Lékárna.cz

Jak řešit nadváhu a obezitu u dětí

Dětská nadváha a obezita nejsou jen kosmetickým problémem, jedná se o nemoc, lépe řečeno o epidemii, která zasáhla celý západní svět. S příchodem pandemie Covid-19 je tento problém ale ještě palčivější než dřív.

Jak řešit nadváhu a obezitu u dětí
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Obezita dětí v období Covid-19

Nutná opatření v rámci pandemie Covid-19 se negativně promítla i na zdraví dětí. Dlouhodobý pobyt doma způsobuje, že děti přibývají na váze a další zdravotní komplikace. Děti navíc, i vzhledem k psychickému vypětí, konzumují více jednoduchých cukrů. Výsledkem je nárůst váhy v krátkém čase o 3 i více kilogramů - jak u dívek, tak u chlapců. Absence tělesné výchovy ve škole, nemožnost navštěvovat sportovní kroužky a nezdravá strava - to vše vede nejen k tloustnutí, ale i ke špatnému držení těla, skoliózám či dalším ortopedickým problémům.

Obezita dětí v číslech

Před propuknutím pandemie Covid-19 trpělo, podle průzkumů Světové zdravotnické organizace (WHO), v ČR nadváhou 15 % dětí a 6,5 % dokonce trápila obezita. Nadváha se mnohem více týkala chlapců (31 %) než děvčat (16 %) a stala se problémem již v předškolním věku. Alarmujícím faktem zůstává, že tato čísla neúprosně rok od roku narůstají.

Důsledky dětské obezity

Ačkoli děti obvykle netrápí tolik akutních onemocnění spojených s nadváhou a obezitou jako dospělé, i jejich vnitřní orgány začíná obalovat souvislá vrstva tuku, která výrazně zatěžuje zdravý chod organismu a dá se tedy očekávat, že je mnohem dříve začnou trápit:

  • potíže s krevním oběhem,
  • potíže se zažíváním,
  • onemocnění srdce nebo
  •  cukrovka 2. typu

Dalším smutným faktem je, že náctiletí s nadváhou mají výrazné sklony k depresím, stresu a nízkému sebevědomí, což výrazně ovlivňuje jejich pozdější život.

Děsivá fakta o dětské obezitě

  • Obezita zkracuje dětství! Nadměrná tuková zátěž totiž způsobuje, že se u náctiletých mnohem dříve (obvykle o jeden až dva roky) objeví puberta.
  • Snižuje průměrnou výšku dítěte o 1 - 2 cm.
  • Způsobuje výrazné psychické problémy, neboť se obézní děti velmi často stávají terčem šikany či posměchu, což přispívá k jejich nezdravému psychickému vývoji.
  • 80 % dětí, které jsou obézní, se nikdy nepodaří zbavit problémů s nadbytečnými kilogramy.

Proč vzniká dětská obezita a nadváha

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je hlavní příčinou vzniku problémů s váhou u dětí mediální masáž v podobě reklam na potraviny s vysokým obsahem cukrů a tuků. Pravdou také je, že dětem chybí příprava na setkání s takovými produkty. Ta by měla probíhat ve školách a hlavně doma a jejím cílem by mělo být zvýšení informovanosti o škodlivosti některých potravin.

V současné době pandemie Covid-19 se jako další příčiny jeví i nedostatek pohybu v důsledku omezení možnosti sportování (zavřené sportovní kluby či bazény), chybějící hodiny tělocviku ve škole, ale také to, že školní oběd pro mnohé děti tvořil jediné kaloricky správně vyvážené jídlo dne. 

Spouštěče obezity u dětí

  • Strava s nadměrnou kalorickou hodnotou, respektive příjem většího množství kalorií, než dítě spálí.
  • Nevhodné stravovací návyky, konkrétně třeba tzv. zajídání stresových a vypjatých situací nebo nudy, ale také sladké odměny.
  • Absence pohybu, tedy fakt, že se jen málo které dítě po splnění svých školních povinností jde ven "proběhnout" nebo tráví svůj volný čas jiným aktivním způsobem, který je v období pandemie Covid-19 značně omezen
  • Příklad v rodičích - většina dětí do určitého věku opakuje vzorce chování svých rodičů. Jsou-li tedy rodiče neaktivní a mají sklon k nadváze, dá se předpokládat, že takoví budou i jejich potomci. Fatální ovšem je, že více než třem čtvrtinám dospělých, kteří byli v dětství obézní a ve zralém věku se svého hendikepu chtěli zbavit, se to nepovedlo!
  • Dědičnost - vzorce chování našich rodičů si neseme nejen v hlavě, ale pamatují si je i naše geny, a tak se není čemu divit, že obezita je z 50 % dědičným onemocněním.
  • Hormonální poruchy a léčba některých nemocí, za ty se však doopravdy může schovat jen zhruba 1 % dětí postižených obezitou.

Jak zbavit děti obezity

Vůbec nejúčinnějším řešením je prevence. Pokud tedy máte pocit, že vaše dítě trápí pár kilo navíc, běžte se s ním obden proběhnout a brzy bude fit. Jestliže už váš potomek ale spadá se svým BMI indexem do skupiny dětí s nadváhou nebo dokonce mezi obézní, na nic nečekejte a začněte hned s léčbou. O jejím přesném postupu, byste se měli poradit s lékařem nebo výživovým poradcem, je ale několik zásad, kterými rozhodně nic nezkazíte:

  • Více se hýbat - motivujte vašeho potomka tím, že vymyslíte aktivitu, při které se budete budete fyzicky namáhat společně.
  • Méně jíst - snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře! Tato jídla není potřeba prokládat dalšími pokrmy.
  • Jíst zdravě - začněte zapojovat do jídelníčky produkty zdravé výživy, nahraďte například běžné těstoviny celozrnnými nebo vyměňte pamlsky za sušené ovoce či ořechy.
  • Omezit cukr - vyměňte veškeré doslazované nápoje (i džusy) za vodu nebo neslazený ovocný čaj a omezte svému potomkovi přísun sladkostí.
  • Vybírat si - nezakazujte vašemu potomkovi sledování televize v obavě, že by mohl vidět reklamu na kalorické limonády a tučné jídlo, raději ho naučte, že ačkoli tyto produkty mohou být chutné, nejsou zdravé a pro jeho tělo vysloveně škodlivé.
  • Diskutovat - v situacích, kdy se to hodí, navažte se svým dítětem rozhovor o zdravé stravě a donekonečna vysvětlujte a opakujte - něco v jeho hlavě uvíznout musí.
  • Tudy cesta nevede - vyhněte se radikálním dietám a půstům. Krom toho, že organismu ve vývinu hladovění vůbec neprospívá, naučíte také své dítě nezdravým stravovacím návykům. Například, že se může klidně přejíst, ale pak musí několik dní hladovět.

Příklady táhnou - hýbejte se spolu s dětmi

Jděte dětem příkladem - vytáhněte je na kolo, zaběhejte si spolu, vezměte si míč a jděte si na chvíli na zahradu zakopat nebo se jen tak projděte - můžete vyzkoušet třeba geocaching. Pokud vám to prostory dovolí, pořiďte si domácí tělocvičnu a trénujte spolu s dítětem. Každá fyzická aktivita, nejlépe venku v přírodě, je lepší než žádná! 

Příklad zdravého jídelníčku

Vydejte se cestou nejmenšího odporu a poskládejte spolu se svým potomkem vyvážený jídelníček z toho, co má rád. Může vypadat třeba takto:

  • SNÍDANĚ: nedoslazované cereálie s bílým jogurtem a kousky čerstvého nebo sušeného ovoce
  • SVAČINA: celozrnné pečivo s margarínem, krůtí šunkou a jablko
  • OBĚD: vývar, špaldové těstoviny s lososem a špenátem, malá porce zeleninového salátu
  • SVAČINA: zakysaný mléčný nápoj a celozrnné pečivo
  • VEČEŘE: zapečená paprika plněná čerstvým sýrem a chléb
Témata článku
Pohyb Děti
Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Doplňky stravy na klouby a kosti

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Jak jsou na tom děti a opalování? Je pro ně zdravé nebo bychom je měli před sluníčkem spíše chránit? Pokud budete dodržovat zásady „zdravého“ opalování, není důvod se slunci vyhýbat. Bez slunce…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.