Reishi (Lesklokorka lesklá), je dřevokazná chorošovitá houba, která původně pochází z Asie, nicméně lze ji najít i v Čechách, nejčastěji na dubu, ořešáku, platanu či topolu. Pro přímou konzumaci či k vaření se však nehodí, nejen kvůli dřevnatosti, ale hlavně kvůli extrémně hořké chuti. Obsahuje však mnoho účinných látek, které jsou tělu prospěšné a konzumovat ji můžete pomocí doplňků stravy.
Na co je dobrá Reishi?
Reishi obsahuje
polysacharidy, imunoproteiny, triterpenoidy a velké množství
germánia. Tento stopový prvek nedokážeme běžnou stravou přijímat v dostatečném množství. Do určité míry se nachází v cibuli,
česneku,
ženšenu či v
aloe vera. Jak germánium funguje? Dojde-li v těle k porušení nějaké tkáně, hodí se zvýšit příjem kyslíku a tím podpořit boj s volnými radikály. Při spalování energie, získané potravou, dochází ke vzniku
oxidu uhličitého a
vodíku. Obě tyto látky potřebujeme z těla dostat ven. Oxid uhličitý vydechneme a vodík se společně s kyslíkem přemění na vodu, kterou vyloučíme močí a potem. Aby tělo vodík vyloučilo dostatečně, potřebuje k tomu velké množství kyslíku. A nyní přichází na řadu germánium. Dokáže v tomto procesu nahradit kyslík. Naváže na sebe vodík a vyplaví ho z těla ven. Díky dalším látkám působí reishi
příznivě na krevní oběh, správnou
hladinu cholesterolu a samozřejmě na
správné fungování imunitního systému.
Jak se užívá Reishi?
Reshi je v doplňcích stravy buď jako mletá
čistá plodnice nebo jako
extakt. Extrakt z reishi lze užívat ve formě tablet nebo lihové tinktury. Reishi lze užívat dlouhodobě - při akutních obtížích je dávka vyšší. Sušené plodnice namleté na prášek se užívají tak, že se konzumují, vaří se z nich čaj nebo jsou naložené do medu. Reishi se v doplňcích stravy objevuje také v kombinaci s jinými houbami nebo léčivými bylinami jako je
rakytník či
ostropestřec.
Kategorii
Doplňky stravy s Reishi
najdete i na našem slovenském e-shopu MojaLekáreň.sk