Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Zahřejte se s kurkumou

Zdravé vaření: Zahřejte se s kurkumou

Také už jste ve fázi, kdy vás všudypřítomná zima pomalu vyčerpává? Ta letošní je náročnější o to víc, že si na nás testuje své triky s teplotami daleko pod bodem mrazu, které se pak leckdy nepříjemně podepisují na našem organismu. Abyste se pořádně zahřáli, nemusíte trávit hodiny v horké sprše či u kamen. Udržet v teple se můžete také prostřednictvím toho, co jíte. V mém jídelníčku například dominuje zázvor, skořice, chilli papričky a hlavně kurkuma. Právě tu jsem použila do polévky a moje kolegyně do horkého nemléčného nápoje. Vyzkoušejte! 

Zdravé vaření: Zahřejte se s kurkumou

Kurkuma má z hlediska ajurvédy mírné zahřívací vlastnosti. Spolu s touto vlastností oceníte v zimním období hlavně to, že má také protizánětlivé účinky. Hlavní složka kurkumy – kurkumin – působí pozitivně na mnoho (zejména civilizačních) problémů v našem těle. Svým dopadem na něj je přirovnávána k česneku. Kurkumu bychom tedy měli v naší stravě využívat opravdu často. A není třeba se jí obávat – svojí nepříliš výraznou chutí krásně splyne s mnoha recepty a bonusem budiž zajímavě nažloutlá barva výsledného pokrmu.  

Cizrnová polévka s kurkumou a zázvorem

Na krémovou polévku, která vás krásně zahřeje, budete potřebovat následující ingredience: 

  • plechovku sterilované cizrny
  • 2 větší mrkve
  • 1 středně velký brambor
  • 1 čajovou lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • chilli papričku (já použila domácí sušenou) - její množství je zcela ve vaší režii 
  • 1/2–1 čajovou lžičku kurkumy
  • špetku kari
  • sůl + případně zeleninový bujón bez glutamanu sodného
  • 1 stroužek česneku

Na polévku použijte cizrnu i se slaným nálevem, přidejte kousky mrkve a brambor, osolte nebo použijte zeleninový bujón, a vše vařte cca v 1 litru vody, dokud nebude zelenina měkká. Poté rozmixujte ručním mixérem, aby vám vznikla krémová polévka. Na závěr přidejte zázvor, chilli papričku, česnek, kurkumu a kari a ještě malinkou chvilku povařte. Polévku můžete ozdobit čerstvými bylinkami nebo lněnými semínky a k ní si můžete osmažit na kostičky nakrájený chléb.  

Recept na kurkumový nemléčný nápojKurkumový nemléčný nápoj

  • 500 ml rýžového nebo mandlového mléka
  • 3–4 datle na doslazení
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • hrstička oloupaných mandlí
  • případně jakýkoliv sirup (záleží, jak moc sladkého nápoje chcete docílit) – datlový, borůvkový 

Všechny ingredience dáme do mixéru a cca 4 minuty mixujeme do hladka. Nápoj přelijeme do hrnce a zahřejeme (na teplotu těsně před bodem varu), aby následně zahřál i on nás :-) Na ozdobu použijte plátky mandlí nebo pistácií. 

Tip: Polévky a horké nápoje jsou ideální k tomu, abyste je s sebou vzali pro zahřátí i na cesty. Využijte na to termosku


Zdravé recepty Lékárny.cz

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám