Lékárna.cz

Zázvor - poklad asijské kuchyně

Zázvor v různých formách dodává jídlu aroma. Současně pozitivně ovlivňuje zažívání a po chutném jídle si jej můžeme vychutnat třeba i v podobě piva.

Zázvor - poklad asijské kuchyně
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Zázvor je již přes 3000 let používán jak v asijské kuchyni, tak na Středním východě. V těchto oblastech je hned po soli nejčastěji používanou potravinářskou přísadou. Zázvor se v Evropě používal již v období antiky.

Účinky zázvoru

Zázvor působí celkově na celý organismus a jednotlivé orgány. Prospívá vyrovnanému trávení tím, že zvyšuje produkci žaludeční šťávy a slin. Vhodný je tedy při cestování nebo jako podpora normálního trávení v prvních fázích těhotenství. Prospívá také správné činnosti srdce a tedy i krevního tlaku a vyrované správné hladině cukru v krvi. Také podporuje zdravý imunitní systém a jeho normální funkce. Působí jako antioxidant.

Co se ze zázvoru používá

Využívá se rozvětvený, dužnatý oddenek. Ten se používá buď čerstvý nebo se sušený a drcený přidává do koření. Z oddenku se také lisuje olej a získává vonná silice. Připravuje se z něj také čaj či zázvorové pivo.

Jak zázvor užívat

Zázvor vě formě sušeného mletého kořene, kandovaného, zázvorového čaje či šťávy najdete v naší bohaté nabídce.

  • Na vyrovnané trávení? Pijte několikrát denně čaj připravený z 0,5-1 g suchých kořenů ve 150 ml horké vody.
  • Trpíte nevolností při cestování?  1 gram suchého prášku 30 minut až 4 hodiny před cestou.

Možná rizika užívání zázvoru

Jsou minimální, zázvor je dobře snášen. Jen je dobré to s ním nepřehánět. Maximálně v dávkách nad 5 gramů denně hrozí větší riziko spojené s žaludeční nevolností, pálením žáhy, průjmem a srdečními poruchami.

Pozor si dejte a s lékařem se poraďte v následujících případech: 

  • užíváte-li léky proti překyselení žaludku (antacida),
  • léky na snížení krvácení,
  • léky na srdce a
  • jste-li diabetik.

Při výběru přípravku s ohledem na váš zdravotní stav a vhodnosti používání zázvoru se poraďte s lékárníkem nebo konzultujte s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Zdravé potraviny Sušené ovoce a zelenina

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.