Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Jogurty nestačí, Češi hledají účinnější cestu ke zdravým střevům.

Mnoho lidí si myslí, že pro zdravá střeva stačí jíst jogurty, ale podle lékárníků realita vypadá jinak. „Neměli bychom zapomínat, že jogurty, které při průmyslovém zpracování mnohdy moc probiotik neobsahují, tak nestačí. Důležité je náš mikrobiom krmit také kysanými produkty, jako jsou kefír, zrající jogurty v kelímku, zrající čerstvé sýry, kvašená zelenina a celozrnné výrobky,“ vysvětluje lékárnice Mgr. Zdenka Morvai z Lékárna.cz. Střevní mikrobiota totiž hraje klíčovou roli nejen pro trávení a imunitu, ale i pro psychickou pohodu. Lidé si to stále více uvědomují a roste zájem o doplňky, které mikrobiotu podporují.
Prodeje doplňků pro zdraví střev letí nahoru
Podle statistik Lékárna.cz vzrostl meziroční zájem o vybrané produkty na podporu střevní mikrobioty a zažívání o stovky procent. Nejvýraznější skok zaznamenala probiotika s nárůstem o 800 % a produkty s psylliem s nárůstem o 300 %. Lidé stále častěji sahají po doplňcích na zažívání nejen při užívání antibiotik, ale také při cestovatelských průjmech či opakovaných gynekologických zánětech.
Mikrobiom ovlivňuje celkové zdraví
„Mikrobiom je soubor mikroorganismů, které osidlují tělo člověka, především střeva, kůži, ústa a další sliznice. Žijí ve vzájemné rovnováze a mají zásadní vliv na zdraví lidí. Mikrobiom se podílí na trávení, ovlivňuje psychiku a imunitu, podílí se na metabolismu a produkci vitamínů,“ vysvětluje Mgr. Zdenka Morvai. Rovnováha střevní mikrobioty je důležitá nejen pro trávení, ale i pro celkové zdraví a pohodu.

Moderní doba přirozenému mikrobiomu nesvědčí
Dříve lidé konzumovali přirozenější a méně průmyslově zpracované potraviny, které obsahovaly více prospěšných bakterií a vlákniny. Dnes dáváme přednost jídlům s delší trvanlivostí, jednotnou chutí a lákavým vzhledem, což však často znamená méně živin pro náš střevní mikrobiom. Průmyslově zpracované potraviny mohou narušovat jeho rovnováhu, omezovat množství užitečných bakterií a naopak podporovat růst těch nežádoucích.
Jak správně podpořit střevní mikrobiotu?
Mnoho z nás si pod pojmem probiotika představí především běžné jogurty. Jenže ty nejvhodnější nebývají ty nejchutnější. Důležitý je také dostatek vlákniny a fermentované potraviny. Svým střevům pomůžete i omezením cukru. „Při výběru kvalitního doplňku na podporu mikrobioty by se mělo dbát na složení, stabilitu produktu a formu podání. Malé děti mohou využít kapky, dospělí enterosolventní kapsle a pro gynekologické potíže jsou k dispozici čípky a globule,“ dodává Morvai. Nejčastější volbou jsou probiotika, která lidé často vnímají jako souhrnný název pro Pro-, Pre- i Symbiotika.
 

Sdílet
Mgr. Romana Žatecká

Mgr. Romana Žatecká

26. březen 2025
Máte další otázky, potřebujete jiné informace? Napište mi!

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.