Agar je velice zdravou alternativou želatiny. Získává se z červených mořských řas. Je průhledný, bez chuti a zápachu. Tuhý i za vyšších teplot.
Agar (jinak též agar-agar) je přírodní polysacharid s vysokou želírující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas rodů Floridae a Gelidium. Je průhledný, bez zápachu a bez chuti. Umožňuje vytvářet tzv. vysoké vrstvy želé, jež při krájení skvěle drží tvar. Výrobky obsahující agar jsou proto vhodné pro domácí přípravu extra vysoké vrstvy želé na dorty a zákusky.
V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i jako zahušťovací prostředek pro cukrářské a pekařské výrobky. Je výborný pro mražené dezerty, různá želé, pudinky apod. Jednu kávovou lžičku Agaru a 5-10 kávových lžiček cukru vmícháme do 300 ml vody. Necháme 10 minut nabobtnat a poté 15 minut vaříme. Při výrobě aspiků přidáme namísto cukru 1/2 kávové lžičky soli.
Agar agar (Gelidium 100 %).
Může obsahovat stopy lepku.
Nutriční hodnoty ve 100 g
| Energetická hodnota | 720 kJ / 172 kcal |
| Tuky | 0,1 g |
| z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
| Sacharidy | 0,4 g |
| z toho cukry | 0 g |
| Vláknina | 86 g |
| Bílkoviny | 0,1 g |
| Sůl | 0,04 g |
Španělsko.
Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem a teplem.
30 g
Na dotaz vám odpoví jeden z našich specialistů
Mgr. Zdenka Morvai
Mgr. Ondřej Pleskot
Mgr. Pavla Horáková
PharmDr. Kamila Horníčková
Pro přidání položky do oblíbených musíte být přihlášeni.
Nejdříve se musíte přihlásit.
Pro zaslání nového hesla je nutné zadat e-mailovou adresu, kterou jste zadali při své registraci. Na tento e-mail vám pošleme odkaz, pomocí kterého si budete moci zadat nové heslo.