Mají lehce nasládlou a jemnou delikátní chuť. Dají se využít v klasických sladkých receptech, ale i v exotických pokrmech.
Brzy skladem
Doplněk stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích. Nemá vlastnosti prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Uchovávat mimo dosah dětí!
Chuť ořechu je sladší a méně intenzivnější než třeba u arašídů nebo vlašských ořechů. Hodí se tak do jídel, kde chcete mít jen jemný náznak oříškové chutě.
Kešu ořechy rostou na 12 metrů vysokém stromě s názvem ledvinovník západní. Pěstuje v oblasti tropů a pochází z Brazílie. Plodu stromu se říká "kešu jablko" a nacházejí se v něm jedlé nažky, které známe právě jako ořechy kešu.
Kešu ořechy.
Alergeny: Skořápkové plody.
Aby byly oříšky ještě lahodnější, můžete je namáčet. Kešu stačí ve vodě 2 hodiny a jsou o poznání chutnější, téměř jako čerstvě vyloupané. Pokud zrovna nemáte tolik času, i pár desítek minut zajistí lepší stravitelnost ořechů. Namáčené ořechy vždy po vylití vody nadále skladujte už pouze jen v lednici.
Další možnou úpravou je pražení. Do předehřáté trouby na 180 °C dejte plech s rozloženými oříšky a pražte 5 -15 minut. Během této doby je občas promíchejte. I pražení výrazně zvyšuje stravitelnost, ale chuti kešu naopak přidá na intenzitě.
Ořechové máslo - opražené ořechy rozmixujte, máslo můžete nechat neutrální a zahušťovat s ním třeba omáčky, také ho můžete osladit sirupem a namazat ho na pečivo. Cukroví - rozmixované kešu ořechy smíchejte s rozmixovaným sušeným ovocem a třeba karobem a uválejte kuličky, které následně obalte ve strouhaném kokosu. Zmrzlina - nahrubo nasekané ořechy, mražené banány, med a smetana udělají dohromady výbornou zmrzlinu, stačí společně rozmixovat. Pesto - v mixéru promíchejte bazalku, česnek, špetku soli, olej a kešu oříšky. Polévky - nahrubo nasekané ořechy jsou vhodné k ozdobení polévek na talíři. Snídaně - kešu oříšky můžete obohatit vaše oblíbené snídaňové müsli nebo kaši. Asijská kuchyně - ať už připravujete asijské nudle s tofu, smaženou rýži nebo curry, s kešu ořechy určitě neuděláte chybu, když je do svého receptu přidáte. Dezerty - studené nebo pečené, ořechy se výborně hodí do těst, krémů nebo s nimi hotové pokrmy jednoduše posypte. Rizoto, kuskus - předem namočené oříšky nasekejte a přidejte do zeleninového rizota nebo kuskusu. Saláty - ovocné i zeleninové saláty jsou ideálními kandidáty pro přidání kešu ořechů. Pomazánky - namočené ořechy rozmixujte s luštěninami nebo zeleninou, kešu dobře chutnají například s mrkví. Nápoje - kešu ve formě másla obohatí i klasické smoothie.
Může obsahovat stopy lepku, arašíd, ostatních skořápkových plodů, sezamu a oxidu siřičitého. Alergen: skořápkové plody
Balení obsahuje 100 gramů.
Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Na dotaz vám odpoví jeden z našich specialistů
Mgr. Zdenka Morvai
Mgr. Ondřej Pleskot
Mgr. Pavla Horáková
PharmDr. Kamila Horníčková
Pro přidání položky do oblíbených musíte být přihlášeni.
Nejdříve se musíte přihlásit.
Pro zaslání nového hesla je nutné zadat e-mailovou adresu, kterou jste zadali při své registraci. Na tento e-mail vám pošleme odkaz, pomocí kterého si budete moci zadat nové heslo.