Lékárna.cz

Plicník lékařský - účinky a využití

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník. Tato bylinka roste po celé Evropě od března do května. V lidovém léčitelství je velmi dobře známá jako bylinka určená pro plíce.
 

Plicník lékařský - účinky a využití
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii
V našich končinách roste kromě plicníku lékařského hojně také plicník tmavý. Ten na svých listech nemá bílé flíčky, ale je také léčivý. Roste především v listnatých a vlhkých lesích. Sbírá se list i kvetoucí nať a suší se na čaj.

Co obsahuje plicník

Plicník tmavý obsahuje
  • hojivý alantoin,
  • slizovité látky,
  • saponiny,
  • vitamín C a
  • kyselinu křemičitou.

Plicník - využití

Plicník se využívá do bylinných směsí spolu s diviznou, slézem, yzopem, bezem a šípkem jako účinná směs na podporu zdraví dýchacích cest, která podporuje odhlenění.  Bylinky si připravte jako nálev (macerát za tepla), tj. bylinky zalejte vroucí vodou a nechte několik minut vyluhovat. Poté můžete vypít. Slavný léčitel Sebastian Kneipp propagoval na silné zahlenění kombinaci plicníku s kořenem libečku.

Plicník lze bezpečně použít také k vnějšímu použití jako odvar do koupele. Osvědčeně se využívá na podporu přirozené regenerace ran, zdraví pokožky a normální zhojení krvácivých hemeroidů. Odvar lze použít i ke kloktání.  Bylinky v tomto případě vařte cca 5 minut. 
 

Plicník - pozor na užití a nežádoucí účinky


Vzhledem k obsahu pyrolizidinových alkaloidů (které obsahuje i podběl nebo brutnák), přidejte plicník pouze do čajové směsi, nepijte jej samotný!  Bylinnou směs s plicníkem pijte pouze po dobu 1-2 týdnů.

Tuto relativně silnou léčivku nedoporučujeme ani dětem, těhotným a kojícím ženám. Pro ně jsou vhodnější jemnější bylinky.

Pokud užíváte léky nebo máte zdravotní problémy, poraďte se o využití plicníku se svým ošetřujícím lékařem. U některých osob může dojít při užívání i k nežádoucím alergickým reakcím (vyrážky, otoky, svědění...).

Témata článku
Zdraví z přírody
Navštivte související produktovou kategorii
Bylinné čaje

Přečtěte si také

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Jak jsou na tom děti a opalování? Je pro ně zdravé nebo bychom je měli před sluníčkem spíše chránit? Pokud budete dodržovat zásady „zdravého“ opalování, není důvod se slunci vyhýbat. Bez slunce…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.