Výpadek dětských léků proti chřipce je minulost

Výpadek léků na teplotu dětí spustil v Čechách i na Slovensku po znovuobjevení na trhu doslova nákupní šílenství. Na první internetové lékárně Lékárna.cz stoupl prodej těchto léků v měsíci únoru o 60 %. Rodiče malých pacientů evidentně nakupovali zásoby do domácích lékárniček, aby je příště nedostatek léků v lékárnách už nezaskočil.

Několikatýdenní výpadek léků proti chřipce trápil malé pacienty nejen v České republice, ale i na Slovensku několik týdnů, aktuálně se tedy situace s léky pro děti v obou zemích výrazně zlepšuje: Lékárna.cz v Čechách očekává naskladnění Panadol sirupu během nejbližších dnů, na Slovensku jsou už nurofen i Panadol sirup běžně k dostání.
S léky pro dospělé ale situace není tak pozitivní, protože stále trvá „zásobovací“ problém s léky na vykašlávání. Stoptussin, Mucosolvan, Solmucol, či Robitussin stále patří z hlediska dostupnosti mezi problémové. Výpadky evidujeme také v horkých nápojích proti chřipce. Totéž platí i o pastilkách na bolest v krku, jako například Tantum Verde, Strepsils, či Strepfen. Také počítáme s možnými výpadky léků na rýmu a uvolnění dutin, čili spreji do nosu. V těchto dnech pracujeme u některých položek jen s vlastními skladovými zásobami. Optimistické je to, že z každé indikační skupiny je ale pro zákazníky dostupná nějaká alternativa.
Skvělou zprávou ale je, že extrémně poptávaný volně prodejný lék na imunitu, Wobenzym, je po ročním výpadku konečně opět dostupný na Slovensku i v Čechách. Výpadek byl způsoben nedostatkem surovin. Wobenzym je klíčový lék pro posílení imunity.
Situaci v zásobování léky zatím nepovažujeme za stabilizovanou, protože ji mohou opět směrem do nedostatku vychýlit chřipkové a kovidové vlny během této sezóny a schopnost distribuce a výrobců na situaci reagovat.