Lékárna.cz

Diety

Diety nedrží jen ti, kteří se snaží shodit pár kil, ale také ti, kteří chtějí ulehčit svému zažívání a podpořit  tak své zdraví. Vysvětlíme vám ve zkratce princip diet a doporučíme co jíst a co ze stravy vynechat, aby vám přinesly kýžený efekt.

Diety
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jaterní dieta

  • Princip: Uleví játrům a podpoří jejich funkci. Ale POZOR, je rozdíl mezi jaterní dietou pro zdravého a nemocného člověka (u toho musí dietu vybrat lékař či zkušený výživový poradce). Potraviny připravujte vařením či dušením.
  • Čemu se vyhnout (jaterní dieta pro zdravé lidi): tučným masům, rybám a uzeninám, paštikám, sádlu, máslu, mléku a mléčným výrobkům, čerstvému pečivu, sladkostem, ostrému koření, majolkám, tatarkám, cibuli, česneku, květáku, okurkám, sterilované zelenině, marmeládám, kompotům, ořechům, semínkům, luštěninám a jiným nadýmavým jídlům a alkoholu.

Jak detoxikovat játra přírodní cestou

Pro očistu jater jsou vhodné ostropestřec, kurkuma, pampeliška, měsíček, artyčok, vitamíny skupiny B, mrkev, listová zelenina.

Ketodieta

Princip: Ketóza je stav, kdy tělu omezíme přísun sacharidů.
Co jíst: Při ketodietě konzumujete 5x denně speciální nízkosacharidová a na proteiny bohatá jídla, smoothie či koktejly.

Ketodieta není pro všechny

Ketodieta není vhodná pro spoustu lidí - konzultovat se svým lékařem by ji určitě měli především osoby s onemocněním ledvin, jater, srdce, diabetici 1. stupně, onkologicky nemocní, nemocní s psychiatrickými onemocněními, poruchou příjmu potravy (anorexie, bulimie). Tato dieta není vhodná ani pro těhotné a kojící ženy a pro děti do 18 let. 

Cambridge dieta

  • Princip: Je to komplexní výživový plán, který je sestaven výživovým poradcem přímo pro konkrétní osobu a je za založen na individuálním přístupu. Součástí plánu jsou kromě pravidelného pohybu i speciální nutričně vyvážené potraviny, kterými si obohatíte jídelníček.

Co jíst při Cambridge dietě

Do jídelníčku zařaďte borůvky, maliny, goji, listová a brukvovitá zelenina (brokolice, kadeřávek, květák) a klíčky. Dopřejte si i dostatek kvalitních bílkovin - najdete je v masu, rybách, vejcích, ale i luštěninách či semínkách. Skvělé jsou i za studena lisované oleje jako je olivový, lněný, dýňový či avokádový. Jídelníček můžete obohatit i zelenými potravinami a řasami mezi které patří - spirulina, zelený ječmen, kelpDobrý je i zelený čaj matcha nebo pu-erh.

Nízkosacharidová dieta

  • Princip: Jde v ní hlavně o snížení příjmu rychlých cukrů v běžné každodenní stravě. 
  • Co jíst: zeleninu, maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, semínka - obecně potraviny s nízkým obsahem sacharidů.

Dieta při cukrovce

​Při dietě při cukrovce lze využít (kromě diabetických sladidel) i přírodní - např. stévii (GI je 0), rýžový sirup nebo třtinovou melasu.
  • Co jíst: zelenina, ovoce s nízkým obsahem cukru, ryby, bílá libová masa, vaječný bílek, bílé jogurty, neochucené kefíry a acidofilní mléka, sýry s nízkým obsahem tuku, celozrnné pečivo, luštěniny, celozrnné těstoviny, natural rýže, bylinky
  • Čemu se vyhnout: polotovary, konzervy a průmyslově zpracované potraviny, bílé pečivo, tučná masa, tučné mléčné výrobky, doslazované mléčné nápoje, živočišné tuky, tavené sýry, limonády, džusy, slazené nápoje, cukrovinky, kečup, majonéza, hořčice, dresinky aj.
  • Další detailní informace najdete v našem článku Co jíst a nejíst při cukrovce.

Krabičková dieta

Krabičková dieta slouží k tomu, aby vám ušetřila čas, organizaci stravování a nemuseli jste přemýšlet nad tím, jak si vyváženou stravu denně sestavit. Na trhu existuje spousta společností, které vám sestaví dietní plán na míru a denně vám budou posílat domů či do práce připravené krabičky s jídlem, které jsou výživově vyvážené a obsahují vše, co tělo potřebuje včetně vitamínů a minerálů. 

Obraťte se na naše lékárníky

V případě, že se chcete dozvědět víc o tom, jak fungují diety a co je vhodné doplnit, aby váš organismus při jejich držení nestrádal, obraťte se na naše lékárníky v Odborné poradně. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.  

Navštivte související produktové kategorie
Diety a hubnutí Dietní polévky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.