Lékárna.cz

Maminkou: Rýma u kojence a jak na ni

Když se řekne rýmička, každý si představí závažné mužské onemocnění :-) Oteklý nos a po kapsách posmrkané kapesníky, to je pro nás dospěláky vážně otrava. Ale co znamená rýma pro naše nejmenší? To by vám mohl Bartík vyprávět. Poslední dny s ní bojuje o sto šest.

Maminkou: Rýma u kojence a jak na ni
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Rýma u kojence

Pro kojence, kteří ještě neumějí smrkat, je rýma v podstatě opravdu závažnou nemocí. Když by šlo do tuhého, mohl by se z ní vyklubat i zánět středního ucha. Miminka s ucpaným nosem mají problém s dýcháním, kojením i se spánkem.

První noc, když Bartík dostal rýmu, byla opravdu náročná. Budil se co dvacet minut, plakal, převaloval se a ne a ne usnout. Ani kojení, které vždy zabírá, tentokrát nepřicházelo v úvahu. Bylo mi ho opravdu líto. A tak jsem začala pátrat, jak bych mu mohla ulevit. Poptala jsem se zkušenějších maminek na facebooku a pročetla pár článků z internetu. To by bylo, abych nenašla něco účinného. Sice se říká, že léčená rýma trvá týden a neléčená rýma také týden, ale u těch miminek je přece jen potřeba podniknout nějaké kroky ke snadnějšímu průběhu.

První pomoc, když dostane vaše miminko rýmu

Možná patříte mezi maminky, které jsou dopředu vyzbrojené všemi možnými léky, olejíčky, mastičkami a podobně, a tak by vás rýma nevyvedla z míry. Já jsem však trochu flink a jediné, co jsem doma vědomě proti rýmě měla, je odsávačka hlenů na vysavač. Je to však dobrý základ.

No jo, jenže Bartík měl rýmu tak velkou, že odsávání soplíků, které mu dřív vůbec nevadilo, teď snášel opravdu špatně, řekla bych, že až s hysterickým pláčem. Snažila jsem se tedy odsávání omezit a hledat i jinou cestu k úlevě. Navíc se říká, že čím více se soplíky odsávají, tím více se tvoří.

Pro kojící maminky můžu doporučit všelék - mateřské mléko. Pomohlo Bártovi s novorozeneckým akné a na rýmu má také blahodárný vliv, stačí nakapat do nosíku.

Další velkou pomocí je cibule. Podle rady jsem ji nakrájela na drobno do misky a tu položila vedle postele. Není to tedy žádná romantika spát celou noc v cibulovém odéru, ale myslím, že to opravdu funguje! No a pak takoví ti běžní pomocníci, co neuzmou moc času, ale dobře poslouží - čepička, otevřené okno, vlhké ručníky nebo pleny na topení a vyvýšená matrace pod hlavou. Druhá noc byla tedy o poznání lepší a Bartík se i v klidu nakojil.

Zvlhčení sliznice

Přemýšlela jsem, čím Bartovi zvlhčit sliznici. Prohledala jsem naši lékárničku a našla jsem v ní Vincentku ve spreji. Jsem velký fanda Vincentky a myslím si, že pro zvlhčení sliznice je to dobrá volba. Měli jsme jen ten běžný sprej, ale existuje i pro miminka, který má užší aplikátor. Zapátrala jsem taky v košíku plném vzorků, které jsem dostala během těhotenství a v porodnici a našla jsem Libenar. Jsou to nosní kapky v ampulích. Balení a celé provedení mi nepřipadá úplně šikovné, ale pravdou je, že fungují dobře. Ostatní maminky doporučují mořskou vodu, nejlepší je prý Stérimar. Já zatím vyzkoušeno nemám.

Prsní balzám i éterické oleje

Pro ulehčení dýchání je skvělý prsní balzám. Pro jeden jsem poslala muže do lékárny a donesl klasické Psí sádlo. Jak výrobce vtipně podotýká na obalu, není to vyrobeno ze psů. Jedná se o včelí vosk a několik druhů bylin. Krásně voní a uvolňuje. Mažu tím pravidelně čelo, spánky i prsa a večer i chodidla. Takových prsních balzámů však existuje celá řada a některé jsou dokonce přímo pro děti.

Pro lepší dýchání se doporučuje provonět byt éterickým olejem s eukalyptem. Jeden takový parádní ve spreji vyrábí moje oblíbená značka Saloos. Ale stejně dobře funguje dát pár kapek eukalyptového oleje do aroma lampy nebo třeba i na již zmíněný vlhký ručník na topení.

Když miminku z nosu pořád něco teče, často má okolí zarudlé a podrážděné. Na to dobře poslouží nosní olej. Ten chrání pokožku a uvolňuje sliznice.

Co dál na rýmu u miminek? Vybavte se!

Na příští rýmu už budu vyzbrojena vědomostmi i různými produkty a doufám, že to s Bartíkem zvládneme zase o něco lépe. Rozhodla jsem se pořídit si ještě jednu odsávačku, která je ruční a kterou si budu balit na cesty, protože člověk nikdy neví, kdy se zákeřná rýma objeví a jako první pomoc se bude opravdu hodit.

Všem maminkám, které se s opravdovou rýmou svého miminka setkaly poprvé, přeji hodně sil - vždycky všechno jednou skončí a zase bude lépe :-)

Těším se v příštím článku, Klára

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Děti Ženy Nemoc

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.