Tradiční sójová omáčka s výrazným aroma a nasládlou chutí.
Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu. Shoyu se doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
Voda, sójové boby (26,1 %), pšenice (15,8 %), mořská sůl ( 14,1 %), alkohol (0,8 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). Alergeny: lepek, sója.
Výživové údaje na 100 ml výrobku: Energická hodnota 300 kJ / 70 kcal, Tuky 0,3 g z toho nasycené mastné kyseliny 0 g, Sacharidy 8,7 g z toho cukry 2,0 g, Bílkoviny 8,3 g, Sůl 13,66 g.
Japonsko
V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu. Pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny) shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu. Marinády na zeleninu, maso i ryby.
Balení obsahuje 200 ml.
Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.
Na dotaz vám odpoví jeden z našich specialistů
Mgr. Zdenka Morvai
Mgr. Ondřej Pleskot
Mgr. Pavla Horáková
PharmDr. Kamila Horníčková
Pro přidání položky do oblíbených musíte být přihlášeni.
Nejdříve se musíte přihlásit.
Pro zaslání nového hesla je nutné zadat e-mailovou adresu, kterou jste zadali při své registraci. Na tento e-mail vám pošleme odkaz, pomocí kterého si budete moci zadat nové heslo.