Lékárna.cz

CRP testy - Kdy mohou pomoci

CRP test slouží k určení toho, zda jde je původcem infekce bakterie či vir. Udává hodnotu C-reaktivního proteinu v krvi. Pokud jeho hladina stoupá, značí to, že v našem těle probíhá infekce. 

CRP testy - Kdy mohou pomoci
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Laboratorní nebo domácí CRP test

Obvykle vám CRP test váš praktický lékař a základě vyšetření z žilní krve, kterou zpracuje laboratoř. Mnohem častěji je ale odebíráno několik kapek krve z prstu a výsledek víte už během několika minut. Tím se určí původ infekce, což je buď bakterie či vir a podle toho nasadí lékař odpovídající léčbu.

Vedle toho je také možné provést domácí CRP test. Ten lze běžně koupit v lékárně, má však pouze informativní charakter, přesnou diagnózu a s ní i vhodnou léčbu musí vždy stanovit lékař.

Nezapomeňte: Na viry antibiotika nezabírají!

Pro léčbu virové infekce jsou antibiotika zcela neúčinná. Jejich časté užívání zvyšuje rezistenci organismu na ně, a významně tak snižuje jejich účinnost, což může způsobit zásadní potíže ve chvíli, kdy je nasazení antibiotik jedinou možnou léčbou. CRP testy pomáhají tento problém eliminovat.

CRP hodnoty 

Zvýšené hladiny C-reaktivního proteinu v podstatě značí rozsah zánětu v organismu. Platí:

  • Do 5 mg/l - normální hodnota CRP u zdravého člověka.
  • 6 - 30 mg/l - mírná infekce, obvykle virového původu. Pokud příznaky infekce do 2 - 3 dnů neodezní, je vhodné test opakovat.
  • 50 - 200 mg/l - bakteriální infekce, zpravidla streptokoky nebo stafylokoky, vyžadující adekvátní léčbu.
  • Nad 200 mg/l - vážná infekce.

Jak je to u virových infekcí

Když je při virové infekci vyšší CRP, tj v případě, že je hodnota CRP do 40 - 50 mg/l, jde často o prvotní nespecifickou obrannou reakci organismu. 

Obraťte se na naše lékárníky

V případě, že se chcete dozvědět víc např. o hodnotách CRP a dalších detailech souvisejících s bakteriálními či virovými infekcemi, neváhejte se obrátit na naše lékárníky v Odborné poradně. 

Témata článku
Imunita
Navštivte související produktovou kategorii
Testy infekcí

Přečtěte si také

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.