Zdravé vaření: Netradiční přílohy - jáhly, bulgur, kuskus
Rýže, těstoviny, brambory a knedlíky... jsou fajn, jsme na ně zvyklí, ale možná už to začíná být trochu nuda. Někdy je dobré vpustit do kuchyně nový vítr a dát šanci přílohám, které moc neznáme. Seznamte se s jáhlami, bulgurem a kuskusem. Určitě vás mile překvapí.
Jáhly
Jáhly (kuličky z prosa setého) vlastně nejsou ničím novým, spolu s kroupami vždy patřily do staročeské kuchyně (slovo jáhelník určitě dobře znáte). Jenže pak jsme na ně zapomněli:- ( A to je škoda, protože jsou výborné jak ve sladké, tak i ve slané verzi a navíc jsou bezlepkové.
Jáhlová kaše
Často si přečtete radu, že jáhly je potřeba nejprve spařit horkou vodou, aby z nich vyšla hořkost. Když zapomenete, tak se také nic nestane, hořkost není tak výrazná.
Pokud si chcete uvařit kaši jen pro sebe k snídani, bude vám jich stačit větší hrst, kterou vařte ve vodě v poměru 1:2 až 1:3 po dobu 15 minut se ždibíčkem soli.
Ke konci vaření přidejte jablíčko nakrájené na kousky, rozinky nebo jiné sušené ovoce, skořici, oříšky a med. Nejlépe vše z vlastní zahrádky (či sousedova úlu) a tedy BIO :-) A snídaně je hotová.
Jáhlové noky
- 1 šálek BIO jáhel
- 1 vajíčko od domácí slepice
- 2 šálky BIO kukuřičné mouky
- 1 šálek BIO ječné mouky (aby byly nočky bezlepkové, můžete využít i jakoukoliv bílou bezlepkovou mouku)
- špetka soli
- čerstvé bylinky ze zahrádky - petržel, saturejka a pažitka
Množství vody a jáhel a doba vaření je stejná jako u kaše. Poté nechte jáhly vystydnout a ze všech surovin vytvořte těsto, které drží u sebe a ze kterého se dají vytvořit krásně kulaté noky. Dejte je vařit do osolené vroucí vody, dokud nevyplavou na povrch (5–10 minut). Noky najdou uplatnění všude tam, kde běžné knedlíky, tedy v omáčkách a jako příloha k masu. Můj osobní tip je smetanová omáčka s houbami.
Bulgur
Nic jiného než chválu na bulgur ode mě nečekejte. Bulgur je nejlepší! Ale co to vlastně je? Bulguru lze sehnat různé druhy - nejčastěji je ale namáčeným, usušeným a nasekaným produktem pšenice. Bulgur je předvařený, a proto jeho příprava zabere jen chvilku. Pokud byste ve svém jídelníčku rádi nahradili rýži, bulgur je k tomu jako stvořený. Chutný je ale jak teplý, tak i studený.
Bulgurový salát
Můžete ho mít hotový za 10 minut, když ho dáte vařit v osolené vodě v poměru 1:1, dokud ji všechnu nepojme, a pak ho ještě necháte chvilku dojít v páře pod pokličkou. Nebo taky za 30 minut, bez vaření, jen ho necháte nabobtnat v horké vodě.
Nakrájet do něj můžete okurku, rajče, sýr nebo vajíčko a přidat špetku černého pepře a zakápnout BIO olivovým olejem.
Kuskus
Kuskus je na rozdíl od svých dvou kolegů dříve hotový a díky němu můžeme nejsnadněji přičichnout k orientální kuchyni. Kuskus (jinak také Cous Cous) je krupičkou z ječmene, prosa nebo pšenice. Jeho příprava je opravdu jednoduchá, stačí ho jen zalít vroucí vodou, hladina vody by měla být zhruba 1 cm nad vrstvou kuskusu, a nechat pod pokličkou nabobtnat. Nebo ho můžete rovnou dusit a současně zapékat v troubě spolu s jinými surovinami. Což je také případ dalšího receptu.
Tymiánovo-česnekový kuskus s pečenou zeleninou
Kuskus promíchejte s lisovaným česnekem, najemno nakrájeným tyminánem a 3 lžícemi olivového oleje, vysypte ho na dno zapékací mísy a zalijte trochou osolené vody. Na kuskus nakrájejte zeleninu, kterou máte rádi - v tomto receptu jsem použila cuketu, rajče a cibuli - osolte ji, případně okořeňte např. kořením na grilovanou zeleninu. Zapékací mísu přiklopte poklopem a vše pečte půl hodiny.
Jáhly, bulgur i kuskus jsou skvělé jako příloha, ale také jako lehká večeře. A příště na nás čeká polenta, amarant a pohanka.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!