Zdravé vaření: Raw arašídový koláč
Na přípravu tohoto arašídového zákusku padne velké množství arašídů. Takže je zákonitě musíte milovat, když si z nich budete chtít připravit tuto dobrotu. Pro mě je arašíd králem mezi oříšky, a to i přesto, že je to vlastně luštěnina :-)
Botanický název arašídů, podzemnice olejná, mluví za vše - její lusky opravdu rostou pod zemí. Arašídy alias buráky obsahují spoustu tělu prospěšných látek, přesto by se měly konzumovat v přiměřeném množství... ale tak je to téměř se vším. Úplně vyhnout byste se pak měli jejich olejem nacucané a solené podobě, které často podléháme u sledování filmu. Kalorickou bombou jsou ale i přírodní buráky, proto přijdou vhod ve chvíli, kdy naše tělo volá po doplnění energie.
Já osobně bych mohla jíst arašídy neustále, a proto velebím Američany za to, že světu dali arašídové máslo!
Arašíd pod drobnohledem
Arašídy obsahují tuky, bílkoviny, sacharidy, vitaminy skupiny B (B1, B3, B5, B6 a B9), hořčík, vápník, zinek a fosfor. Za zmínku pak určitě také stojí látka resveratrol, která je významným antioxidantem a má antibakteriální účinky.
Co budete potřebovat
- 300 g arašídů (nesolené, nepražené)
- 1 tabulku vysokoprocentní čokolády - kousek si nechte na závěr, nastrouháme ho na povrch koláče
- 100 g datlí
- agar na zahuštění
- třešně - čerstvé, zmražené nebo třešňový kompot
Postup
Datle si hodinu předem namočte do vody, aby změkly. Poté je rozmixujte v mixéru nebo pokrájejte nožem na malé kousíčky. Arašídy rozemelte nadrobno v mixéru a většinu čokolády si mezitím nechte rozpustit v horké lázni. Vše smíchejte dohromady a prsty vtalčte na dno dortové formy. Korpus pak nechte hodinu odpočívat v lednici.
Mezitím rozvařte třešně v trošce vody a ke konci vaření přidejte 1/4 lžičky agaru a jakýkoliv sirup, který máte rádi (ten pak můžete použít i na závěrečné dozdobení). Třešněmi polijte korpus, navrch nastrouhejte zbytek čokolády a hotový koláč opět nechte v lednici odpočinout.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!