Téměř černá sirupovitá hmota, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru ze šťávy z cukrové třtiny.
Třtinová šťáva přirozeně obsahuje kromě cukru též biologicky aktivní látky, potřebné k jeho strávení. Ty však zůstávají v sirupu, který zbývá po oddělení krystalků cukru ze zahuštěné třtinové šťávy, tedy v melase. Širšímu používání melasy brání její výrazná chuť, která většině lidí vadí. V malém množství má totiž melasa velmi příjemnou chuť a navíc zvýrazňuje přirozenou chuť pokrmu.
Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota 1261 kJ/297 kcal, Tuky 0,2 g z toho nasycené mastné kyseliny < 0,2 g, Sacharidy 70 g z toho cukry 59 g, Bílkoviny 3,7 g, Sůl 0,04 g, Vápník, 250 mg (31 % DDD), Hořčík 210 mg (56 % DDD), Železo 13 mg (93 % DDD).
DDD - denní doporučená dávka neboli referenční hodnota příjmu
Paraguay
Trochou melasy můžete dochutit mléko či jogurt jako zálivku müsli nebo kukuřičných lupínků, med nebo ovocné čaje.
Skladujte v suchu při teplotě do +25 °C v uzavřeném obalu.
Balení obsahuje 450 g.
Na dotaz vám odpoví jeden z našich specialistů
Mgr. Zdenka Morvai
Mgr. Ondřej Pleskot
Mgr. Pavla Horáková
PharmDr. Kamila Horníčková
Pro přidání položky do oblíbených musíte být přihlášeni.
Nejdříve se musíte přihlásit.
Pro zaslání nového hesla je nutné zadat e-mailovou adresu, kterou jste zadali při své registraci. Na tento e-mail vám pošleme odkaz, pomocí kterého si budete moci zadat nové heslo.