Agar je velice zdravou alternativou želatiny. Získává se z červených mořských řas. Je průhledný, bez chuti a zápachu. Tuhý i za vyšších teplot.
Agar (jinak též agar-agar) je přírodní polysacharid s vysokou želírující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas rodů Floridae a Gelidium. Je průhledný, bez zápachu a bez chuti. Umožňuje vytvářet tzv. vysoké vrstvy želé, jež při krájení skvěle drží tvar. Výrobky obsahující agar jsou proto vhodné pro domácí přípravu extra vysoké vrstvy želé na dorty a zákusky.
V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i jako zahušťovací prostředek pro cukrářské a pekařské výrobky. Je výborný pro mražené dezerty, různá želé, pudinky apod. Jednu kávovou lžičku Agaru a 5-10 kávových lžiček cukru vmícháme do 300 ml vody. Necháme 10 minut nabobtnat a poté 15 minut vaříme. Při výrobě aspiků přidáme namísto cukru 1/2 kávové lžičky soli.
Agar agar (Gelidium 100 %).
Může obsahovat stopy lepku.
Nutriční hodnoty ve 100 g
| Energetická hodnota | 720 kJ / 172 kcal |
| Tuky | 0,1 g |
| z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
| Sacharidy | 0,4 g |
| z toho cukry | 0 g |
| Vláknina | 86 g |
| Bílkoviny | 0,1 g |
| Sůl | 0,04 g |
Španělsko.
Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem a teplem.
30 g
Na dotaz vám odpoví jeden z našich specialistů
Každý pracovní den v
9:00
-
14:00
Pro přidání položky do oblíbených musíte být přihlášeni.
Nejdříve se musíte přihlásit.
Pro zaslání nového hesla je nutné zadat e-mailovou adresu, kterou jste zadali při své registraci. Na tento e-mail vám pošleme odkaz, pomocí kterého si budete moci zadat nové heslo.