Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Zahřejte se s kurkumou

Zdravé vaření: Zahřejte se s kurkumou

Také už jste ve fázi, kdy vás všudypřítomná zima pomalu vyčerpává? Ta letošní je náročnější o to víc, že si na nás testuje své triky s teplotami daleko pod bodem mrazu, které se pak leckdy nepříjemně podepisují na našem organismu. Abyste se pořádně zahřáli, nemusíte trávit hodiny v horké sprše či u kamen. Udržet v teple se můžete také prostřednictvím toho, co jíte. V mém jídelníčku například dominuje zázvor, skořice, chilli papričky a hlavně kurkuma. Právě tu jsem použila do polévky a moje kolegyně do horkého nemléčného nápoje. Vyzkoušejte! 

Zdravé vaření: Zahřejte se s kurkumou

Kurkuma má z hlediska ajurvédy mírné zahřívací vlastnosti. Spolu s touto vlastností oceníte v zimním období hlavně to, že má také protizánětlivé účinky. Hlavní složka kurkumy – kurkumin – působí pozitivně na mnoho (zejména civilizačních) problémů v našem těle. Svým dopadem na něj je přirovnávána k česneku. Kurkumu bychom tedy měli v naší stravě využívat opravdu často. A není třeba se jí obávat – svojí nepříliš výraznou chutí krásně splyne s mnoha recepty a bonusem budiž zajímavě nažloutlá barva výsledného pokrmu.  

Cizrnová polévka s kurkumou a zázvorem

Na krémovou polévku, která vás krásně zahřeje, budete potřebovat následující ingredience: 

  • plechovku sterilované cizrny
  • 2 větší mrkve
  • 1 středně velký brambor
  • 1 čajovou lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • chilli papričku (já použila domácí sušenou) - její množství je zcela ve vaší režii 
  • 1/2–1 čajovou lžičku kurkumy
  • špetku kari
  • sůl + případně zeleninový bujón bez glutamanu sodného
  • 1 stroužek česneku

Na polévku použijte cizrnu i se slaným nálevem, přidejte kousky mrkve a brambor, osolte nebo použijte zeleninový bujón, a vše vařte cca v 1 litru vody, dokud nebude zelenina měkká. Poté rozmixujte ručním mixérem, aby vám vznikla krémová polévka. Na závěr přidejte zázvor, chilli papričku, česnek, kurkumu a kari a ještě malinkou chvilku povařte. Polévku můžete ozdobit čerstvými bylinkami nebo lněnými semínky a k ní si můžete osmažit na kostičky nakrájený chléb.  

Recept na kurkumový nemléčný nápojKurkumový nemléčný nápoj

  • 500 ml rýžového nebo mandlového mléka
  • 3–4 datle na doslazení
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • hrstička oloupaných mandlí
  • případně jakýkoliv sirup (záleží, jak moc sladkého nápoje chcete docílit) – datlový, borůvkový 

Všechny ingredience dáme do mixéru a cca 4 minuty mixujeme do hladka. Nápoj přelijeme do hrnce a zahřejeme (na teplotu těsně před bodem varu), aby následně zahřál i on nás :-) Na ozdobu použijte plátky mandlí nebo pistácií. 

Tip: Polévky a horké nápoje jsou ideální k tomu, abyste je s sebou vzali pro zahřátí i na cesty. Využijte na to termosku


Zdravé recepty Lékárny.cz

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám