Lékárna.cz

Bromelain a ananasová dieta

Ačkoli je někdy uváděno, že bromelain z ananasových tobolek spaluje tuk a působí hubnutí, není to tak docela pravda. Tato látka tuk štěpit nedokáže, zato pomáhá jinde.

Bromelain a ananasová dieta
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak bromelain v organismu působí? Jedná se o komplex enzymů. Jedná se jednoduše řečeno motory chemických reakcí v organismech. Bromelainu v organismu působí štěpení látek bílkovinné povahy. Díky nim působí hlavně protizánětlivě. Protizánětlivé působení mimo střevní trakt není však přesně objasněno. V krevní plasmě jsou totiž enzymy, které bromelain ničí.

Kde se skrývá

Zdrojem bromelainu jsou čerstvé plody ananasu a také šťáva z něj připravená. Nalézá se také v řadě potravních doplňků. Stejně jako jiné enzymy je však ničen teplem.

Výhody použití

Bromelain je vhodné užívat např. po operacích, při pohmožděních a zánětech. Urychlí regeneraci organismu a zlepší jeho funkce. Bromelain pomáhá v prevenci rakoviny, řídnutí kostí u žen a snižuje riziko žaludečních vředů. Podílí se určitou měrou na zvýšení vylučování tuku, ale sám ho neštěpí.

Možná rizika

Jsou minimální. V některých případech může působit žaludeční potíže, průjem a alergické reakce. Užíváte léky snižující srážení krve? Buďte opatrní. Bromelain může zvyšovat účinek těchto léků. V těchto případech je vhodná konzultace s lékařem.

Mám to brát?

Užívání potravních doplňků s obsahem bromelainu je vhodné v následujících případech:

  • po operacích
  • po poraněních nosních a čelních dutin spojených s otoky,
  • při odstraňování tkáně poškozené popáleninami,
  • při zánětlivých a alergických stavech
  • při užívání antibiotik, kdy zvýší jejich účinek

V těchto případech se užívá dávka 80-320 mg 2-3krát denně po dobu 8-10 dnů. V případě potřeby můžete užívání prodloužit.

Témata článku
Trávení Imunita
Navštivte související produktové kategorie
Imunita doplňky stravy Léky na trávení

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Jak jsou na tom děti a opalování? Je pro ně zdravé nebo bychom je měli před sluníčkem spíše chránit? Pokud budete dodržovat zásady „zdravého“ opalování, není důvod se slunci vyhýbat. Bez slunce…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.