Majitelé stále častěji aktivně řeší stres svých domácích mazlíčků

Trojnásobný meziroční nárůst prodejů veterinárních doplňků stravy na nervovou soustavu pro kočky na Lékárna.cz signalizuje trend, že majitelé domácích mazlíčků psychický stav svých zvířat vnímají a také aktivně řeší. “Majitel by měl zbystřit při varovných signálech typu změna dýchání zvířete, apatie nebo naopak agrese, ale i rozšíření zorniček kočky či psa,” říká MVDr. Leoš Železný, konzultant veterinárních témat Lékárna.cz. Ta je první a největší lékárnou na českém internetu, která má pro své zákazníky i široké portfolio veterinárií.

Příznaky, které hlavně vypovídají o aktuálním psychickém stavu zvířete, jsou podle MVDr. Železného hlavně tyto: hyperventilace, kdy zvíře začne rychleji dýchat, nervózně se olizovat, někdy se mírně nahrbí, může začít chodit dokola, mít neklidné pohyby až tiky, může ničit okolní věci, začne odmítat oblíbené činnosti nebo může v obranné reakci kousat. Také rozšířené zorničky nebo až ustrašený pohled, kdy je vidět více bělma než obvykle. Ovlivnit psychický stav zvířete skutečně může podle veterináře i dlouhodobá nenávyková suplementace doplňků stravy.

Kolostrum nejen na imunitu, aminokyseliny nejen na svaly
Kolostrum je nezbytný stavební prvek k imunitním reakcím organismu člověka a u domácích mazlíčků pomůže i s odolností vůči stresu. „Většinou se ve veterinárních přípravcích používají patentované směsi z upraveného kravského kolostra ve formě uklidňujícího komplexu. Ten je izolován z bílkovin kolostra, které mají uklidňující účinek na zvířata, podporují kognitivní funkce (pozornost, paměť, mentální dovednosti). Pokud je kolostrum v preparátech ještě doplněno o L-theanin a thiamin (vitamin B1), je to velmi dobrá kombinace bojovníků proti stresu,” vysvětluje Leoš Železný. Ty má Lékárna.cz ve svém portfoliu ve formě žvýkacích tablet, kapslí, ale i kapek.
“Studie o aminokyselině L-theanin ukázaly, že u psů snižuje úzkost související s chováním bez nepříznivého vlivu na ospalost, psi byli pozorní, hraví a klidnější, než by se očekávalo vzhledem k jejich psychickému stavu,” doplňuje L. Železný. Tato aminokyselina je jednou z hlavních účinných látek v zeleném čaji. Thiamin (vitamin B1) pomáhá zvládat stres a snižuje podrážděnost. Jeho nedostatek může u zvířete způsobit mentální zmatek, svalovou slabost, svalové křeče, ztrátu hmotnosti a chuti k jídlu v období, kdy je vystaveno stresu.

Stěhování nábytku je jeden z rizikových faktorů
Problémy v rodině, změna prostředí, stěhování, úmrtí majitele, změna majitele, ale i obyčejné stěhování nábytku může zvířeti psychicky uškodit, potvrzuje veterinář: „Ano, všechny tyto výše uvedené faktory mohou u citlivějších zvířat vyvolat stresovou reakci. Některá zvířata tyto změny berou jako výzvu, že mohou prozkoumávat nové prostředí, ale stejně jako lidé jsou některá zvířata konzervativní a mají rádi své stereotypy.”
Kvalitní výživa je také součástí prevence nejen stresu, ale celkového zdraví organizmu. Lékárna.cz má v portfoliu přípravky, které lze dlouhodobě používat jako prevence před stresem nebo na separační úzkost. Jejich dlouhodobější použití je vždy třeba konzultovat s odborníkem.

Jak na stres zvířete v kostce
  • váš mazlíček potřebuje doplňky stravy s obsahem kolostra, L-theaminu a vitamínu B1
  • zvýšená pozornost chovatele při změně chování zvířete - společné hry, čas jen pro zvíře
  • vyhledání odborné pomoci při dlouhodobých problémech a neobvyklých varovných signálech