Lékárna.cz

Panthenol: Kde, proč a jak se dá použít

Vysvětlíme vám, co se vlastně skrývá pod označením panthenol, proč se hodí nejen na popáleniny, ale například i na na vlasy a přidáme i další užitečné možnosti jeho využití.

Panthenol: Kde, proč a jak se dá použít
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je panthenol

Panthenol je chemická látka získaná z kyseliny pantothenové neboli vitamínu B5, který se zcela přirozeně vyskytuje v těle lidí a zvířat i v rostlinách. Jakmile je panthenol absorbován do těla, mění se právě na vitamín B5.

Koenzym A, což aktivní forma kyseliny pantothenové, je v organismu nezbytný pro metabolismus sacharidů a lipidů, syntézu hormonů, aminokyselin, mastných kyselin, cholesterolu či hemoglobinu a navíc zlepšuje kvalitu kůže, vlasů a nehtů.

Přirozeně se vitamín B5 vyskytuje zejména v:

  • játrech,
  • mléce,
  • vejcích,
  • kvasnicích.

Díky svým blahodárným vlastnostem je však tento vitamín přidáván v různých formách do některých potravin a také ho najdeme v mnoha přípravcích péče o pleť, tělo či vlasy.

Čím je panthenol výjimečný

V kosmetice je panthenol využíván coby zvlhčující, změkčující, zklidňující a protidráždivé činidlo. Pomáhá také pokožce vytvářet ochrannou bariéru proti poškození a zároveň se podílí na tom, aby nedošlo k jejímu vysušení.

Kde najdeme panthenol

Panthenol má při běžné pokojové teplotě formu prášku nebo také průzračného oleje a s největší pravděpodobností naleznete doma hned několik produktů, které jej obsahují. Bude na nich uvedeno některé z těchto označení:

  • Dexpanthenol,
  • D-panthenol alkohol,
  • Butanamid,
  • Alkoholový analog kyseliny pantothenové,
  • Provitamin B5.

Panthenol v péči o pokožku

Panthenol je základem mnoha produktů péče o pleť obličeje i pokožku těla, a to nejen krémů, gelů nebo například výživných přípravků pro rty, ale třeba i vod po holení, pleťových vod a jiných čisticích či tonizačních produktů. Vedle toho lze panthenol nalézt i v dekorativní kosmetice.

Podstatnou roli hraje panthenol v péči o poškozenou pokožku, a to zejména při regeneraci spálenin. Má totiž:

  • významné hojivé vlastnosti,
  • snižuje zarudnutí,
  • ulevuje od nepříjemností spojených se spálením,
  • obnovuje přirozenou strukturu pokožky.

V takových případech se využívá vyšší koncentrace panthenolu, a to zejména v podobě spreje, pěny nebo tělového mléka.

Panthenol zklidňuje

Velmi často je panthenol obsažen i v tišících přípravcích po poštípání hmyzem.

Péče o vlasy a nehty a panthenol

V těchto přípravcích má panthenol své místo proto, že změkčuje vlasy, dodává jim sílu a zároveň podporuje jejich přirozený lesk. Krom toho je považován za složku, která vlasy chrání před poškozením, neboť jim dokáže dodat dlouhodobou hydrataci. Jedna studie dokonce uvádí, že ve formě bezoplachové péče a v kombinaci s dalšími účinnými látkami panthenol působí proti řídnutí vlasů.

Často je panthenol součástí i přípravků na nehtovou kůžičku, krémů na ruce a také pěstících laků na nehty.

Je panthenol bezpečný?

Panthenol je schválen evropskými úřady pro použití v běžné kosmetice i úřadem pro kontrolu léčiv jako součást doplňků stravy. Z tohoto pohledu je jeho užití tedy zcela bezpečné.

Občas se ale objeví informace o tom, že pokožku, vlasy či nehty spíše poškozuje. Žádný z těchto názorů se ale nepodařilo ověřit, přičemž některé podněty prošly i zkoumáním odborníků, kteří dospěli k názoru, že negativní dopady na zdravou pokožku jsou vzácné.

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Kosmetika a hygiena Dermokosmetika

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.