Badyán je plodem stálezeleného stromu badyáníku pravého a jeho původ je v jižní Číně a Vietnamu.
Badyán je spolu s hřebíčkem, fenyklem, bílým pepřem a skořicí součástí koření pěti vůní, které se používá na pečené maso, ryby, zeleninu či jen tak na rýži. Samotný badyán se přidává do hruškových a jablečných kompotů, švestkových povidel, ale i do perníku, sladkého pečiva či sušenek.
Své využití najde i v různých marinádách či v omáčkách. Badyán můžete též využít k aromatizaci čaje či svařáku. Ve vietnamské kuchyni se používá do známé polévky pho. Badyán si velmi dobře rozumí s chilli. V indické kuchyni se badyán často používá do aromatických pokrmů z rýže s masem, brambory nebo jen kořeněnou masalou. Často se kombinuje s hřebíčkem, skořicí a kardamomem, se kterými vytváří velmi intenzivní unikátní vůni a chuť.
Skladujte v suchu při teplotě do +25 °C v uzavřeném obalu. Spotřebujte do data uvedeného na obale.
Balení obsahuje 50 g.
Na dotaz vám odpoví jeden z našich specialistů
Mgr. Zdenka Morvai
Mgr. Ondřej Pleskot
Mgr. Pavla Horáková
PharmDr. Kamila Horníčková
Pro přidání položky do oblíbených musíte být přihlášeni.
Nejdříve se musíte přihlásit.
Pro zaslání nového hesla je nutné zadat e-mailovou adresu, kterou jste zadali při své registraci. Na tento e-mail vám pošleme odkaz, pomocí kterého si budete moci zadat nové heslo.