Historie javorového sirupu
Javorový sirup se dnes vyrábí téměř výhradně v Kanadě a v USA. Původní obyvatelé Severní Ameriky ho znají už od pradávna a využívali ho nejen v kuchyni ale i jako medicínu. Evropané jeho zajímavou sladkokyselou chuť poprvé ochutnali až v 17. století. Javorový sirup se stáčí z javoru cukrového a na výrobu jednoho litru této zázračné tekutiny, je potřeba čtyřicet litrů javorové šťávy.
Na co si dát pozor při koupi javorového sirupu
Až budete po javorovém sirupu pátrat v tuzemských obchodech určitě se podívejte na etiketu. K dostání je v kategoriích A, B, C a D přičemž A je nejkvalitnější. V Česku ale není označování těchto kategorií povinné a tak se při nákupu javorového sirupu stačí řídit těmito pravidly:
- Láhev by měla být označena : “Maple Sirup”, “Javorový sirup”, “100% javorový sirup”
- Výrobky s označením BIO vám zaručí, že je sirup čistý a byl vyroben ekologicky
- U javorového sirupu je cena zásadní. Za kvalitní sirup se vyplatí připlatit, a proto by vás nápadně nízká cena měla varovat, půjde pravděpodobně o méně kvalitní či falšovaný sirup.
- Ruce pryč od výrobku co má ve složení následující: cukr, glukózový sirup, kukuřičný sirup, umělá aromata nebo barviva.
Proč je javorový sirup superpotravina?
Javorový sirup se skládá převážně z vody a sacharózy. Obsahuje organické kyseliny, minerály jako je draslík, vápník, železo, zinek a mangan a také vitamíny, například vitamín B.
Podle nedávného amerického výzkumu je javorový sirup výrazný pomocník antibiotik a údajně posiluje jejich efekt. Jedná se o jednu z nejzdravějších alternativ sladidel, a protože obsahuje vápník, je vhodný i pro děti jako zdravá svačinka. Jen nezapomeňte, že je javorový sirup sice zdraví prospěšný, ale je také dosti kalorický, a tak je na místě ho užívat s mírou.
K čemu se hodí javorový sirup
Pokud se rozhodnete nahradit bílý cukr javorovým sirupem jen upozorňujeme, že si budete pravděpodobně chvíli trvat na jeho intenzivní chuť. Díky kyselině jablečné je trošku kyselý. Při vaření a pečení se řidťe jednoduchým pravidlem. Čtyři díly bíleho cukru nahradíte třemi díly javorového sirupu.
Javorový sirup se hodí na ovesné kaše, na palačinky nebo i do kávy. My pro vás ale máme i recept na slanou večeři.
Javorový sirup a sacharóza
Javorový sirup je přírodní sladidlo, které obsahuje sacharosu a fruktosu. Má nižší energetickou hodnotu oproti cukru a také nižší glykemický index. Obsahuje ale vysoké procento sacharózy, až 60%, jde tedy stále o cukr. Proto i jeho konzumace by měla být uvážená.
Kuře na javorovém sirupu
Co budete potřebovat:
- olivový olej (2 lžíce)
- javorový sirup (3 lžíce)
- dijonská horčice (1 lžíce)
- brambory (750 g)
- červená a bílá cibule (2 kusy)
- česnek (1 palice)
- cuketa
- lilek
- kuřecí stehna nebo prsa
- sůl a pepř
- tymián
Postup
Předehřejte troubu na 200° C, horkovzdušnou na 180° C. V pekáči smíchejte brambory s cibulí a česnekem (nechte stranou dva stroužky), přidejte olej, sůl a pepř. Pečte v troubě zhruba 15 minut. Javorový sirup, olej, horčici promíchejte s rozdrceným česnekem a potřete tím kuřecí prsa nebo stehna a zbytek nalejte na brambory a zeleninu. Vše dohromady pečte cca 45 minut.
Dobrou chuť!
Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.