Lékárna.cz

CRP testy - Kdy mohou pomoci

CRP test slouží k určení toho, zda jde je původcem infekce bakterie či vir. Udává hodnotu C-reaktivního proteinu v krvi. Pokud jeho hladina stoupá, značí to, že v našem těle probíhá infekce. 

CRP testy - Kdy mohou pomoci
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Laboratorní nebo domácí CRP test

Obvykle vám CRP test váš praktický lékař a základě vyšetření z žilní krve, kterou zpracuje laboratoř. Mnohem častěji je ale odebíráno několik kapek krve z prstu a výsledek víte už během několika minut. Tím se určí původ infekce, což je buď bakterie či vir a podle toho nasadí lékař odpovídající léčbu.

Vedle toho je také možné provést domácí CRP test. Ten lze běžně koupit v lékárně, má však pouze informativní charakter, přesnou diagnózu a s ní i vhodnou léčbu musí vždy stanovit lékař.

Nezapomeňte: Na viry antibiotika nezabírají!

Pro léčbu virové infekce jsou antibiotika zcela neúčinná. Jejich časté užívání zvyšuje rezistenci organismu na ně, a významně tak snižuje jejich účinnost, což může způsobit zásadní potíže ve chvíli, kdy je nasazení antibiotik jedinou možnou léčbou. CRP testy pomáhají tento problém eliminovat.

CRP hodnoty 

Zvýšené hladiny C-reaktivního proteinu v podstatě značí rozsah zánětu v organismu. Platí:

  • Do 5 mg/l - normální hodnota CRP u zdravého člověka.
  • 6 - 30 mg/l - mírná infekce, obvykle virového původu. Pokud příznaky infekce do 2 - 3 dnů neodezní, je vhodné test opakovat.
  • 50 - 200 mg/l - bakteriální infekce, zpravidla streptokoky nebo stafylokoky, vyžadující adekvátní léčbu.
  • Nad 200 mg/l - vážná infekce.

Jak je to u virových infekcí

Když je při virové infekci vyšší CRP, tj v případě, že je hodnota CRP do 40 - 50 mg/l, jde často o prvotní nespecifickou obrannou reakci organismu. 

Obraťte se na naše lékárníky

V případě, že se chcete dozvědět víc např. o hodnotách CRP a dalších detailech souvisejících s bakteriálními či virovými infekcemi, neváhejte se obrátit na naše lékárníky v Odborné poradně. 

Témata článku
Imunita
Navštivte související produktovou kategorii
Testy infekcí

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.