Lékárna.cz

Sluneční vyrážka

Jak se sluneční alergie projevuje, jak se jí vyhnout a co na ni platí se dozvíte v našem článku.

Sluneční vyrážka
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jak se sluneční alergie projevuje

Nepříjemné kožní reakce po slunění se objevují nejčastěji na jaře a v létě. Může jít pouze o nepřiměřené opálení, ale objevit se mohou i kopřivka, svědění, ekzém a v nejhorším případě i puchýře. Z počátku se objeví svědící červené fleky, které za pár hodin přechází v pupínky a puchýře. Objevují se především ve výstřihu, na krku, ramenou, pažích, nohách a nártech. Na obličeji se v důsledku celoročního „otužování“ pohybem venku na slunci většinou tyto příznaky neobjevují.

Typy slunečních alergií

  • Malorka akné – připomíná běžné akné. Vzniká na kůži vystavované slunečnímu záření ve spojení s užitím určitých chemických látek v nevhodných opalovacích krémech či kosmetických přípravcích
  • Fotoalergická reakce – je způsobena vzájemnou interakcí UV slunečního záření a určitých rostlin (celer, petržel, citrusové plody, třezalka) či léků
  • Polymorfní sluneční dermatóza – projevuje se červenými svědícími fleky a pupínky na osluněných částech těla

Prevence sluneční vyrážky

Prevencí sluneční alergie jsou

  • kvalitní opalovací přípravky proti sluneční alergii s vysokým faktorem,
  • užívání přírodních kosmetických produktů a také
  • kvalitní přípravky po opalování.

Zapomeňte na přímé slunce

...pokud užíváte léčiva, která mohou působit fotosensitivně (zvyšují citlivost pokožky na působení slunečních paprsků) – např.: třezalka, některá antibiotika a chemoterapeutika, některé léky na snížení krevního tlaku, gely, krémy a masti obsahující ketoprofen, hormonální antikoncepce, některá diuretika, psychofarmaka, cytostatika, atd. Informaci o možném zvýšení citliovosti na slunce hledejte v příbalovém letáku.

Co ještě dělat preventivně

  • zvyšte příjem betakarotenu - doporučujeme začít cca 14 dní před odjezdem k moři nebo do hor. Pokožku je dobré na sluneční záření připravit. Už několik týdnů před odjezdem je dobré ji začít vystavovat slunci a dobu postupně prodlužovat.
  • pomoci mohou i homeopatika. Pro prevenci jsou vhodné Hypericum perforatum 15CH a Natrum muriaticum 15CH. S prevencí pomocí homeopatik je potřeba začít cca 3 týdny před odjezdem na dovolenou. Většinou se užívá 10 granulí 1x týdně a poté 5 granulí 1x denně při pobytu na slunci.

Co dělat, když se vyrážka objeví

  • použijte léky užívané při klasických alergiích
  • ochlazujte pokožku studeným obklady, jogurtem, tvarohem, octem či studeným černým čajem.
  • u silně svědících a puchýřnatých projevů je nutné navštívit lékaře.

Volte kvalitní opalovací přípravky

Nejdůležitější ochranou nejen proti sluneční alergii, ale i proti spálení, předčasnému stárnutí pokožky a melanomu jsou kvalitní opalovací prostředky a vysokou ochranou proti UVA záření.

Obnovujte ochranu pokožky

Ani voděodolný přípravek nevydrží celý den, proto je potřeba ochranu během dne několikrát obnovovat - ideálně po zhruba 2 hodinách pobytu na slunci. Aby opalovací prostředek chránil tak, jak má, je důležité ho nanést v dostatečném množství cca 20 až 30 minut před tím, než vyrazíme ven.

Slunce opaluje i ve vodě a ve stínu

Ochranný faktor je funkční po namazání 2 gramů na cm2 pokožky. Lékaři doporučují nanést větší souvislou vrstvu tak, aby byla kůže bílá a nechat krém vstřebat. Myslet bychom měli i na to, že slunce opaluje i ve vodě, ve stínu a pod mrakem. U dětí platí všechna tato pravidla dvojnásob.

Proč nakupovat opalovací přípravky v lékárně

Obecně platí, že sluneční ochrana dermokosmetiky prodávaná v lékárně splňuje vyšší normy a standardy než kosmetika, která je prodávaná v drogeriích. Může se jednat o přísnější regulace při výběru ingrediencí (alergie, tolerance na citlivou pleť), organických a minerálních filtrů. Dermokosmetické produkty navíc podléhají přísnému testování a klinickým studiím. 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Opalovací přípravky Dermokosmetika opalování

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.