Lékárna.cz

Vývoj dětí III. - velcí školáci a puberta (10 - 18 let)

Pokud jste dosud měli doma (roztomilou) housenku, v pubertě se váš potomek zakuklí, stáhne se do sebe a nebude s ním rozumná řeč. Když to všechno dobře dopadne, na konci puberty vylétne do světa zdravě sebevědomý motýl. Co se v tomto (pro všechny) náročném období s dětmi/mladými lidmi děje prozradíme v našem článku.

Vývoj dětí III. - velcí školáci a puberta (10 - 18 let)
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Kdy nastává puberta

Přechodové období mezi dětstvím a dospělostí, tedy dospívání (puberta) nastává obvykle u dívek kolem 10. roku a u chlapců o trochu později – kolem 12. roku věku. V tomto období vaše ratolest vyroste o cca 9 až 12 cm za rok.  Strie v pubertě se mohou objevit u chlapců i dívek a souvisí právě s rychlým růstem.

Prudký tělesný růst přináší velké nároky na potřebu živin. Častý je nedostatek vápníku, hořčíku, selenu, železa, jódu, vitamínů C, A a B2. Doplnit chybějící složky můžeme pestrou stravou a přírodními doplňky stravy.

Předčasná puberta

Předčasnou pubertou se myslí urychlení dětského vývoje dospívání (tj. vývoj pohlavních znaků) - u dívek před 8. rokem a u chlapců před 9. rokem. S projevy puberty se pediatři setkávají poměrně často - důležité je, aby tento fyziologický stav dokázali rozpoznat od stavů hraničních či přímo patologických. V některých případech totiž může předčasná puberta být příčinou jiného závažného onemocnění. Pediatr by v těchto případech měl dítě odeslat k vyšetření specialistou - nejčastěji endokrinologem, případně dětským gynekologem.

Tělesné dospívání v pubertě

Pro toto období je příznačné tělesné dospívání. Pro vaše dospívající dítě to představuje významnou změnu a může pro něj znamenat na úrovni subjektivního prožívání zátěž. Změna těla může vést ke ztrátě sebejistoty. V dospívání je normální zaujetí vlastním vzhledem. Velmi často se setkáváme s tím, že dospívající zkoumá své tělo. Zkoumá asymetrie obličeje – vzhled nosu, uší, úst, barvu očí, stav pokožky. 

Puberta u dívek a chlapců

Dívky sledují velikost svých prsou, pozadí a stehen. Chlapci růst svalů a své mužské chlouby. Jistě to znáte také. Dítě tráví spoustu času v koupelně před zrcadlem a zkoumá kolik má pih, kde mu co „přebývá“ a kde chybí, jakou barvu trika nebo šatů si má vzít na sebe, jak zakrýt všechny nedokonalosti. Je to zcela normální a přirozené.

Jak na akné v pubertě

Hormonální "bouře" v tomto období může působit i na pokožku - až z 80 % dospívajících se v tomto období objevuje akné. Pleť je mastná, pupínky se objevují nejen na tváři, ale i rukou, nohou či zádech. Póry pokožky jsou rozšířené, objevují se v nich i komedony (černé tečky). Mastná pleť s akné vyžaduje zvláštní péči - stačí ji vždy večer jemně vyčistit speciální micelární vodou, která má i antibakteriální účinek či gelem, který se oplachuje vodou. 

Pokud se zánětlivé puchýřky akné vyskytují na větší ploše a ani dermokosmetické přípravky nepomáhají či nepřinášejí větší úlevu, určitě navštivte kožního lékaře, který může předepsat na akné léčivý přípravek v podobě masti (např. Acnatac). 

Co použít na akné

Osvědčené značky a řady dermokosmetiky určené pro mastou pleť jsou např. Bioderma SebiumLa Roche-Posay Effaclar nebo produkty Weleda Naturally Clear či Sebamed Clear Face, případně Vichy Normaderm Phytosolution.

Jaké další přípravky vás zbaví akné se dozvíte i v dalším našem článku. Další tipy související s akné a také to, kterým potravinám byste se raději měli vyhnout se dozvíte i tady

Puberta a hormonální vývoj

Zcela nejzásadnější a nejviditelnější změnou fyzického stavu dospívajícího jedince je, že dozrávají pohlavní orgány a začíná růst ochlupení. Je to doba, kdy započíná produkce pohlavních hormonů. Z psychické stránky je puberta nejcitlivějším životním obdobím.

Puberta u dívek

U dívek dochází nejen k vývoji pohlavních orgánů, ale i k celkovému zaoblování těla do ženských tvarů, růstu prsou a přichází první menstruace. V stydké oblasti a v podpaží začíná růst ochlupení.

Puberta u chlapců

U chlapců dochází k růstu svalů a k hlasovým změnám – mutaci. Začíná růst ochlupení v oblasti šourku, v podpaží a začínají růst také vousy. Dochází u nich také k poluci a tvorbě spermií.

Se zvýrazněním znaků, odlišujících obě pohlaví, dochází i k rozvoji sexuality. Sexualita je nejen zájem o opačné pohlaví, ale i vztah, jaký zaujímáme ke svému tělu, k sobě samému. Zda se máme rádi a jsme či nejsme se svým tělem spokojení.

Emoční vývoj v pubertě

Dospívající si vytváří svou identitu. Hormonální změny přinášejí i zvýšenou emoční labilitu, úzkosti, pocity ztráty jistoty a problémy se sebepřijetím. Má pocit, že mu dospělí nerozumějí, je vztahovačný, přecitlivělý, výbušný, vzdorný, uzavírá se do sebe a s rodiči mnohdy přestává na přechodnou dobu komunikovat.

Mívá pocity méněcennosti, které si kompenzuje začleněním do party vrstevníků. Jeho chování je nepředvídatelné a impulzivní. Přechází nečekaně do útoku a pak se opět stahuje zpět. Zvyšuje se uzavřenost mladého člověka, stává se více introvertním, tedy nemá chuť projevovat city navenek.

Sebepoškozování v pubertě

V období dospívání (11-20 let) se může objevit i sebepoškozování. 3x - 4x častěji jde o záležitost dívek než chlapců a může mít různé příčiny - od snahy upoutat na sebe pozornost okolí, přes eliminaci nepříjemných pocitů až po touhu po bolesti. Souviset může se samotou, nejistotou, nedostatkem lásky, které dítě zažívá, pozornosti, které se mu nedostává či šikanou ve škole. Díky sebepoškození si teenager uleví od psychické bolesti, kterou zažívá. Pokud zjistí, že mu sebepoškozování pomáhá, stává se závislostí, které je velmi obtížné se zbavit. Rodiče by v tomto období dítěte měli být ke svým dětem více vnímaví a pokud zjistí, že se sebepoškozování týká i jejich potomka, je potřeba ihned jednat - jemně, s citem a s pomocí odborníka (psychologa či psychiatra).

Období experimentů

V období dospívání sí teenager klade otázky: „Kdo jsem? Kam patřím? Jaký je smysl života?“ a snaží se na ně najít odpovědi. Důležité události, pocity a zkušenosti z tohoto období obvykle již nikdy nezapomene a nese si je v mysli a pocitech po celý život. Velmi často se mladí uchylují k experimentování v oblasti sexuální, sociální, v odmítání odpovědnosti a upřednostňování silných prožitků (např. hlučná hudba, rychlá jízda, užívání návykových látek a extrémní prožitky v jakékoli podobě).

Významné jsou projevy přátelství, lásky, empatie, vytváření a udržování vztahu přátelství a partnerství. Do popředí obrazotvornosti vstupují erotické představy, denní snění a bohatá fantazie.

Rodina jako opora

Rodina je pro každého jedince základem jistoty a bezpečí. Čím hlubší a jistější jsou vztahy ve vaší rodině, tím snáze se váš dospívající potomek odpoutává a nachází nové vztahy s vrstevníky a postupně s partnerem a zakládá svou vlastní rodinu. Ze své původní rodiny čerpá podněty a vzory pro výchovu svých dětí, vztahu k partnerovi a vedení. Ve své rodině by ale vždycky měl mít jistotu a pocit pevného zázemí, kam se bude a může rád vracet. Je pak spíše na rodičích, aby hledali čas, kdy mohou být s dítětem a hovořit s ním.

Miniseriál: Vývoj dětí

Vývoj dětí I. - od narození do školky (0 - 3 roky)
Vývoj dětí II. - od školky do školy (3 - 10 let)
Vývoj dětí III. - velcí školáci a puberta (10 - 18 let)

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.