Lékárna.cz

Co opravdu funguje na rýmu a nachlazení

Poradíme vám, které volně dostupné léky, doplňky stravy i přírodní receptury skutečně uleví od rýmy a nachlazení.

Co opravdu funguje na rýmu a nachlazení
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Vsaďte na přírodu

  • Acerola je ovoce nadupané vitamínem C v přírodní formě. Cítite-li první příznaky nachlazení nebo chřipky, zvyšte denní dávku tohoto veledůležitého vitamínu. Prášek snadno rozpustíte ve vodě či vlažném čaji, přidat si ho můžete i do ranní kaše. 
  • Lipový čaj připravovaly při nachlazení už naše babičky. 
  • Osvědčenou přírodní recepturou na rýmu a nachlazení je cibule, respektive šťáva z ní. Tu získáte tak, že cibuli nakrájíte na kostky, dáte do sklenice, zasypete cukrem nebo zalijete medem a necháte odstát.
  • Od ucpaných dutin také rychle uleví inhalace přírodního eukalyptového oleje.
  • Zázvor, ať už čerstvý nebo sušený, prohřívá organismus a podporuje imunitu
  • Pro lepší pocit v dutině ústní, a tedy i úlevu od škrábavých a pálivých projevů nachlazení, přináší kloktání odvarem z šalvěje.
  • Na rýmu a ucpané dutiny jsou dobře známé výplachy slanou vodou, například pomocí Rhino Horn konvičky.

Volně dostupné léky

  • Vysoce účinnou látkou pro potlačení zánětlivých projevů v těle, které jsou s rýmou a nachlazením neodmyslitelně spojeny, je ibuprofen. Ten navíc také snižuje teplotu a ulevuje od bolesti.
  • Paracetamol je další látka, která má vynikající účinky potlačující příznaky rýmy a nachlazení. Do těla jej můžete dostat jak v podobě tablet či sirupu, tak i ve formě horkého nápoje.
  • Aspirin, ať už v podobě tablet nebo šumivého nápoje, se výborně hodí pro snížení teploty a úlevu od bolesti, jež rýmu a nachlazení provází.
  • Od akutních příznaků prvotní průhledné rýmy nejlépe uleví nosní sprej.
  • Od kašle, který také často provází rýmu, pomůže sirup, tablety nebo kapky.
  • Ačkoli jsou pro někoho homeopatika šarlatánstvím, jiní na ně nedají dopustit. Přípravek Oscillococcinum se používá k léčbě veškerých chřipkových stavů, jako je teplota, zimnice, únava nebo bolest hlavy či svalů.

Doplňky stravy

  • Vitamín C, ať už v podobě šumivých tablet, sirupu nebo třeba tobolek, podporuje imunitu a urychluje rekonvalescenci.
  • Multivitamíny obvykle obsahují vitamíny a minerály, jejichž kombinace podporuje správné funkce imunitního systému. Mohou mít podobu bonbónů, které jsou vhodné hlavně pro děti nebo také šumivých tablet, tobolek či například sirupu.
  • Lék Wobenzym jednak posiluje obranyschopnost organismu a zároveň urychluje průběh veškerých zánětlivých procesů v těle, tedy i rýmy.

Homeopatika na rýmu

Homeopatika na rýmu jsou oblíbenou volbou pro ty, kteří hledají přírodní a šetrné způsoby léčby. Tyto přípravky mohou poskytnout úlevu od symptomů rýmy, jako je ucpaný nos a škrábání v krku, aniž by měly vedlejší účinky typické pro běžné léky. Homeopatické léky jsou často využívány díky své schopnosti posilovat imunitní systém a přispívat k celkovému zdraví. Jejich výhodou je také vhodnost pro osoby různých věkových skupin, včetně dětí. Správné užívání homeopatického léku najdete v příbalové informaci nebo dle doporučení lékaře, lékárníka či homeopata.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Rýma Imunita doplňky stravy Vitamíny na imunitu

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.