Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Severoamerický zázrak - javorový sirup

Severoamerický zázrak - javorový sirup

Trávení Děti Zdraví z přírody Detoxikace Superpotraviny

Hledáte zdravější alternativu bílého nebo třtinového cukru? Pak by vám doma neměl chybět javorový sirup! Tento přírodní zázrak patří mezi superpotraviny, hodí se při přípravě sladkých i slaných jídel a je vhodnou sladkou svačinkou pro děti.

Severoamerický zázrak - javorový sirup

Javorový sirup se dnes vyrábí téměř výhradně v Kanadě a v USA. Původní obyvatelé Severní Ameriky ho znají už od pradávna a využívali ho nejen v kuchyni ale i jako medicínu. Evropané jeho zajímavou sladkokyselou chuť poprvé ochutnali až v 17. století. Javorový sirup se stáčí z javoru cukrového a na výrobu jednoho litru této zázračné tekutiny, je potřeba čtyřicet litrů javorové šťávy.

Až budete po javorovém sirupu pátrat v tuzemských obchodech určitě se podívejte na etiketu. K dostání je v kategoriích A, B, C a D přičemž A je nejkvalitnější. V Česku ale není označování těchto kategorií povinné a tak se při nákupu javorového sirupu stačí řídit těmito pravidly: 

  • Láhev by měla být označena : “Maple Sirup”, “Javorový sirup”, “100% javorový sirup
  • Výrobky s označením BIO vám zaručí, že je sirup čistý a byl vyroben ekologicky
  • U javorového sirupu je cena zásadní. Za kvalitní sirup se vyplatí připlatit, a proto by vás nápadně nízká cena měla varovat, půjde pravděpodobně o méně kvalitní či falšovaný sirup. 
  • Ruce pryč od výrobku co má ve složení následující: cukr, glukózový sirup, kukuřičný sirup, umělá aromata nebo barviva.

Proč je javorový sirup superpotravina? 

Javorový sirup se skládá převážně z vody a sacharózy. Obsahuje organické kyseliny, minerály jako je draslík, vápník, železo, zinek a mangan a také vitamíny, například vitamín B

Podle nedávného amerického výzkumu je javorový sirup výrazný pomocník antibiotik a posiluje jejich efekt. Jedná se o jednu z nejzdravějších alternativ sladidel, a protože obsahuje vápník, je vhodný i pro děti jako zdravá svačinka. Každá láhev sirupu obsahuje vlákninu a jeho užíváním pomáháte svému metabolismu a posilujete zdravou střevní mikroflóru. Je to prostě zázrak. Jen nezapomeňte, že je javorový sirup sice zdraví prospěšný, ale je také dosti kalorický, a tak je na místě ho užívat s mírou

Pokud se rozhodnete nahradit bílý cukr javorovým sirupem jen upozorňujeme, že si budete pravděpodobně chvíli trvat na jeho intenzivní chuť. Díky kyselině jablečné je trošku kyselý. Při vaření a pečení se řidťe jednoduchým pravidlem. Čtyři díly bíleho cukru nahradíte třemi díly javorového sirupu. 

Javorový sirup se hodí na ovesné kaše, na palačinky nebo i do kávy. My pro vás ale máme i recept na slanou večeři. 

Kuře na javorovém sirupu

  • olivový olej (2 lžíce)
  • javorový sirup (3 lžíce)
  • dijonská horčice (1 lžíce)
  • brambory (750 g)
  • červená a bílá cibule (2 kusy)
  • česnek (1 palice)
  • cuketa  
  • lilek
  • kuřecí stehna nebo prsa
  • sůl a pepř 
  • tymián 

Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. V pekáči smíchejte brambory s cibulí a česnekem (nechte stranou dva stroužky), přidejte olej, sůl a pepř. Pečte v troubě zhruba 15 minut. Javorový sirup, olej, horčici promíchejte s rozdrceným česnekem a potřete tím kuřecí prsa nebo stehna a zbytek nalejte na brambory a zeleninu. Vše dohromady pečte cca 45 minut.

Dobrou chuť! 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám