Lékárna.cz

Vitamín B5 (kyselina pantothenová) hojí zevně i uvnitř

Vitamín B5 je znám spíše pod názvem kyselina pantothenová. Název kyseliny pantotenové je odvozený od řeckého slova “pantos – tj. všudypřítomný“. Vyskytuje se totiž ve všech tkáních našeho těla a její funkce je nezastupitelná.

Vitamín B5 (kyselina pantothenová) hojí zevně i uvnitř
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

K čemu je dobrý vitamín B5 (kyselina pantothenová) 

Kyselina pantothenová je součástí mnoha enzymů – bílkovin řídících chemické reakce v našem těle. Je součástí tzv. koenzymu A, který se účastní při základní přeměně cukrů, tuků a mnoha dalších látek našeho těla. Jako součást koenzymu A je kyselina pantothenová skutečnou křižovatkou řady chemických pochodů v těle. Účastní se metabolismu všech živin v těle.

K čemu přispívá vitamín B5

Kyselina pantotenová přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, syntéze a metabolismu některých hormonů a vitamínu D, normální mentální činnosti a snížení míry únavy a vyčerpání.

Vitamín B5 v potravinách

Nejbohatšími zdroji kyseliny pantotenové jsou:

  • játra,
  • mléko,
  • vejce a
  • kvasnice.

Kolik vitamínu B5 je potřeba

V padesátých letech minulého století byl proveden pokus na dobrovolnících, kterým byla podávána strava zbavená vitamínu B5. Po prvních dvou týdnech pociťovali sledované osoby únavu s potřebou spát i během dne. Ve třetím týdnu byli postiženi zácpou a ztrátou chuti k jídlu. Ve čtvrtém týdnu byli podráždění, nespokojení a zesláblí.

Doporučená denní dávka vitamínu B5

Ke správnému fungování nám postačí 10-20 mg kyseliny pantotenové na den. K léčebným účelům doporučujeme dávku 10 x vyšší, tj. 100 mg na den. Vzhledem k bohatému obsahu v potravě, dochází k jejímu nedostatku jen v ojedinělých případech. Opatrnosti je třeba při přecitlivělosti na kyselinu pantotenovou a při léčbě streptomycinem používaným u těžších infekcí.

Projevy nadbytku nejsou u člověka známy.

Kdy užívat vitamín B5

  • Kyselina pantotenová nám může prospět při únavě a vyčerpání.
  • Pokud utrpíme menší zranění, dá se vitamín B5 (panthenol) využít ve formě lokálně nanášených přípravků k urychlení hojení ran a popálenin. Hojně je využíván v produktech péče po opalování.
  • Ve formě léčivého přípravky se dexpanthenol používá při podpůrné léčbě zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích.

Máte-li dojem, že trpíte nedostatkem kyseliny pantothenové, kupte si některý z mnoha nabízených doplňků stravy, lékárník lám jistě ochotně poradí s výběrem. Zvažte však, zda v jednotlivých případech nekonzultovat výběr předem s lékařem.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Témata článku
Psychika Kůže
Navštivte související produktové kategorie
Vitamíny a minerály Vitamín B

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.