Index zdraví: Češi už sekli s novoročními předsevzetími

Předsevzetí typu „Zhubnu – začnu cvičit – přestanu kouřit“ jsou zdá se zapomenuta. Podle analytického nástroje Index zdraví nakupují na internetové lékárně Lékárna.cz na začátku března Češi zdravé potraviny, sportovní výživu a pomůcky, přípravky na hubnutí a léky na odvykání kouření citelně méně než na přelomu roku, propad prodejů je od začátku roku v těchto kategoriích až 80 %. Nejmenší zájem je momentálně o sportovní potřeby.

Nákup léků na odvykání kouření klesl od počátku roku o 60 %, zdravé potraviny stejně jako diety a dietní potraviny o 44 %, což je jasným ukazatelem toho, že chuť dodržovat novoroční předsevzetí výrazně klesla. Přesto nejžádanější zůstávají žvýkačky používané při odvykání kouření, ořechy, březový cukr a ghí máslo.

Index zdraví prozradí náš životní styl
Analytický nástroj Index zdraví publikovala Lékarna.cz v říjnu 2022. „Každý den vyhodnocuje nákupy našich zákazníků v kategoriích souvisejících s pohybem, hubnutím, spánkem, stresem a odvykáním kouření. Trend záměrně ukazujeme veřejně, abychom ukázali, zda se nákupní chování lidí mění ve prospěch zdravého životního stylu. A přiznám se, že indexem chceme i vyprovokovat společnost k zamyšlení a hlavně ke změně chování k sobě samému. Bohužel první signál na konci zimy neukazuje meziroční posun k lepšímu, spíše setrvalý stav v přístupu ke zdravému životnímu stylu. Jediný pozitivní vývoj vidím ve sportovní výživě, o kterou je letos o 20 % větší zájem než loni,“ vysvětluje PharmDr. Vladimír Finsterle, lékárník a zakladatel Lékárna.cz.