Zdravé vaření: Makovo-švestková raw dobrota
K podzimu patří švestky a se švestkami si podle mého názoru zase skvěle rozumí mák. A ač tato plodina není nic nového pod sluncem, lze ji zařadit mezi superpotraviny. Navíc nám skvěle dodá energii. Pokud ale máku neholdujete, tento recept nebude nic pro vás, protože rozemletých makových semínek je v něm opravdu velké množství :-)
Co budete potřebovat
- 100 g máku
- 10 g kokosu
- 50 g rozinek
- 2 vrchovaté lžíce arašídové pasty
- 2-3 lžíce javorového sirupu
Postup
Nejprve si najemno rozemelte mák, poté rozmixujte i rozinky. Množství arašídového másla a sirupu ještě můžete přizpůsobit výsledné konzistenci (některý druh arašídové pasty je řidší, jiný ne) a své chuti na sladké. Z použitých a dobře promíchaných surovin utvořte pevnou hmotu, kterou rozválejte na placku o velikosti malého talířku a dezertík už máte skoro hotový... Potud je raw.
Další vrstva je už na vaší fantazii. Já jsem povařila asi 10 švestek s trochou vody a skořice a na zahuštění přidala špetku agaru. Čím déle ale budete švestky vařit, tím získáte hustší konzistenci. Jestli osladit, nebo neosladit - to už je na vás (ideálně použijte třtinový cukr nebo jakýkoliv sirup na bázi fruktózy).
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!