Vaše zdraví je pro nás na prvním místě. Nasloucháme vám a respektujeme vaše přání týkající se péče o zdraví.
Ať už potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, doplňku stravy či vitamínu, naši lékárníci jsou tu pro vás! Poradí vám nejen s klasickými léčivy, ale mají zkušenosti i s přírodní léčbou, bylinnou terapií, Bachovými esencemi či homeopatií.
Ve všední dny, v časech 10-14 hodin, zastihnete naše lékárníky i na online chatu.
V ostatních časech můžete kontaktovat naše lékárníky na emailu - odpověď v tomto případě čekejte během následujících 24 hodin (v pracovní dny).
Na všechny vaše dotazy odpoví tým lékárníků pod vedením Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.
Mgr. Pavla Horáková
vám poradí s klasickými léčivy
PharmDr. Kamila Horníčková
vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií
Nejsme právě online. Využijte pro svůj dotaz e-mail.
Pokud je váš dotaz obsáhlý a potřebujete detailnější odpověď, napište nám na lekarnik@lekarna.cz a odpověď získáte do 24 hodin.
Léčba neexistuje. Jediná možnost, jak zmírnit příznaky je omezit množství přijímaného lepku.
Duhringova dermatitida je kožní projev alergie na lepek. V tomto případě se na kůži objevuje vyrážka ve formě puchýřků, nejčastěji na loktech, kolenou, zádech, v oblasti pokožky hlavy. Jedná se o formu intolerance na lepek, při které je taktéž poškozena i sliznice střeva, ale ne vždy jsou přítomny průjmy a další střevní potíže.
Nejčastější příznaky alergie na lepek patří průjem, nevolnost, bolesti břicha, zácpa, nadýmání a plynatost. Z dlouhodobého hlediska se celiakie může projevovat únavou, nezamýšleným úbytkem hmotnosti, bolest kloubů, řídnutí kostí, afty, u žen nepravidelný cyklus..
Alergie na lepek, neboli gluten, je nejčastější potravinovou alergií. Jedná se zvýšenou citlivost imunitního systému vůči bílkovině vyskytující se v pšenici, žitě a ječmeni.
V počátečních stádiích se rakovina tlustého střeva nijak výrazně neprojevuje a je tedy obtížné ji odhalit. Jedním z prvních projevů, které mohou na počínající onemocnění upozornit, je změna ve vyprazdňování (průjmy, zácpy, obtížné či nedokonalé vyprazdňování). Varovným signálem může být i krev ve stolici - buď tmavá natrávená nebo i jasně červená. Zvýšené ztráty krve následně vedou k chudokrevnosti, která se projevuje zvýšenou únavou, slabostí a bledou kůží. Také může dotyčný pociťovat bolesti břicha, nafouknutí, ve většině případech dochází i k úbytku tělesné hmotnosti.
K prvním varovným signálům se řadí střevní polypy, které jsou tzv. předstupněm kolorektálního karcinomu. Jedná se o nezhoubné výrůstky ve střevní sliznici a ty se postupem času mohou stát zhoubnými. Při vyšetření lékařem nebo pomocí samotestů je také možné prokázat okultní krvácení, které může rovněž upozornit na počínající onemocnění. Mezi první příznaky, které může pozorovat samotný nemocný, jsou zejména změny ve vyprazdňování a ve vzhledu stolice, krvácení z konečníku, bolesti břicha, nafouknutí, únava, slabost, bledost kůže, ztráta chuti k jídlu a úbytek na váze.
Úspěšnost léčby závisí především na typu nádoru a stádiu, ve kterém je nádor odhalen. Pokud se povede rakovinu rozpoznat v prvním stadiu, je vysoká šance na úplné vyléčení. Naopak pokud rakovina dojde až do posledního čtvrtého stádia, úmrtí nastává do 5 let.
V počtech úmrtí na rakovinu tlustého střeva patřila ČR dlouhou dobu mezi světové jedničky. Tato statistika se naštěstí lepší. Díky prevenci, včasnějším diagnostikám a úspěšnější léčbě nejsou čísla úmrtí tak alarmující. Přesto je každoročně v ČR nově diagnostikováno cca 7600 případů a přibližně 3600 nemocných umírá.
Při rakovině tlustého střeva bývá jedním z nejtypičtějších příznaků změna stolice. Ta může výrazně zapáchat, může být tmavá/černá, s příměsí hlenu a nebo krve na povrchu či uvnitř. Rovněž může docházet k častějšímu nutkání na záchod, i když třeba bez následného vyprázdnění, nebo ke střídání průjmů a zácpy. Stolice může mít i nápadně úzký, nitkovitý tvar.
Nejčastěji dochází k nákaze při konzumaci infikované potravy, přes kontaminovanou vodu nebo prostřednictvím špinavých rukou či nádobí. Kapénkový přenos od nakaženého člověka na zdravého jedince je velmi ojedinělý a spíše nepravděpodobný. Inkubační doba salmonely, tedy čas od nákazy po vypuknutí prvních příznaků, je velmi rychlá - pohybuje se v rozmezí 8-48 hodin.
Nejdříve se musíte přihlásit.