Proteiny a aminokyseliny mohou zlepšit i potenci

Češi se rozhýbali. Až 51% nárůst v prodejích doplňků stravy pro sportovce nyní zaznamenává první a největší lékárna na českém internetu Lékárna.cz oproti loňskému roku. Některé z nich mohou dokonce pomáhat potenci. Odborníci z online poradny Lékárna.cz však upozorňují na správné užívání stimulantů: „Výrobky s obsahem kofeinu, taurinu a další stimulanty nervové soustavy mohou vyvolávat i nežádoucí účinky,” říká farmaceutka PharmDr. Kamila Horníčková.

Proteiny a aminokyseliny - možná cesta k zvýšení potence
Mezi doplňky stravy, které se za posledních 90 dní nejčastěji objevují v košících sportovních nadšenců na Lékárna.cz jsou zejména produkty s aminokyselinami a proteiny. Právě suplementace proteinů a aminokyselin může zlepšit vedle růstu svalové hmoty a regenerace také potenci a vitalitu. Nesmíme ale zapomínat na zdravý pohyb. „Mnozí sportovci možná netuší, že i takový extrakt z kotvičníku zemního má pozitivní vliv na růst svalové hmoty díky vlivu na hladinu testosteronu. Je u něj také prokázán pozitivní vliv na potenci mužů i žen,“ říká Kamila Horníčková. Mezi další doplňky stravy na potenci a vitalitu mužů i žen řadí farmaceutka zinek, selen a různé adaptogeny jako je například kozinec blanitý.
Stimulanty - dobrý sluha, špatný pán
Stimulanty obsahují mj. doplňky stravy určené na podporu metabolismu tuků, těch se od začátku roku prodalo na Lékárna.cz až 1,5násobně víc než loni a aktuálně patří mezi nejkupovanější ze sportovní výživy. Pokud sportovci dodržují dávkování, je podle farmaceutů online poradny Lékárna.cz užívání těchto produktů bezpečné. I ty však mohou mít určité kontraindikace. „Velkou pozornost je třeba věnovat výrobkům s obsahem kofeinu, taurinu a dalším stimulantům nervové soustavy. Mohou zlepšit fyzický výkon, ale při neuvážlivé suplementaci mohou mít vliv na kvalitu spánku a celkové řízení biorytmu těla,“ upozorňuje K. Horníčková, která dodává, že objeví-li se například vysoký krevní tlak, poruchy spánku a jiné potíže, je třeba doplněk přestat užívat.
Poradit se s odborníkem, abyste se cítili dobře, je na místě
Odborníci z online poradny Lékárna.cz se shodují, že pokud se jedná o běžné, kontrolované, volně prodejné doplňky stravy, tak jde o bezpečné produkty. Je však nutné dodržovat jejich doporučené dávkování. „Pro bezpečné užívání by si zákazníci měli vybírat produkty, které organismus nezatíží a nebudou vykazovat famakologický účinek na hladinu hormonů. Není na škodu se při výběru poradit s lékárníkem, máme 25 let zkušeností v lékárenském poradenství, jsme tady, aby se naši zákazníci cítili dobře,” uzavírá PharmDr. Kamila Horníčková.

Stimulanty v kostce:
  • Suplementace proteinů a aminokyselin může v některých případech zlepšit podle farmaceutů i potenci,
  • extrakt z kotvičníku zemního má pozitivní vliv na růst svalové hmoty a potenci,
  • zinek, selen, ženšen, kozinec blanitý a další látky typu adaptogeny mohou mít příznivý vliv na potenci,
  • při dlouhodobém nekontrolovaném zvýšeném příjmu bílkovin můžeme zatěžovat ledviny,
  • u všech doplňků stravy je třeba dodržet dávkování, případně radu zkušeného odborníka.