Oblíbené položky

Úvodní strana » Odborné poradenství

Zeptejte se nás

Na dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím zdarma odpovídáme každý den. Zeptejte se nás sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme už zodpověděli.

 

Teď tu nejsme

Někdy si taky musíme odpočinout.

Zodpovězené dotazy

Trávení Péče o tělo Pohyb Děti Imunita Zdraví z přírody Ženy Léčivé přípravky Srdce a cévy Bolest Vlasy Detoxikace Kosmetika Psychika Muži Kůže Zuby Oči Rady lékárníka

Co je celiakie a jak vzniká?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Celiakie, neboli intolerance lepku, je autoimunitní onemocnění, kterým trpí asi 1% populace. Trpět jí mohou jak děti, tak i dospělí.  Spouštěčem bývá lepek (gluten), který je obsažen ve stravě a který postihuje především tenké střevo. Po příjmu potravy obsahující lepek dojde k autoimunitní reakci, která se projeví poškozením sliznice tenkého střeva.  Poté následuje chronický zánět sliznice, začnou mizet klky a mikroklky. Tím dojde ke snížení povrchu tenkého střeva a sníží se jeho schopnost vstřebávat důležité živiny z organismu.

Lepek je hlavní bílkovinnou složkou pšenice, žita, ječmene a ovsa. Proto by se lidé s celiakií měly zcela vyvarovat potravin, které obsahují tyto obilniny, dokonce i ve stopovém množství.

Intolerance lepku se většinou projevuje až po delší době  konzumace rizikových potravin, na rozdíl od alergie na lepek, která se projeví během několika minut až hodin po konzumaci lepku.

Celiakie se může projevovat typickými střevními potížemi – průjmy, plynatostí, nadýmáním, nechutenstvím, křečemi břicha. Druhým typem potíží jsou tzv. mimostřevní. Patří sem například chudokrevnost, nedostatek železa, osteoporóza, dlouhotrvající únava, zvýšené jaterní testy, bolesti kloubů, záněty dásní, zvýšená kazivost zubů, afty, ztráta pigmentace kůže a tvz. Durhingova dermatitida.  

Orientační vyšetření, zda trpíte celiakií si můžete udělat i doma, pomocí domácího testu na celiakii. K potvrzení diagnózy je však potřeba laboratorní vyšetření krve, na které vás odešle lékař.

Při potvrzení celiakie je třeba dodržovat bezlepkovou dietu. Tím většinou dojde k obnově sliznice střeva a jeho správné funkce. Do úplného uzdravení sliznice je důležité doplňovat vitamíny a minerály, především železo, vápník, vitamíny B12, A a D. Více informací o celiakii a bezlepkové dietě najdete i v našem článku Celiakie-intolerance lepku.

Trávení Rady lékárníka

Co je to intolerance na laktózu a jak s ní bojovat?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Intolerance laktózy postihuje zhruba 10-15% populace ČR. Dochází k ní ve chvíli, kdy trávicí systém není schopný správně zpracovat mléčný cukr-laktózu. Za normálních okolností je laktóza rozštěpena enzymem laktázou na glukózu a galaktózu.

Příčinou intolerance na laktózu je právě nedostatečná aktivita nebo přímo nedostatek tohoto enzymu. Nerozštěpená laktóza začne poté ve střevě kvasit vlivem střevních bakterií, což se poté projevuje plynatostí, nadýmáním, průjmem a křečemi v břiše. Dalšími příznaky mohou být pocit plnosti, kručení v břiše, nevolnosti, zvracení, únava, svalové bolesti či bolesti hlavy. Potíže se obvykle zjevují cca půl hodiny až 3-4 hodiny po požití a mohou přetrvávat i několik dní. Pokud máte podezření na intoleranci laktózy, zajděte za svým lékařem, který vaše podezření „prověří“.

Úprava stravy při laktózové intoleranci je individuální. Někomu stačí vyměnit mléko za zakysané mléčné jogurty, kefíry a sýry, které obsahují méně laktózy, díky bakteriím, které se jí živí. Někdo nesnese ani tu trochu zbylé laktózy. V tom případě doporučuji zcela se vyhnout mléku, mléčným výrobkům a všem potravinám, které je obsahují. Nahradit se dají rostlinnými mléky, margaríny, atd.

O tom jak bude vaše tělo reagovat na laktózu rozhoduje i to, v jakém stavu jsou vaše střeva, stres nebo to, zda mléčný výrobek něčím zajíte.

Jak tedy bojovat s intolerancí?

  • Pro zmírnění zažívacích potíží doporučuji zpočátku vyloučit zcela potraviny obsahující laktózu
  • Poté, pokud nemusíte zcela vyloučit mléko a mléčné výrobky, rozdělte si tyto produkty do více menších dávek za den a nejezte (nepijte) je nalačno.
  • Vybírejte „low-lactose“ nebo „lactose-free“ produkty
  • Užívejte pravidelně a dlouhodobě probiotika
  • Štěpení laktózy můžete napomoci doplňky stravy ( Lactanon, Laktoleraza, Lactase enzyme), které obsahují laktázu a užívají se před jídlem obsahujícím laktózu

Občas se intolerance na laktózu zaměňuje s alergií na mléčnou bílkovinu. V tomto případě jde o nepřiměřenou reakci imunitního systému a většinou vzniká velmi rychle po požití alergizující potraviny. Příznaky mohou být podobné. Navíc se mohou přidat kožní, případně dýchací potíže – opuchnutí rtů a jazyka, svědění, kopřivka, potíže s dýcháním až anafylaktický šok.  

Trávení Rady lékárníka

Pořídili jste si nové pohorky na výlety - jak se ale vyhnout puchýřům?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Plánujete letní výlety a dovolené a jediné, co vám ještě schází, jsou nové pohorky. Těšíte se, jak si je obujete a nohy si budou libovat. Pokud si ale nové boty doma nerozšlápnete, ale obujete je až na výlet, po pár hodinách zjistíte, že boty nepříjemně dřou a tlačí. V místě dlouhodobějšího tlaku či odírání vznikne puchýř. V lepším případě nebolí a v pohybu nijak neomezuje. V tom horším je pak každý krok utrpením.

Jak se vyhnout puchýřům a jak je ošetřit v případě vzniku?

  1. Pokud si pořídíte nové boty, předtím, než vyrazíte na delší procházku nebo dovolenou, je dobré v nich zkusit nějakou dobu chodit i doma, tzv.“rozchodit je“. Budete vědět, kde boty tlačí, kde dřou, kde se zakusují řemínky do nohy. Řešit to lze pak různými způsoby- použijete (jiné) ponožky, jinak obujete boty, změníte styl chůze, případně preventivně podlepíte krizová místa.
  2. Když už puchýř vznikne (jelikož v místě puchýře je pokožka poškozená), otevírá se zde možnost pro vstup infekce do organismu. Otlak a puchýř se může i zanítit, proto ho vždy ošetřujte čistýma rukama a nikdy ho nestrhávejte. Okolí puchýře můžete omýt vodou, případně mýdlem a lehce osušit.
  3. Věčná otázka,o které se stále vedou spory je, zda puchýř propichovat či ne. Pokud budete chtít puchýř propíchnout je potřeba to udělat sterilní jehlou. Chcete-li použít jehlu na šití či špendlík, doporučuji ho řádně vydezinfikovat např. v čistém alkoholu. Poté puchýř jemně vymáčkněte a vydezinfikujte. Blanku puchýře nestrhávejte.
  4. K hojení puchýřů je vhodné použít tzv. vlhké hojení pomocí hojivých gelů a hydrokoloidních a hydrogelových náplastí. Tak nevznikne strup a puchýř se bude hojit rychleji. 
  5. Pokud začne být okolí puchýře zarudlé, nateklé, bolestivé, bude z něj vytékat hnis, případně se přidá zimnice nebo horečka, došlo nejspíše k infekci. V případě, že by stav nelepšil, doporučuji vyhledat lékaře.    
  6. Pokud by se Vám utvořila jizva po zahojení popáleniny, vyzkoušejte Rejuvasil nebo Scar Esthetique, které pomáhají regeneraci a Vaši jizvu pomohou učinit méně nápadnou a viditelnou

Pohyb Kůže Rady lékárníka

Často mě pálí žáha. Jak se tohoto nepříjemného pocitu zbavit?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Pálení žáhy je poměrně častým jevem. Je to pocit pálení či horka, který vychází z hrudi směrem nahoru do krku. Nepříjemné pocity vznikají následkem dráždění sliznice jícnu kyselou žaludeční šťávou, k čemuž dochází v případě přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače. Kromě pálení či horka můžete pálení žáhy pociťovat jako slanou, kyselou či nahořklou tekutinu vzadu v hrdle, obtíže při polykání, říhání, bolest na nadbřišku, pocit na zvracení či pocit nadmutí.

Zpočátku se objevuje pálení žáhy jen po určitých druzích jídel.

Riziková jídla jsou

  • sladkosti,
  • smažená, mastná, tučná a pikantní jídla,
  • alkohol,
  • káva,
  • citrusové plody,
  • rajčata,
  • česnek,
  • cibule,
  • perlivé nápoje.

Pálení žáhy ale může vyvolat i stres, obezita, kouření nebo těhotenství.

Omezit ho můžete následujícími režimovými opatřeními:

  • Jezte v klidu, pomalu, po menších porcích rozdělených rovnoměrně během dne
  • Do jídel přidávejte kmín, fenykl, rozmarýn, majoránku a další bylinky podporující trávení
  • Vyhněte se smaženým, tučným a mastným pokrmům, pikantním jídlům, alkoholu a dalším pokrmům, které vám pálení žáhy způsobují
  • Snižte hmotnost, přestaňte kouřit
  • Omezte stresové situace
  • Nepřejídejte se
  • Nejezte na noc, poslední jídlo by mělo být 3-4 hodiny před spaním
  • Spěte a odpočívejte na levém boku
  • Po jídle necvičte, dopřejte si chvilku klidu
  • Nenoste upnuté oblečení

Pokud režimová opatření nepomohou, můžete sáhnout po lécích určených proti pálení žáhy.

Antacida pomáhají neutralizovat kyselé žaludeční šťávy. Tyto léky většinou působí téměř okamžitě. Patří sem například Rennie, Gaviscon, Maalox či Talcid.

Druhou skupinou léků jsou ty, které blokují tvorbu žaludeční kyseliny chlorovodíkové.

  • Sem patří léky blokující histaminové receptory v žaludku (Ranisan, Famosan). Jejich účinek nastupuje cca po hodině a působí delší dobu než antacida.
  • Nejvíce používané a nejúčinnější jsou inhibitory protonové pumpy (Helicid, Nolpaza, Ortanol,...). Používají se při častějším pálení žáhy a žaludečních vředech. Účinek nastupuje při pravidelném užívání. Oba tyto typy léků je vhodné užívat na lačno.

Pokud zrovna nemáte po ruce léky, můžete vyzkoušet některou z babských rad.

Od akutních potíží by mohly pomoci lžička sody rozmíchaná ve vodě, kyselá okurka, lžička jablečného octa ve vodě, zázvorový čaj či aloe vera.

V případě častého a dlouhodobého pálení žáhy doporučuji konzultovat stav s lékařem.

Trávení Rady lékárníka

Trpím často na popraskané koutky. Poradíte mi, jak na ně?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Prasklý koutek je nepříjemnou záležitostí. Mnohdy bolí, svědí nebo krvácí. Nemůžete se pořádně napít, najíst či se usmát. Užuž to vypadá, že se zahojí, ale pak více otevřete ústa a zase praskne.

Praskání koutků může být způsobeno sychravým či mrazivým počasím, nedostatkem tekutin či vitamínů skupiny B, železa, kyseliny listové, suchou pokožkou nebo ekzémem v okolí úst, infekcí, ojediněle i závažnějším onemocněním (cukrovka, poruchy imunity, reflexní choroba jícnu, celiakie, Crohnova choroba,..). U dětí může být praskání způsobeno nadměrným sliněním (v noci či při růstu zubů) a olizováním či okusováním rtů.

Na prasklý koutek většinou funguje doplnit tělu vitamíny skupiny B (především B2 a B6), kyselinu listovou, zinek a železo. Do stravy proto zařaďte kvasnice (obyčejné nebo pivní kvasnice), lahůdkové droždí, oříšky, semínka (především dýňová, slunečnicová, tykvová), špenát, brokolici, luštěniny, meruňky, hovězí maso, játra, ryby, ovesné vločky.

Vysušené rty a prasklý koutek doporučuji mazat speciálními gely. Skvěle se hodí například Dexilip gel, který pečuje o popraskané koutky, ošetřuje je, hydratuje, chrání a urychluje jejich hojení. Poraněný koutek neškrábejte ani neolizujte - mohla by se do něj zanést infekce.

Pokud se koutek dlouho nehojí, stále praská, bolí a okolí je zarudlé, je možné, že se v ráně usadila mykotická nebo bakteriální infekce nebo se jedná o nějakou závažnější chorobu. V tomto případě doporučuji navštívit lékaře.

Děti Ženy Muži Kůže

Které výrobky (zubní pasta, kartáček, gel na zoubky a dásně) jsou nejvhodnější pro zubní péči 21 měsíců starého chlapečka, kterého hodně a dost často trápí dorůstající první zoubky? Které byste doporučili?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Bolest při prořezávání a růstu zoubků zklidní gel na dětské dásně Aloclair. Ten uleví podrážděným dásním děťátka při prořezávání zoubků. Má silikonový aplikátor se štětinkami, kterými můžete dásně při nanášení masírovat.

Čistit můžete jen vlhkým kartáčkem. Pokud chcete použít pastu, vhodná je třeba dětská zubní pasta Elmex, Weleda nebo Lacalut

Kartáčky je vhodné vybírat s malou hlavou a co nejměkčí. Nejlepší zkušenosti mám s dětskými kartáčky Curaprox 4260 nebo 7600 a s kartáčkem Nuk s ochranným kroužkem. Až bude syn větší, jistě mu udělá radost dětský elektrický zubní kartáček.
 
V době, kdy začnou zoubky vypadávat, milým dárkem je i krabička na první mléčné zoubky.

Děti Zuby

Jak pečovat o ztvrdlou a rozpraskanou kůži na patách a chodidlech?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Suchá a ztvrdlá kůže na chodidlech a patách občas potrápí snad každého z nás. Především v létě. Pokud však kůže začne i praskat, může to být velmi nepříjemné a bolestivé. Je-li dán problém genetikou nebo onemocněním, léčí se obtížně. Přesto vhodnou péčí lze i tento stav zlepšit.

Jak se tedy starat o naše chodidla?

  1. Základní péčí o chodidla by měla být pedikúra. Pokud je provedena správně, většinou ji stačí opakovat po 4-6 týdnech. Kdo si na ní doma netroufne, může navštívit zkušenou pedikérku.  
  2. Aby chodidla byla stále hladká, je třeba se o ně starat častěji i doma. Prospěje jim teplá koupel s přídavkem koupelové soli, stačí ji provádět alespoň 1x týdně. Délka koupele by měla být 10-15 minut - po ní ztvrdlá pokožka změkne. Poté pemzou, škrabkou nebo pilníkem obrousíme zhrublá místa.
  3.  Po odstranění zhrublé kůže můžeme chodidla natřít hydratačním vyživujícím balzámem. Použijeme speciální krémy a balzámy určené přímo na péči o chodidla s obsahem urey, panthenolu, allantoinu či levandule. Vhodné jsou například Uxitol25, Neutrogena, Eucerin či Kneipp. Vyzkoušet můžeme i čistě přírodní „mazadla“ - např. bambucké máslo, sádlo či kokosový olej.
  4. Občas není na škodu intenzivnější kúra pro vyživení chodidel. Krém, vazelínu nebo jiný produkt, který používáme k ošetření chodidel, naneseme v silnější vrstvě, navlečeme ponožky a necháme působit přes noc. Ráno budou chodidla hladká a svěží.

Kůže Rady lékárníka

Jak postupovat v případě popálenin?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Stačí trocha neopatrnosti a je to hned. Horká voda, čaj, kafe,  trouba, sporák, oheň, slunce a mnoho dalšího mohou být příčinou popálení či opaření.

Popáleniny se dělí do 4 stupňů. Doma si můžemě ošetřit většinou pouze popáleniny 1. stupně (objeví se pouze začervenání, ale není poškozená pokožka).

Pokud se už objeví ve větší míře puchýře, dojde k popálení chemikáliemi, elektrickým proudem či je popáleno více než 5 % těla (cca 5x velikost dlaně popáleného), je lepší ihned navštívit lékaře nebo volat 155.

Popáleniny jsou nepříjmené a i popálenina 1. stupně umí potrápit. Popáleniny může provázet otok, zarudnutí a bolest.

Jak tedy nejlépe ošetřit pokožku?

  1.  Ihned po popálení zchladíme místo studenou (ne ledovou) vodou. Chladíme tak dlouho, dokud chlazení přináší úlevu od bolesti (10 i více minut). Použít můžeme i speciální gel na popáleniny.
  2. Z okolí popáleniny odstraníme oděv, prstýnky, náramky, řetízky. Poté, co místo oteče, mohly by škrtit.
  3. Po ochlazení a oschnutí, je ideální popáleniny přelepit náplastí na popáleniny, hydrokoloidním krytím, případně potřít Flamigelem a přelepit. Zamezí se tím infekci rány.
  4. Pokud se objeví puchýř, nepropichujeme ho.
  5. Popáleninu necháme zakrytou cca 24 hodin.
  6. Poté můžeme lepší hojení podpořit vhodnými prostředky. Velmi dobré zkušenosti jsou s kalciovou mastí, produkty s panthenolem, aloe vera,  tea tree olejem, měsíčkem, heřmánkem či třezalkovým olejem.
  7. Případnou bolest lze tlumit volně prodejnými analgetiky.
  8. Na ošetření případných jizev se skvěle hodí krém Scar Esthetique či gel Rejuvasil.

Krásné letní dny může pokazit i spálení od sluníčka. Pokud máme citlivější a světlejší pleť, je vhodné chránit pokožku před sluníčkem vhodným opalovacím prostředkem. Ten je potřeba nanášet v dostatečném množství (cca 6 čajových lžiček na celé tělo) a dostatečně často (cca každé 2 hodiny a po koupání a osušení ručníkem). V praxi to znamená, že 200 ml opalovacího prostředku nám vyjde na cca 5 namazání a je nutné s tím počítat při koupi.

Po opalování je vhodné ošetřit pokožku přípravky po opalování. Pokud se i tak spálíme, můžeme lehčí spáleniny ošetřit produkty s panthenolem, aloe vera, heřmánku či měsíčku. Pomáhá prý i tvaroh, jogurt či vaječný bílek. Důležité je držet se poté alespoň 2 dny ve stínu a na slunci spálená místa zakrývat vzdušným oděvem.

Kůže Rady lékárníka

Jak si mám poradit, pokud mě na dovolené přepadnou intimní problémy v podobě pálení či svědění pochvy?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Snad každá žena někdy zažila problémy intimních partií jako je pálení, svědění nebo výtok. O to více nepříjemné to je, když vás postihnou na dovolené. Teplo, častější pobyt ve vodě, vlhké plavky, dehydratace – to vše podporuje v sezoně vznik bakteriálních či kvasinkových infekcí a zánětů, které mohou přejít i k zánětu močových cest.

Nejideálnějším řešením je předcházet vzniku těchto gynekologických problémů.

Máme pro vás pár rad jak na to:

  1. Po koupání si nenechávejte na sobě mokré plavky. V teplém a vlhkém prostředí si libují kvasinky. Ideální je se vždy převléct a zvolit vzdušné bavlněné prádlo.
  2. Vyhýbejte se přírodním vodním plochám a termálním koupalištím. V teple se daří sinicím, které také mohou způsobovat problémy v intimní oblasti. Můžete využít i tzv. koupací tampony.
  3. Omezte sladké, snažte se vyhýbat nadměrnému stresu a častějšímu užívání antibiotik. To vše negativně ovlivňuje vaginální mikrofloru a pH pochvy, které pomáhají chránit sliznici před usazením patogenů.
  4. Dostatečně pijte.
  5. Trpíváte-li na vaginální infekce, je ideální používání preparátů, které obsahují probiotika, kyselinu mléčnou či vitamín C .
  6. Používejte vhodné prostředky pro intimní hygienu. Nevhodné je mýdlo a klasické sprchové gely. Ideální jsou mycí gely na intimní hygienu s nižším pH (ideálně v rozmezí 3,8-4,5) a s obsahem tea tree či kyseliny mléčné.
  7. V případě, že se již pálení, svědění či výtok objevily, můžete sáhnout po čípkách či mastech s antimikrobiální účinnou látkou. Když i přesto problémy přetrvávají několik dní či se zhoršují, je vhodná návštěva lékaře.

 

Rady lékárníka

Jaký je rozdíl mezi přípravkem Nurofen pro děti 100ml a Nurofen suspenze pro děti 4% 100ml?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Účinná látka je u obou ibuprofen. Nurofen pro děti 4% je novější, silnější a je určen pro starší děti od šesti let (20kg). "Slabší" Nurofen pro děti je určen pro děti od tří měsíců. Oba jsou ve dvou příchutích, pomeranč a jahoda. Stačí si jen vybrat.

 

Děti


Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám