Lékárna.cz

Co to jsou aminokyseliny a kde se vyskytují

K čemu jsou dobré aminokyseliny a jaké potraviny jíst, aby se nám jich dostávalo? Prozradíme v našem článku.

Co to jsou aminokyseliny a kde se vyskytují
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co jsou to aminokyseliny

Jako slovo z písmen, je každá bílkovina našeho těla složená z jednoduchých molekul - aminokyselin. Obměnou typu, pořadí a počtu jednotlivých aminokyselin v řetězci vzniká bílkovina nebo jiný tvar, hmotnost i funkce. Přestože je jich používáno k tvorbě našich bílkovin pouze 22 , vzniká jejich kombinací mnoho komplikovaných molekul s nejrozmanitějšími možnostmi uplatnění.

Kde se vyskytují aminokyseliny

Většinu potřebných aminokyselin si naše tělo dokáže vytvořit samo. 9 aminokyselin však musí být dodáno potravou (tzv. esenciální aminokyseliny). Bohatým zdrojem bílkovin a tedy i aminokyselin je především maso a luštěniny . Některé esenciální (nezbytné) aminokyseliny jsou v rostlinné stravě obsaženy omezeně. U přísně vegetariánské výživy je proto třeba zvážit vhodné složení stravy.

Kde najdeme v těle aminokyseliny

Aminokyseliny jsou všude tam, kde jsou bílkoviny. Největší přísun těchto látek je nezbytný na těch místech našeho těla, kde dochází k největší potřebě a obnově bílkovin - v játrech, svalech, kůži , atd.

Kolik aminokyselin potřebuje tělo

Dostatečný každodenní příjem ve formě bílkovin poskytuje našemu tělu pohodlný zdroj pro tvorbu vlastních bílkovin. Ještě pohodlnější může být pak podání samotných aminokyselin. Tělo není zatěžováno štěpením konzumovaných bílkovin na základní stavební kameny - aminokyseliny - a může být využito pro tvorbu vlastních bílkovin.

K tomuto usnadnění je však většinou důvod jen u vážně nemocných a jinak oslabených osob. Pro ostatní jsou bílkoviny (živočišné nebo rostlinné) naprosto dostatečným zdrojem aminokyselin.

Nebezpečné aminokyseliny? Některé ano.

Některé aminokyseliny mohou být pro člověka vzácně nebezpečné. Nejznámějším příkladem je tzv. fenylketonurie . Je to vrozená nemoc, při které dochází k hromadění aminokyseliny fenylalaninu. Jeho zvýšená hladina může u takto nemocných vážně poškodit centrální nervový systém - mozek. Ohrožen je zejména plod matky postižené touto nemocí.

Sledování a záchyt této nemoci v populaci patří v současné době k rutinní lékařské praxi. Není proto třeba se obávat jejího přehlédnutí nebo zanedbání.

Kdo potřebuje více aminokyselin

Obvyklý přísun bílkovin při spotřebě aminokyselin vede ke spotřebě vlastních bílkovin zvláště pak při těžší a dlouhodobé infekci, dlouhodobém stresu nebo celkové onemocnění.   V důsledku toho dochází zejména k úbytku svalové hmoty a odolnosti vůči infekcím. Individuální potřebu aminokyselin během těchto stavů v období rekonvalescence konzultujte se svým lékařem. Doplňky stavy s aminokyselinami s oblibou využívají i sportovci.

Nejdůležitější aminokyseliny

  • Valin, leucin, isoleucin - hlavní metabolismus těchto aminokyselin probíhá v kostním svalstvu. Nacházíte se zejména v mase, mléčných výrobcích a luštěninách. Sportovci využívají pro zlepšení kondice během fyzického cvičení a omezení odbourávání tkáňových svalů během intenzivního cvičení.
  • Fenylalanin - zdrojem je maso, ryby, sýry, mléčné výrobky a vejce.
  • Tryptofanběžná součást rostlinných a živočišných bílkovin. V těle se z části přeměňuje na serotonin, kyselinu nikotinovou a nikotinamid. 
  • Methionin - je to běžně se vyskytující aminokyselina, využívaná výhradně pod lékařským dohledem (např. léčbu otravou látkou acetaminofen)
  • Threonin -  je esenciální aminokyselina, kterou nacházíme u člověka v srdci, centrálním nervovém systému a kostním svalstvu. Zdrojem je maso, vejce, některé luštěniny a ořechy. Je důležitý pro podporu rovnováhy bílkovin v organismu.
  • Lysinje běžně se vyskytující aminokyselina
  • Histidin - běžně se vyskytující esenciální aminokyselina. Spoluúčastní se v mnoha metabolických procesech.
  • Arginin - je esenciální aminokyselina nezbytná pro syntézu proteinů. Zdrojem je například červené maso, ryby drůbež a mléčné výrobky.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Aminokyseliny Komplexní aminokyseliny Volné aminokyseliny

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.