Lékárna.cz

Děti a opalování

Jak jsou na tom děti a opalování? Je pro ně zdravé nebo bychom je měli před sluníčkem spíše chránit? Prozradíme v našem článku.

Děti a opalování
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Někdo vydrží na sluníčku jen 10 minut, někomu nevadí opalovat se celý den. A pokud jsou dodržovány zásady „zdravého“ opalování, není důvod se slunci vyhýbat. Vždyť sluneční záření naše tělo potřebuje a věděli to už naši předkové. Ne nadarmo se říkalo: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař“. Bez slunce bychom trpěli nedostatkem vitamínu D, depresemi a náš imunitní systém by byl velmi oslaben.  To jsou dost pádné důvody pro to, abychom na slunci trávili více času. A týká se to i našich dětí.

Děti a pobyt na sluníčku

Opalování je pro děti velmi důležité a pobyt na slunci by měl být co nejčastější. Neznamená to však, že dítě jednou na čas vystavíme na celý den ostrému slunci. Naopak. Pobyt na slunci by měl být pravidelný a co nejčastější. Postupným opalováním si kůže zvýší přirozenou ochranu před spálením pomocí pigmentace a zesílení rohovité vrstvy. Dle odborníků stačí 10‒15 minut denně na slunci k tomu, aby docházelo, k dostatečné tvorbě vitamínu D. Vždy bychom však měli být ve střehu, a vyvarovat se spálení, při kterém by mohlo dojít k vážnému poškození kůže.

Opalování v těhotenství nelze doporučit

Podobně jako je citlivá dětská pokožka, tak je citlivá i pokožka nastávajících maminek. V těhotenství je kůže mnohem náchylnější k poškození slunečními paprsky. Kromě kosmetických změn v podobě lokálně zvýšené pigmentace, kdy se vytvoří tzv. chloazma, je opalování v těhotenství na přímém slunci riskantní nejen pro těhotnou ženu, ale i pro její nenarozené dítě. Vysoké teploty mohou být příčinou špatného vývoje plodu. Naproti tomu „lehké“ slunění naopak není na závadu. Zlepšuje náladu a přispívá k celkovému uvolnění.

Jak dlouho mohou být miminka na slunci

Miminka do 1 roku slunci nevystavujte vůbec. Mají ještě velmi slabou pokožku a málo pigmentu, takže se slunci ještě neumí sama bránit. Navíc miminka nemají dostatečně vyvinuté potní žlázy a může hrozit riziko přehřátí a úpalu. Pozor na riziko přehřátí i v případě cestování autem či procházce s kočárkem, i zde může docházet k velmi vysokému vzestupu teploty při slunečných dnech. Proto nenechávejte stát kočárek s miminkem na sluníčku a ven se vydejte brzy ráno či v podvečer, kdy není takové teplo. 

Zhruba od půl roku je vhodné začít používat opalovací prostředky. Ty by měly být hypoalergenní a ideálně s minerálními (fyzikálními) filtry. Minerální filtry se na rozdíl od chemických filtrů nevsakují do pokožky, ale zůstávají na jejím povrchu. Sluneční paprsky se od nich odrážejí, podobě jako od zrcadla. Navíc fungují hned po nanesení. U chemických filtrů se doporučuje nanášet 20-30 minut před pobytem na slunci.

Slunce a malé děti

Malé děti zhruba do věku 3 let by měly na slunci pobývat minimálně. Vždy je lepší je chránit vhodným oděvem a pokrývkou hlavy a vyhýbat se slunci během poledne (mezi 11. a 15.h). 

Odhalené části těla vždy chraňte vhodným opalovacím přostředkem. Hodnota UV filtru by se ideálně měla pohybovat mezi 30 a 50. Mazat bychom dítě měli i v případě, že budete pod slunečníkem. UV záření se odráží i do zastíněných ploch. 

Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim, který je v parných dnech velmi důležitý, a ochranu očí kvalitními slunečními brýlemi. 

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.