Lékárna.cz

Ušní maz a jak na něj

Tvorba ušního mazu je přirozený proces sloužící k ochraně zvukovodu. Pokud se ušní maz neodstraňuje, může občas dojít k jeho zatvrdnutí a to může vést až ke zhoršení kvality slyšení.

Ušní maz a jak na něj
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je to ušní maz

Ušní maz neboli cerumen je nažloutlá tekutina v uchu, která má za úkol chránit citlivou kůži vnějšího zvukovodu a vytvářet ochranu proti infekcím. V uchu udržuje prostředí, které zabraňuje uchycení a množení patogenů. Ušní maz vzniká smícháním produktů žlázek, které se nachází v kůži, s odumřelými buňkami pokožky, uvolněnými chlupy a nečistotami, které se zanesou do zvukovodu zvenčí.

Ušní maz - problém jen pro někoho

Jsou však jedinci, kterým se tvoří maz nadměrně či mají zahnuté zvukovody a maz se jim dostává z uší ven hůře než ostatním. Mezi rizikovou skupinu patří i starší pacienti a osoby používající naslouchadla.

Nadbytek ušního mazu či dokonce vytvoření ušní zátky, která vznikne například nesprávným čištením uší, mohou způsobovat nedoslýchavost, tlak až bolesti v uchu, závratě, pískání či šelesty v uších.

Nejen nadbytek ušního mazu může vést k potížím. Pokud je ušního mazu příliš málo, může docházet ke svědění a zvýšení rizika poranění jemné pokožky vnějšího zvukovodu. To může vést ke snadnějšímu zanesení infekce a opakovaným zánětům zvukovodu.

Čištění uší

Dříve si lidé čistili uši pomocí malíčků. Malíček má přesně takovou velikost, jako je vnější část zvukovodu. Při čištění uší si dejte na malíček papírový kapesník nebo ručník a vyčistěte si jím tu část zvukovodu, kam až dosáhnete. 

Jak si správně čistit uši

V první řadě zapomeňte na oblíbené vatové tyčinky. Jejich používání naopak zvyšuje riziko poranění zvukovodu či bubínku, zastrčení ušního mazu dále do zvukovodu a vzniku mazové zátky.

Tvorba ušního mazu je přirozený proces zajišťující ochranu zvukovodu. Většinou není potřeba ho čistit, protože především díky pohybu drobných chloupků v uchu se ušní maz posouvá k zevnímu ústí zvukovodu, kde pak vypadává. Z vnějšku pak stačí uši (a tím i maz) otřít třeba vlhkým ručníkem nebou papírovým kapesníkem. Někdy je však třeba vyčistit ušní kanálek. Při tom postupujte velmi opatrně.

Co použít k čištění uší

K čištění zvukovodu můžete použít speciální kapky či spreje, které pomohou ušní maz změkčit, rozpustit a odstranit z ucha. Další možností je použití ušních svící. Hořící ušní svíce vytváří teplo a mírné vakuum, které pomohou ušní maz změkčit a vytáhnout u ucha ven. Většinou stačí uši čistit 1x týdně.

Pokud máte pocit, že máte ucho ucpané či se již vyskytnou šelesty, tlaky či bolest v uchu, navštivte lékaře ORL, který ucho šetrně a odborně vyčistí.

Témata článku
Péče o tělo Kůže
Navštivte související produktové kategorie
Přípravky do uší Zdravotnické prostředky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.