlivou pleť výborný - zklidnila i podrážděná červená místa, pro suchou obstojný - chyběl mi o něco výraznější pocit hydratace. Od značky, která se specializuje na citlivou a suchou pokožku, jsem očekávala trochu víc.

Další testovanou byla jílová pleťová maska od Vichy. Prodává se jako dvojbalení určené pro jednorázové použití. K nanesení masky na celý obličej mi však bohatě stačila polovina jedné dávky. Dvojbalení tedy ve skutečnosti vyjde na čtyři použití. Maska má příjemnou jemnou vůni a poměrně rychlou dobu použití - stačí ji nechat působit pouhých 3-5 minut, ačkoliv po této době ještě nebyla zcela zaschlá. Po snadném umytí zůstal výrazný pocit důkladně vyčištěné pokožky, chladivý, mentolový až (pří)jemně štiplavý. Pokožka byla po použití místy zčervenalá, což se u hloubkového čištění stává, zvláště pokud máte citlivější pleť. Doporučovala bych tedy použít spíše na večer, kdy se už nechystáte nikam vyrazit. Pro smíšenou až mastnou pleť bude skvělou volbou.

Velkým překvapením pro mne byla detoxikační a omlazující maska Ente face. Má jednoduchý bílý obal se zlatým písmem. Překvapivé jsou nápisy v češtině přímo na tubě s maskou (ne pouze přelepené cizojazyčné pokyny, jak bývá u zahraničních výrobků zvykem). Při nanášení přípravku jsem necítila žádnou vůni, což pro mne bývá u kosmetiky jeden z důležitých faktorů - buď mi přípravek voní, nebo naopak. Necítit nic je trochu matoucí. Maska se velmi snadno nanášela a roztírala, jelikož konzistence není příliš hustá. Malou nevýhodou je čirá barva - nevidíte, zda máte masku rovnoměrně nanesenou. Po umytí byla pleť znatelně vypnutější. Dle mého názoru bude vyhovovat spíše smíšené či mastnější pokožce, na mou suchou pleť působila příliš stahujícím dojmem. Nicméně - nejjemnější vrásky již po prvním použití skutečně krátkodobě vyhladila.

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.