Lékárna.cz

Schizandra čínská, klanopraška nebo magnolka? Odhalte tajemství čínské medicíny.

Možná vám její název zní exoticky, ve skutečnosti je schizandra neboli klanopraška čínská, u nás méně známá pnoucí rostlina, která se používá především v čínské medicíně.

Schizandra čínská, klanopraška nebo magnolka? Odhalte tajemství čínské medicíny.
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Původ a podoba schizandry

Schizandra čínská, klanopraška čínská, magnolka nebo také čínský cintroník. Tyto všechny názvy ukrývají léčivku z východní medicíny, jejíž síla a prospěšnost lidskému zdraví je známá po staletí. V čínském léčitelství se řadí mezi 50 základních nejdůležitějších bylin

Původem je tato léčivá rostlina ze severní Číny, dnes se stačila rozšířit již do všech koutů světa. Vypadá jako dlouhá dřevitá liána, která se pne po všem, co jí přijde pod list. Dorůstá až 15 metrů. Má velmi hezké, různobarevné květy s příjemnou vůní.

Zajímavější jsou ale její červené plody (připomínají jeřabiny nebo brusinky). Říká se, že tyto plody mají všech 5 chutí, které odpovídají lidským orgánům. Sladká představuje slezinu, hořká srdce, slaná ledvinu, pikantní plíce a kyselá játra. Po usušení mají plody klanoprašky čínské hořkou chuť. Právě sušené plody se následně využívají

K čemu je dobrá schizandra

  • Schizandra je rostlina bohatá na antioxidační látky, je tedy přírodním antioxidantem, který chrání buňky lidského těla před vnějšími radikály. 
  • Dále je známá jako adapatogen a duševní tonikum. Adaptogeny jsou látky zvyšující odolnost organismu proti stresovým situacím. Adaptogenní účinek se dostavuje již po několika dávkách, kdy je patrné postupné odbourávání nepřirozené stresové reakce organismu. Adaptogeny zlepšují také schopnost těla odolávat změnám podmínek, například cestování, změna teploty atd.
  • Schizandra je využívána také jako tonikum pro podporu duševní pohody. Její pravidelné užívání navozuje vyrovnanou náladu a psychickou vyrovnanost. V tomto případě se dávkuje nižší dávka užívaná několikrát během dne.
  • Skvělé působí také na správnou funkci zažívání a jater. Podporuje jejich čištění a udržuje játra zdravá. Výrazně normalizuje jaterní funkce.
  • Schizandra má také vliv na respirační zdraví.

Dalších mnoho prospěšných účinků najdete popsaných v bylinných herbářích.

Pro koho není schizandra vhodná

Schizandra by se neměla užívat v těhotenství a kojení. Není také vhodná pro děti.

Formy užívání schizandry neboli magnolky

Schizandru najdeme v nabídce jako

  • sušené plody,
  • ve formě čaje, čajových směsí,
  • lihové tinktury nebo 
  • tobolek.

Doplňky stravy používáme pouze dle návodu výrobce a pokud si nejste jisti, vždy po konzultaci s lékařem či lékárníkem.

Jak pěstovat schizandru 

Jak jsme již řekli, schizandra čínská je liána a dorůstá se až do výšky 15 metrů. Potřebuje se hlavně po něčem pnout. Ideální je například pergola, kterou schizandra krásně poroste a vytvoří v ní příjemný stín. Je mrazuvzdorná, takže se nemusíte bát, že by nepřežila zimu. Jelikož koření mělce, vysazujte ji na místo, kde bude mít i přes léto dostatek vláhy. Zároveň ale potřebuje dostatek sluníčka. Proto doporučujeme podestýlku z mulčovací kůry nebo posekané trávy, která kořeny ochrání před seschnutím.  

Platí, že čím starší rostlina je, tím více plodí. Zpočátku roste velmi pomalu, ale vytrvejte. Po pár letech si užijete jejích červených plodů dosyta. 

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Imunita doplňky stravy Potraviny a hubnutí

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.