Lékárna.cz

Zdravé vaření: Čočkovo-bramborový salát

Máte rádi klasický bramborový salát a dopřáváte si ho nejen na Vánoce? Zkuste ho tentokrát jinak. Jeho variant lze vymyslet velké množství. Já jsem měla doma spoustu různobarevné drobnozrnné čočky a nevěděla jsem co s ní, a tak vznikl čočkovo-bramborový salát, který ale nedopadl vůbec špatně, a proto vám na něj nabízím recept.

Zdravé vaření: Čočkovo-bramborový salát
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Čočkou na kyselo nebo čočkovou polévkou se mi moc nezavděčíte, bylo mi ale líto čočku z jídelníčku úplně vynechat, a tak s ní zkouším různé kulinářské experimenty, při kterých jsem zjitila, že se nejlépe hodí do zastudena připravovaných salátů. 

Čočka je nadupaná bílkovinami, proto ji doporučuji zejména vegetariánům. Navíc skvěle zasytí a poskytne dostatek energie. Červená čočka je bohatá na železo, zelená zase vyniká v obsahu vlákniny. Prospěšnými vastnostmi čočky bychom mohli zaplnit celou tuto stránku, ale na druhou stranu bych zmínila přece jen jednu její nepříliš žádoucí vlastnost (luštěnin obecně), a tou je její obsah purinů, které způsobují nadýmání. Vařte luštěniny s bylinkami – saturejkou, petrželí, bobkovým listem nebo majoránkou a problém bude vyřešen. 

Co budete potřebovat (na 4 porce)

  • vrchovatá hrst zelené čočky
  • vrchovatá hrst žluté čočky
  • vrchovatá hrst červené čočky
  • 1/2 cibule
  • 5 středních brambor 
  • 2 vejce
  • 2 lžíce umeocta
  • 5 lžic jogurtu
  • lžička hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl + pepř

Postup

Čočku vyperte v několika vodách a vařte cca 15 minut bez přidání soli (lépe se tak uvaří). Zároveň vařte také brambory tak, jak jste zvyklí, a v průběhu si uvařte vejce natvrdo. Čočku a brambory nechte vychladnout, poté brambory nakrájejte na kousky, smíchejte s čočkou a najemno nakrájenou cibulkou, vajíčkem a vše osolte a opepřete a zalijte zálivkou z jogurtu, hořice, oleje a umeocta. Salát získá na chuti, když ho ještě necháte přes noc uležet v lednici. 

Navštivte související produktové kategorie
Luštěniny Bio potraviny Potraviny a hubnutí

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.