Lékárna.cz

Rostlina nesmrtelnosti Aloe vera

Kdo by neznal Aloe vera. Sukulent, který je tak jednoduché pěstovat, a přitom má tolik léčivých účinků. Aloe vera je uznávaná v kosmetice, přírodní medicíně i v potravinářství.

Rostlina nesmrtelnosti Aloe vera
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Účinků Aloe vera využívali Egypťané už před 6 tisíci lety, a to na nejrůznější kožní problémy. Na pleť si ji přikládala i sama Kleopatra. Nazývala ji dokonce rostlinou nesmrtelnosti. Staří Řekové a Římané začali Aloe používat i v lékařství. Postupně se stala známou po celém světě a mohla tak pomoci milionům lidí. Dnes si ji hravě můžeme vypěstovat doma nebo ji koupit v nejrůznějších podobách – Aloe vera nápoj, jako drcený prášek, je součástí řady kosmetických přípravků a doplňků stravy. Pojďme si připomenout, čím vším je pro nás Aloe vera prospěšná.

Aloe vera – prospěšné látky

Největší síla rostliny je ukrytá v průhledném gelu uvnitř listů. Obsahuje na 75 prospěšných složek, jmenujme alespoň některé z nich:

  • Antioxidační vitamíny C a E, betakarotén, B12
  • Minerály: hořčík, vápník, draslík, zinek, mangan a další
  • Enzymy lipázy a protézy pro lepší trávení
  • Prospěšné mastné kyseliny
  • Saponiny proti virům, plísním a bakteriím
  • Lignin, díky kterému proniknou látky do kůže

Všechny tyto látky na sebe navzájem působí a podporují se. Pracují tzv. synergicky. Aloe vera je jedinečná také v tom, že z ní využíváme hlavně ty látky, které potřebujeme (je adaptogenní).

Pro krásu jako stvořená

Aloe vera je nejznámější pro svoje téměř zázračně hojivé účinky. Čerstvá Aloe se přikládá na rány a popáleniny – tak ji využijete i doma. Stačí naříznout list a přiložit ho na místo poranění. Má zároveň mírné anestetické účinky. Je podpůrnou léčbou při ekzémech. Poradí si s bradavicemi i alergickými reakcemi. Ulevuje při hemoroidech.

Hydratuje pokožku, proto se Aloe přidává do pleťových krémů, balzámů a gelů. Má silné protizánětlivé účinky, a tak je vhodná zejména pro aknózní pleť a pokožku se sklonem k plísním a oparům. S úspěchem se používá i pro odstranění lupů a v boji s celulitidou, což ráda uslyší nejedna dáma. Pomůže vám zbavit se drobných nedokonalostí pleti, například jizviček.

Aloe vera při vnitřním užití

Vnitřně užíváme Aloe vera při detoxikaci organismu, má antioxidační účinky. Často se využívá při redukčních dietách. Příznivě působí na obranyschopnost organismu a snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, což bylo vědecky dokázáno. Proto se doporučuje zejména pacientům s problémy se srdcem. Aloe působí také na náš trávicí systém, a to především projímavě. Uleví při dlouhodobé zácpě, aniž by podráždila střevní mikroflóru. Díky vysokému obsahu minerálů je Aloe prospěšná také pro bolavé klouby a svaly.

Aloe vera nápoj. Ano, nebo ne?

Dužina Aloe vera je velmi oblíbená i v nápojích. Příjemnou formou do sebe dostaneme všechny prospěšné látky, které nám Aloe poskytuje. Tyto nápoje skutečně Aloe obsahují, otázkou však je jak kvalitní. Snažte se proto vybírat nápoje od ověřeného dodavatele. Nebo si nápoj připravte sami doma – je to jednoduché. Oloupejte listy Aloe vera, abyste získali dužinu a gel. Rozmixujte je s vodou a pár lžičkami medu. Pro lepší chuť můžete přidat i kvalitní džus. A jeto.

Použití Aloe vera je opravdu široké. Pokud si rostlinu nechcete sami pěstovat doma, seženete řadu produktů s jejím obsahem. Využijte toho, co vám nabízí, na maximum!

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.