Lékárna.cz

Jak řešit vedlejší účinky vakcíny proti nemoci covid-19

Prozradíme vám, jaké mohou být reakce na očkování proti nemoci covid-19 a také poradíme, jak postupovat v případě, že se objeví právě u vás.

Jak řešit vedlejší účinky vakcíny proti nemoci covid-19
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Stejně jako na všechny očkovací látky, i na vakcínu proti nemoci covid-19 může náš organismus určitým způsobem zareagovat. A vzhledem k tomu, že jsme každý jiný - i tyto reakce se mohou poměrně výrazně lišit. Zatímco někdo pomalu ani neví, že byl naočkován, jiný si může den-dva poležet v posteli.

Mezi nejčastější vedlejší účinky po očkování proti nemoci covid-19 patří:

  • únava,
  • zvýšená teplota nebo dokonce horečka,
  • bolesti hlavy,
  • bolesti kloubů, svalů a tzv. celého těla,
  • zimnice,
  • nevolnost,
  • průjem,
  • bolest v místě vpichu.

Jak nežádoucím účinkům předcházet

Nejefektivnějším prostředkem, který nám pomůže předejít vedlejším účinkům očkování, je prevence, a to hlavně ta v podobě kvalitního odpočinku. Klidový režim bychom měli dodržovat minimálně 24 hodin před vakcinací, lépe 48 hod. Mezi další preventivní opatření patří například absence stresu, alkoholu a mnohé další.

Co nedělat

Co bychom určitě v rámci preventivních kroků dělat neměli, je užívání jakýchkoli léků či jiných podpůrných prostředků předtím, než se vedlejší účinky vůbec dostaví. Jen těžko bychom totiž dokázali odhadnout, jak se vakcína projeví zrovna u nás.

Čím zmírnit vedlejší účinky vakcíny

  • Vzhledem k tomu, že mezi nejčastější příznaky patří bolesti a teplota, pomohou volně prodejné léky na tyto symptomy, tedy analgetika.
  • Stejně tak je dobré mít po ruce léky na trávicí obtíže a průjmová onemocnění.
  • Pro případ, že by vás trápila bolest v místě vpichu, potažmo ramene či celé ruky, můžete bolavé místo chladit přikládáním studeného obkladu či chladícího gelu, případně se můžete spolehnout na přípravky, jež uvolňují namáhané svaly.
  • Zároveň mějte na paměti, že klíčem k urychlení jakékoli rekonvalescence je důsledné dodržování pitného režimu. Zvýšený příjem tekutin nám totiž pomůže mnohem rychleji z těla odplavit veškeré nežádoucí látky.
  • Patříte-li mezi alergiky, možná vám váš ošetřující lékař doporučí užití antihistaminik.

Pamatujte na to, že vaše reakce na očkování může být natolik silná, že možná nebudete schopni si léky obstarat, proto je vhodné mít je připraveny ve své domácí lékárničce předem. Pokud právě podstupujete léčebnou terapii nebo pravidelně užíváte léky či určité doplňky stravy, měli byste se vždy o užití jiných léčiv poradit se svým ošetřujícím lékařem nebo alespoň lékárníkem, abyste svému organismu ještě nepřitížili.

Vakcína nemoc covid-19 nezpůsobí!

Žádná vakcína samotné onemocnění covid-19 vyvolat nemůže, a to jednoduše proto, že neobsahuje celý virus SARS-CoV-2. Jestliže znáte někoho, kdo se domnívá, že tuto infekci dostal z očkování, tak ve skutečnosti byl pravděpodobně konfrontován s virem ještě před vakcinací, a proto u něj posléze nemoc propukla.

Jak dlouho trvají vedlejší účinky po očkování proti covid-19

Nežádoucí účinky zůstávají zpravidla 1-3 dny po vakcinaci.  Je třeba mít na paměti, že každý organismus se s nimi vyrovnává trochu jinak. Zároveň je třeba si uvědomit, že symptomy jako horečka, zimnice či únava jsou identické s příznaky samotného onemocnění covid-19.

Vakcína nás chrání obvykle až 21 dní po první dávce a navíc i po uplynutí této lhůty existuje možnost, že se u vás infekce může projevit. Pokud tedy ve vašem případě příznaky po očkování přetrvávají déle, jsou intenzivní, váš stav se nelepší nebo se dokonce horší, neváhejte s návštěvou lékaře a případně se i otestujte.

Tip naší lékárnice

V případě, že se objeví nežádoucí účinek po užití léku nebo aplikaci vakcíny, je třeba tento stav neprodleně hlásit na Státní ústav pro kontrolu léčiv. Bedlivé vyhodnocení všech nahlášených nežádoucích účinků pak vede k větší ochraně a bezpečnosti používaných léků a vakcín. Nahlásit by měl nežádoucí účinek lékař, kterému jej bezprostředně po objevení oznámíte nebo hlášení můžete provést sami prostřednictvím jednoduchého formuláře na stránkách SÚKL.  (PharmDr. Kamila Horníčková)

Test na protilátky covid-19

Poté, co jsme infikování virem, dochází k nárustu protilátek IgA. Ty ukazují na právě probíhající infekci. Poté se začnou tvořit protilátky IgM. Tyto protilátky se objevují po 3-7 dnech od počátku příznaků. Zhruba po 2 týdnech se začnou tvořit i protilátky IgG. S postupným uzdravováním se snižuje hladina IgM. Hladina protilátek IgG nadále narůstá. Protilátky IgG mohou přetrvávat v řádu měsíců nebo i let. 

Test na protilátky dokáže zjistit hladinu protilátek po proběhlém onemocnění nebo v důsledku očkování. Kromě IgG lze stanovit i protilátky IgM.

Monoklonární protilátky

Novou možností léčby covid-19 jsou neutralizační monoklonální protilátky proti viru SARS-CoV-2 (lék REGN-COV2). Jsou indikovány pro rizikové skupiny pacientů s mírným až středně těžkým průběhem onemocnění. Po podání intravenozně (do žíly) dokáže obalit virové částice a tím viru znemožní vstoupit do buněk a množit se. Ve většině případů by tak nemělo dojít k rozvoji nebo zhoršení onemocnění. Lék je třeba podat co nejdříve od nákazy. Mezi rizikové skupiny patří např. lidé starší 65 let, pacienti s cukrovkou, obezitou, onemocněním jater, ledvin, starší 55 let s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým tlakem,atd. 

Pilulka pro léčbu covid-19

Společnost Merck & Co vyvinula lék pro léčbu covid-19. Obsahuje antivirotikum molnupiravir. Jako první byl tento lék registrován ve Velké Británii. Podle výsledků klinických studií lék snižuje riziko hospitalizace a úmrtí až na polovinu. Dle výrobce lze tento lék použít i pro léčbu covid-19 doma. 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Jak jsou na tom děti a opalování? Je pro ně zdravé nebo bychom je měli před sluníčkem spíše chránit? Pokud budete dodržovat zásady „zdravého“ opalování, není důvod se slunci vyhýbat. Bez slunce…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.