Lékárna.cz

Domácí kosmetika - DIY návody

Výroba DYI kosmetiky je nenáročná a její největší výhodou je, že máte stoprocentní jistotu o složení výrobku :-) Máme pro vás i 3 tipy, jak si doma vyrobit peeling, vlasovou masku nebo levandulové tělové mléko.

Domácí kosmetika - DIY návody
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Výhody a nevýhody domácí kosmetiky

Výhody: je poměrně nenáročná na výrobku a víte přesně, jaké je složení výrobku.  

Nevýhody: je poměrně náročná na skladování - může může v ní docházet k neočekávaným chemickým procesům, a navíc - snadno podléhá zkáze.

Kde pořídit ingredience na DIY kosmetiku?

Ačkoli výroba vlastní kosmetiky může být velmi zábavná a člověka jednoduše těší pocit, že dělá něco pro sebe, obstarání některých přísad nemusí být tak jednoduché jako nákup v supermarketu. Můžete se vydat cestou, kdy budete veškeré přísady získávat sami - čeká vás drcení jader, loupání plodů, vaření odvarů apod., tedy nemalá investice do vybavení a hlavně do času stráveného přípravou.

Existuje ale i druhá varianta, kdy si jednotlivé ingredience koupíte v obchodě. Dobrou zprávou je, že v dnešní době už nemusíte běhat do specializovaných prodejen, ale většinu přísad seženete například v lékárnách.

DIY: Kokosový peeling

Kokosový peeling prokrví pokožku, jemně z ní odstraní odumřelé buňky, vyčistí ucpané póry a zanechá ji hladkou. Jeho hlavní přísada, kokosový olej, má vysoký obsah vitamínů A, C a E. Ty stojí za zpomalením procesu stárnutí a zároveň mají bohaté antioxidační účinky, takže peeling je velmi účinný v prevenci celulitidy a odstranění celulitidy již vzniklé. Kokosový olej je navíc vysoce hydratační a regeneruje pokožku od základu.

K výrobě kokosového peelingu budete potřebovat:

Příprava: Kokosový olej nejprve promíchejte, aby měl kašovitou konzistenci. Poté přidejte cukr a nakonec sušenou citronovou kůru. Nezahřívejte, cukr by se v oleji rozpustil.

Použití: Adekvátním množstvím masírujte jemnými krouživými pohyby každou část pokožky asi 30 sekund. Peeling se hodí na obličej, tělo, ruce i nohy. Poté opláchněte dostatečným množstvím vody, pokožku osušte a namažte hydratačním krémem.

Skladování: Skladujte v běžné pokojové teplotě ve sklenici nebo plastové nádobě, spotřebujte do jednoho měsíce od vyrobení.

DIY: Maska na vlasy s arganovým olejem

Arganový olej pochází z Maroka, kde je považován za národní poklad. V západním světě je jednou z nejpoužívanějších ingrediencí, jež se přidává do kosmetických produktů. A není se čemu divit, arganový olej má totiž nezanedbatelné hojivé a regenerační vlastnosti, navíc výrazně zpomaluje proces stárnutí, dodává pokožce a vlasům potřebnou hydrataci a výživu a díky vysokému obsahu vitamínu E je i významným antioxidantem. Maska z arganového oleje se hodí pro regeneraci vlasů suchých, poškozených, polámaných a zároveň dodá potřebné živiny i pokožce hlavy.

K výrobě arganové masky pro středně dlouhé vlasy budete potřebovat:

Příprava: Ručně nebo v mixéru (pokud používáte kokosový olej a med, které mají hustou konzistenci) dobře promíchejte všechny přísady. Masku na vlasy můžete i zlehka zahřát, aby pak lépe pronikla do pokožky hlavy a vlasových folikul. Nezahřívejte ale moc, aby se z ní neztratily veškeré živiny.

Použití: Ihned masku rovnoměrně naneste na všechny vlasy. Začněte u kořínků a hlavní pozornost pak věnujte poškozeným konečkům. Nezapomeňte také na důkladnou masáž vlasové pokožky, abyste stimulovali růst nových vlasů. Vlasy poté svažte do drdolu a přikryjte igelitovou koupací čepicí, aby byly v teple a lépe tak přijímaly živiny z masky. Po 30 minutách vlasy umyjte tak, jak jste zvyklí.

Skladování: Masku vždy připravujte čerstvou.

DIY: Levandulové tělové mléko

Celé pokožce těla bychom měli věnovat každodenní péči. Ideální je promazat ji po koupeli, kdy jsou její póry nahřáté, tudíž otevřené a připravené přijímat živiny. Máme pro vás návod na jednoduché tělové mléko, které nejenže bude pečovat o vaši pokožku, ale zároveň zklidní vaši mysl, neboť obsahuje esenciální olej z levandule.

K výrobě levandulového tělového mléka budete potřebovat:

Příprava: Na mírném ohni rozpusťte bambucké máslo a přimíchejte meruňkový olej. Jakmile se přísady spojí, z ohně sejměte. Směs vychlaďte na pokojovou teplotu a přidejte do ní aloe vera gel a levandulové mléko. Hotové mléko pak přelijte do nádoby, ve které jej budete skladovat.

Skladování: skladujte v běžné pokojové teplotě a spotřebujte do jednoho měsíce od vyrobení.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Vlasová kosmetika Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.