Dobrý den,
jelikož mají těhotné ženy jiné nutriční potřeby, nejsou obecné jídelníčky diabetiků příliš vhodné.U těhotné ženy se ve 3. trimestru zvyšuje bazální metabolismus o 15-20%. To je potřeba brát v potaz při sestavování vhodného jídelníčku.
Vhodným pomocníkem jsou kalorické tabulky a vzorové jídelníčky vhodné pro těhotenskou cukrovku.
Bílkoviny by měly tvořit 20-25% denního příjmu energie - ve 2. trimestru je třeba přidat +cca 7g bílkovin denně, ve 3.trimestru až + 21g bílkovin denně.
Alespoň 50% by měly tvořit živočišné bílkoviny. Sacharidy tvoří 50-55% příjmu energie - pozor však na to, že ženy s gestačním diabetem by neměly přijímat více jak 200g sacharidů denně. Preferujte potraviny s nizkým glykemickým indexem a polysacharidy. Maximálně 20% mohou tvořit jednoduché cukry - u těhotných s GD je lze přijímat pouze v ovoci a mléčných výrobcích. Ostatním potravinám s jednoduchými cukry se zcela vyhněte
Doporučený příjem vlákniny je alespoň 25-30 g denně. Tuky tvoří 30-35% příjmu energie. Příjem EPA a DHA se doporučuje 350-450 mg denně.
Tuky mohou sloužit jako doplnění energie při sníženém příjmu sacharidů. Vhodné jsou rostlinné za studena lisované
oleje či plnotučné a polotučné mléčné produkty.
Při dietě nehladovte a pravidelně se stravujte 5-6x denně. Zelenina by měla být rozdělena do 4-5 porcí za den po 150g. Během dne lze sníst max 150 g nepříliš sladkého ovoce. Pro doplnění energie zvyšte příjem bílkovin a tuků. Zcela se vyhněte bílému sladkému pečivu a zaměňte ho za neslazené celozrnné. Nevhodné jsou i uzeniny, polotovary a pokrmy, u kterých neznáte složení. Pozor např. na návštěvě, v restauraci,..
Povolená je kvalitní šunka od kosti.
Glykemický index potravin snižuje vláknina, bílkoviny, tuky, zelenina (ideálně s každým jídlem), celozrnné produkty, pokud není třeba ovoce neloupejte (oloupané má vyšší glykemický index). Dejte si pozor na alternativy jednoduchých cukrů v produktech (např. sacharóza, agávový, karobový,sladový,javorový, čirokový, kukuřičný,...sirup, melasa, vše co má v názvu cukr, fruktoza, galaktoza, maltóza, maltodextrin, dextróza, fruktozo-glukozový sirup, ovocný džus, karamel, ovocný koncentrát,...). Ani ty nejsou vhodné. Nekonzumujte produkty umělými sladidly.
Ovoce nejezte samotné - dejte si k němu tuk nebo bílkovinu. Ideální je např. tvaroh či oříšky - snížíte tak glykemický index ovoce. Sacharidové přílohy vařte tak akorát, nerozvařujte je. Raději si dejte více omáčky a méně špaget, těstovin, rýže, než opačně. Vhodné jsou těstoviny z luštěnin.
Doporučené rozdělení sacharidů během dne:
Snídaně max. 30 g sacharidů
Svačina 20-30 g sacharidů
Oběd cca 50 g sacharidů
Svačina 20 g sacharidů
Večeře 40-50 g sacharidů (případně 2. večeře 20 g sacharidů )
V těhotenství se zvyšují nároky i na vitamíny a minerály - např. kyselina listová - +80-100%, vitamíny skupiny B +7-30%, jód +33%, zinek +10-30%, železo +100%,...
Kyselinu listovou je vhodné začít užívat již cca 3 měsíce před otěhotněním a pokračovat celé těhotenství.