Zdravé vaření: Meruňkovo-tvarohový dezert bez mouky
Také si v létě užíváte všechno to ovoce kolem? Jahody, rybíz, borůvky a meruňky k létu prostě patří. A kouzlit se slaďoučkým ovocem se dá i bez mouky. Někdy se ho také vyplatí dát dohromady s cuketou, aby tak vzniknul krásně vláčný dezert, po kterém se jen zapráší.
Pokud milujete spojení ovoce a tvarohu, tak to čtete správný recept. Navíc v něm zužitkujete cuketu, kterou ani nemusíte pěstovat a přesto jich máte doma určitě několik kousků, které jste dostaly třeba od maminky, babičky či hodného souseda.
Co budete potřebovat
- 2 vejce z domácího chovu
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžíce ghí másla
- 150 g najemno mletých mandlí
- 100 g najemno mletých lískových ořechů
- 400 g nahrubo nastrouhané cukety
- 1/2 lžičky jedlé sody
Postup
Korpus
Vyndejte si z lednice vejce a nechte je "ohřát" na pokojovou teplotu. To stejné udělejte i s máslem ghí, aby vám hezky povolilo. A pak obojí šlehejte s cukrem. Na závěr přisypte jedlou sodu a těsto velmi dobře promíchejte. Přidejte namleté oříšky, promíchejte a na závěr nezapomeňte na nastrouhanou cuketu. Na dno dortové formy dejte kolečko pečícího papíru, aby se vám korpus nepřilepil. Pečte na 200 °C na cca 25 minut.
Po vychladnutí přijde na korpus tvarohová vrstva, potřebujete na ni:
- 250 g vaničkového tvarohu
- 50 g zakysané smetany
- krémový med – možství dle vaší chuti
Poslední vrstvou je ovoce
10 meruněk povařte asi v 1 dcl vody, přidejte agar (1/2 lžičky), vařte ještě tak 3 minutky a poté oslaďte javorovým nebo rýžovým sirupem. Nechte odstát na plotýnce, agar totiž začíná zahušťovat až při chladnutí. Tady je potřeba vychytat správný okamžik, aby vám ovo-vrstva nestékala z dezertu a zároveň, aby při polévání nebyla už moc tuhá.
Dezert dejte před podáváním vychladit minimálně na hodinu.
Tak ať žije letní mlsání!
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!