Zdravé vaření: Zapečená cizrna s kari
Cizrnu mají znalci arabské kuchyně spojenu s hummusem, je jeho hlavní ingrediencí. Pokud jste tuto pochoutku ještě nevyzkoušeli v kombinaci s pita chlebem, rozhodně doporučuji. Tento recept však nebude o hummusu, ale o teplém hlavním jídle, kde cizrna hraje prim. Zapečeme si ji totiž v troubě.
Dnešním receptem chci opět upozornit na to, jak jsou luštěniny výborné a pro naše tělo důležité. Ještě vám s nimi prostě nedám pokoj ;-)
V předchozím receptu jsme vařili z adzuki fazolí a teď byste rozhodně měli vyzkoušet cizrnu. Nejen kvůli její výborné oříškové chuti, ale hlavně kvůli jejímu složení. Cizrna neboli římský hrách je nadupaná vitamíny, minerály a bílkovinami a skvěle tak vegetariánům nahrazuje maso.
Jako všechny moje recepty, i tento je poměrně jednoduchý. Nejvíc času vám na něm zabere čekání na změknutí cizrny.
Ingredience na 2–3 porce
- 250 g cizrny
- 1 velká nebo 2 menší mrkve
- 1 cibule
- sušená rajčata
- 2 vejce
- 200 ml smetany
- 1 krémový sýr typu Lučina
- 1/2 lžičky kari
- sůl, pepř
Pokud máte rádi pálivé, můžeté k dochucení použít i chilli papričku.
Postup
Cizrnu si namočte zhruba den dopředu a poté ji vařte 45–60 minut v tlakovém hrnci (papiňáku). Cibuli nakrájejte na malé kousky, na větší kousky pokrájejte rajčata. Mrkve nastrouhejte na hrubším struhadle. Na dno zapékací mísy nalijte olej a pokryjte ho dohromady smíchanými a okořeněnými ingrediencemi. Smetanu šlehejte s vejci a sýrem. Výsledná hmota by měla mít hladkou konzistenci, proto si na pomoc můžete vzít tyčový mixér. Ušlehanou směsí zalijte cizrnu a vše pečte v troubě na 180–200 °C maximálně 30 minut.
Jeden extra tip navíc
Takto zapečená cizrna je výborná s bramborovou kaší. Já jsem si k ní ještě přidala na talíř rukolu. Věřím, že i vám tato kombinace zachutná!
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!