Lékárna.cz

Jak se správně odlíčit

Určitě to znáte, jste unavená po vydařené party nebo prostě jen po náročném pracovním dni a už se vidíte v posteli. Na odličování a čištění pleti nemáte ani pomyšlení. Tyto denní rituály ale mají svůj smysl a nevyplácí se je zanedbávat.

Jak se správně odlíčit
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Péče o pleť by měla být samozřejmostí stejně jako čištění zubů. Nejde jen o odličování. I v případě, že se nelíčíte je třeba vaši pleť zbavit nečistot a škodlivin z okolního prostředí. Pleť vám bude vděčná a mnohonásobně vám to vrátí. Naopak zanedbáním pravidelné péče si zaděláváte na problémy s akné, ucpanými póry. Pleť může nepříjemně zčervenat a podporujete tím také vznik vrásek. Způsobů odličování je hned několik a na čistou pleť patří vždy bez výjimky další péče – tedy sérum, krém, oční krém… Nepostradatelným pomocníkem jsou odličovací vatové tamponky.

Odličování očí

Oči jsou velmi citlivé, a proto jejich odlíčení používejte vždy přípravky, které jsou pro ně určené. Hodí se například speciální (obvykle olejové) odličovače očního make-upu, které si poradí i s voděodolným líčením a neuškodí ani citlivým očím. Vhodné jsou také micelární vody, které slibují dokonalé odlíčení. V případě očí se vyplatí také správná technika odličování. Vatovým tamponkem jemně stírejte směrem od vnitřního koutku k vnějšímu. Nikdy ne pohybem sem tam, tím si zaděláváte na vznik vrásek a zbytečnou ztrátu řas.

Micelární vody – ano nebo ne

Micelární voda je v současné době velmi oblíbené multifunkční odličovadlo, které slibuje rychlé a snadné odlíčení. Jenže co je micelární voda? Micela je kulovitá buňka, která na sebe nabalí nečistoty, rozpouští oleje a vosky a tím dokonale čistí.

Druhá strana mince je ale méně pozitivní. Zlí jazykové tvrdí, že funguje na podobném principu jako například mýdlo či prostředek na nádobí. Tím, že micelární vodu již neoplachujeme tak zůstávají micely na obličeji a přispívají k vysušování pokožky. Pomoci si můžeme například tím, že obličej po vyčištění krátce opláchneme čistou vodou.

Nicméně pokud jste na svou micelární vodu zvyklé a nedáte na ni dopustit, nenechte se odradit. Nezapomínejte však na následnou péči a hydrataci.

Odličování v několika krocích

Další způsob, odstraňování make-upu a nečistot zabere sice o nějakou tu minutku více, výsledek ale bude stát za to. V první fázi poslouží čistící pleťová voda, mléko, gel nebo například pěna, které zbaví pleť nečistot a otevřou póry. Záleží na vás, čemu dáte přednost. Další fází je potom tonikum, které pleť hydratuje a póry uzavírá. Výsledkem je krásná a čistá pleť, připravená k použití oblíbeného krému.

Jako ranní rituál pak postačí použití pleťové vody nebo tonika, kterými se zbavíte nečistot, které pleť za noc vyloučila. Rozdíl mezi těmito přípravky je ten, že pleťová voda obsahuje malinké množství alkoholu a hodí se tak spíše pro mastnější pleť. Setkat se můžete také s pojmem růžová pleťová voda, což je ideální přípravek pro zralou pleť, růžový olej je skvělým pomocníkem pro dehydratovanou pleť.

Produktů k odličování a čištění pleti je na trhu nepřeberné množství, najděte si tedy své oblíbence, ať je váš pravidelný čisticí rituál příjemný a výsledkem je krásná pleť. Jako malá pomůcka může posloužit i mé testování, pro které jsem vybrala od každého druhu odličovače něco.

BIODERMA Sensibio Gel Moussant jemný čisticí a odličovací gel 200 ml 

V případě tohoto výrobku skutečně platí vše výše uvedené, odličovací gel je velmi jemný, navíc hypoalergenní, pokožku nedráždí a neštípe do očí. Pravidelně jej používám jako první fázi večerního odlíčení. Dalším krokem může být micelární voda Bioderma nebo jiná pleťová voda či tonikum. Osobně tento gel hodnotím velmi kladně. Stačí jej opravdu malé množství, takže pokud váháte při pohledu na cenu, nezoufejte, vydrží Vám opravdu dlouho.

LA ROCHE-POSAY Micelární voda Ultra pro citlivou pleť 100 ml

Jako zástupce z řad micelárních vod jsem vyzkoušela značku La Roche-Posay. Produkt určený pro citlivou pleť funguje skvěle, odlíčí vše včetně voděodolné řasenky a navíc krásně voní. Obličej je po této micelární vodě jemný a hladký. Vybírat můžete dle typu Vaší pleti – od mastné až po velmi citlivou reaktivní pleť. Nevýhodou je vyšší cena, která je ale vyvážená kvalitním produktem.

NUXE Gentle Toning Lotion 200 ml

Čistící tonikum Nuxe bez alkoholu a také bez parabenů je skvělým každodenním pomocníkem. Používám jej jak ráno, tak večer k dočištění pleti a výsledkem je perfektně čistá a hydratovaná tvář. Obsahuje výše zmíněnou růžovou vodu z damašské růže, čisticí složky derivované z kokosu a kyselinu hyaluronovou, která slibuje hydrataci. Nevýhodou může být trochu vyšší cena. Překvapila mě také výraznější vůně, která je ale ve výsledku příjemná.

SALOOS Hydrofilní odličovací olej Růžové dřevo 50 ml

S odličovacími oleji jsem prozatím neměla zkušenost a musím říci, že jsem byla příjemně překvapená. Obávala jsem se efektu mastného obličeje, ale ten se nedostavil. Pokud použijete na navlhčený tamponek jen pár kapiček, jak je uvedeno v návodu, žádný olejový film Vám na obličeji nezůstane. Olej neštípe do očí a velmi šetrně odstraní make-up. Růžové dřevo krásně voní a slibuje službu zralé pleti. Osobně jej používám hlavně večer k odlíčení. Ráno volím už jen tonikum. U tohoto výrobku je velmi příznivá cena a navíc bio kvalita použitých olejů

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.