Lékárna.cz

Respirátory - použití, péče a dezinfekce

V České republice je povinnost nosit respirátory v místech s vyšší koncentrací lidí (obchody, čekárny u lékaře, MHD atd,...). Dnes se zaměříme na to, jak se o ně starat, aby chránily nejen nás, ale i naše okolí.

Respirátory - použití, péče a dezinfekce
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

  Co a od kdy platí

  • Co: Povinné nošení respirátoru bez výdechového ventilu s filtrační účiností alespoň 95 % dle příslušných norem (např. FFP2/KN 95) 
  • Od kdy: od 25. 2. 2021
  • Kde: ve všech vnitřních prostorách budov (mimo bydliště nebo místo ubytování - např. hotelový pokoj),  na všech ostatních veřejně přístupných místech v zastavěném území obce (pokud se zde potkají 2 osoby na vzdálenost méně než 2 metry a nejde o členy domácnosti),  provozovnách služeb, letištích, MHD vč. nástupišť a čekáren, v motorových vozech, pokud v nich cestují osoby, které nejsou součástí jedné domácnosti, ambulancích zdravotních služeb, domovech seniorů, zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče atd.

Aktuální informace o platných nařízeních najdete přímo na stránkách MZ ČR.

Jak si vybrat správný respirátor

Pro ochranu před koronavirem doporučujeme využívat respirátory třídy FFP2 a FFP3.

  • FFP2 respirátor (s účinností min. 94 %) - jde o střední třídu respirátoru, který chrání před pevnými a kapalnými škodlivými prachy, aerosoly a kouři a filtruje min. 94 % aerosolů do velikosti 0,6 μm (mikrometru) - zachytí tak nejen bakterie a viry (vč. SARS-CoV-2), ale například i plicní mor či tuberkulózu. 
  • FFP 3 respirátor (s účinností 99 %) - jde o nejvyšší třídu respirátoru, který dokáže filtrovat min. 99 % aerosolů  až do velikosti 0,6 μm (mikrometru) - zachytí tak spolehlivě virová onemocnění vč. viru SARS-CoV-2, ale i azbestové částice či další toxické látky poškozující lidské zdraví. 

Respirátor s výdechovým ventilem bez filtru chrání pouze vás!

Vydechovaný vzduch prochází v tomto případě přes výdechový ventil, ale nikoli před výdechový filtr. Pokud je tedy nositel tohoto druhu respirátoru nakažen virem SARS-CoV-2, vydechuje ho i tak do okolí. Doporučujeme tedy volit raději respirátory bez výdechového ventilu případně, pokud nemáte jinou možnost, překrýt výdechový ventil rouškou - nejlépe z nanovlákna. Použít můžete i respirátor s výdechovým ventilem, který má v sobě zabudován i filtr.

Čeho si všímat při výběru respirátoru

Pokud chcete vybrat skutečně kvalitní respirátor, měl by vyhovovat platným normám, měl by pocházet od ověřeného prodejce a balení by mělo vždy obsahovat návod k použití nebo bezpečnostní pokyny v jazyce země, ve které se prodává.

  • Respirátor musí nést čitelné označení jeho třídy + název normy a rok jejího vydání vč. informace o roku vydání normy, které odpovídá typu masky (např. EN 149) a třídy účinnosti (FFP1, FFP2, FFP3).
  • Respírátor musí také nést označení CE s číslem - toto číslo označuje subjekt, který je zodpovědný za sledování kvality výroby daného respirátoru
  • Respirátory kupujte v ověřeném eshopu (ty rizikové můžete najít např. na stránkách ČOI) nebo u ověreného prodejce - všímejte si jeho historie a zákaznických recenzí
  • Vždy se zajímejte o návod k použití, který má být dle platné legislativy v jazyce země, ve které se respirátor prodává. Někdy je tento návod přiložen uvnitř balení, někdy bývá vytištěn přímo na obalu produktu.

Jak správně nosit respirátor

V balení každého respirátoru byste měli najít návod, jak si ho správně nasadit a případně i bezpečnostní instrukce (např. jak dlouho vám vydrží).

Volte správnou velikost respirátoru - nesmí vám být ani příliš těsný, ani příliš volný. Před použitím respirátor zkontrolujte, jestli není poškozený - v tom případě ho ihned vyměňte za nový!

Návod, jak si nasadit respirátor:

  1. před použitím si důkladně umyjte ruce,
  2. vyjměte respirátor z obalu, rozevřete ho
  3. přiložte vydutou část k obličeji,
  4. zafixujte respirátor elastickými popruhy za uši tak, aby vám zakrýval ústa, nos a  část brady,
  5. vytvarujte prsty kovovou sponu v horní části respirátoru tak, aby kopírovala tvar vašeho nosu
  6. před použitím otestujte dlaněmi, jestli respirátor správně těsní

Obzvlášť dobrý pozor musíte pak dávat při sundávání respirátoru.

Jak si správně sundat respirátor:

  1. před sundáním respirátoru si umyjte ruce
  2. chytněte elastický popruh, který máte za uchem a sejměte respirátor
  3. držte respirátor pouze za elastický popruh - samotného respirátoru se nedotýkejte!
  4. uložte respirátor do připraveného obalu, zabezpečte ho a vyhoďte 
  5. opět si důkladně umyjte a vydezinfikujte ruce

Péče o respirátor 

Každé balení respirátoru by mělo obsahovat bezpečnostní upozornění, po jaké době ho musíte vyměnit a jak s ním zacházet po použití. Respirátor FFP2 a FFP3 má maximální účinnost 8 hodin (tj. jednu směnu) - neznamená to však, že je po celou dobu 100% účinný. Záleží totiž nejen na době používání, ale také na prostředí, ve kterém ho nosíte a také na tom, jak se o něj staráte.  

Respirátor je tedy určen na jedno použití - pokud ho dezinfikujete alkoholem, umyjete vodou nebo saponátem, tak tím podstatně snížíte jeho funkčnost a můžete ho nevratně poškodit. 

Sterilizace respirátoru

Na jaře 2020, kdy bylo respirátorů nedostatek, přišli pracovníci katedry jaderné chemie Fakulty jaderní a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze s tvrzením, že v případě nouze je možné respirátor sterilizovat, aby mohl být použít opakovaně. Tato sterilizace ovšem snižuje účinnost respirátoru v průběhu času. 

Podle ČVUT je možné provést v nouzovém případě sterilizaci takto:

  • teplem - horkou párou nebo v mikrovlnné troubě,
  • UV zářením - UV lampou (horské slunce),
  • dezinfekčním prostředkem,
  • pasterizací - suchý ohřev při teplotě 60-70 °C,
  • ozónem.

Jak sterilizovat respirátor najdete přímo na stránce ČVUT.

Stačí 7 respirátorů

S dalším způsobem, jak zacházet s respirátory přišel nedávno v rozhovoru pro Seznam.cz, expert z Ústavu chemických procesů Akademie věd, Ing. Vladimír Ždímal, Dr. CSc. Ten v něm tvrdí, že si stačí pořídit pouze 7 respirátorů - na každý den v týdnu máte tedy jiný respirátor. Po uplynutí týdne, kdy je respirátor umístěn na vzduchu vyschne, virus v něm už není aktivní a dá se použít znovu.

Sterilizace respirátoru v horkovzdušné troubě

Dalším tipem je pak sterilizace respirátoru horkým vzduchem - tj. zahřát ho v horkovzdušné troubě na 80°C po dobu 60 minut. Určitě buďte ale při vkládání obezřetní - respirátory mají různé konstrukce a musíte tedy dát velký pozor a být při ohřevu přítomni. Přesný návod, jak postupovat najdete v materiálu iniciativy odborníků Sníh.

Zdroje: BOZP - Filtrační třídy FFP respirátorů

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Imunita doplňky stravy Dermokosmetika Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.