Lékárna.cz

Kyselina acetylsalicylová a děti – pozor na Reyův syndrom

Proč dětem do 16 let nepodávat léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové bez doporučení lékaře, prozradí naše lékárnice Mgr. Pavla Horáková.

Kyselina acetylsalicylová a děti – pozor na Reyův syndrom
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co podávat místo ASA

Ke snížení horečky a úlevě od bolesti jsou pro děti vhodné léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu. (Mgr. Pavla Horáková)

Co umí ASA (kyselina acetylsalicylová)

Kyselina acetylsalicylová (ASA) působí proti bolesti a snižuje horečku Lze jí využít i při snižování horečky v případě onemocnění koronavirem COVID-19. V nízkých dávkách se využívá ke snížení rizika srdečně cévních chorob. Snižuje tvorbu sraženin v cévách srdce a mozku a tím snižuje riziko infarktu myokardu a cévní mozkové příhody. Pozor však na podávání ASA dětem do 16 let. Může způsobit závažný Reyův syndrom.

Co je to Reyův syndrom

Reyův syndrom je velmi vzácná porucha, která může poškodit mozek, játra, ledviny a srdce. Pokud není okamžitě léčena, může vést k trvalému poškození orgánů či ke smrti. Často má souvislost s podáváním ASA dětem. Při Reyově syndromu dochází k poškození energetických struktur buněk – mitochondrií. Mitochondrie jsou velmi důležité pro správné fungování jater. Pokud správně nefungují, játra začnou selhávat a tím selhává i detoxikace těla, což způsobí nahromadění toxických látek v krvi a dochází tak k poškození orgánů včetně mozku. 

Příznaky Reyova syndromu

Příznaky Reyova syndromu začínají obvykle 3-5 dní po virové infekci (chřipka, nachlazení, plané neštovice).

Patří mezi ně:

  • déletrvající silné zvracení či průjmy,
  • bolesti hlavy,
  • únava,
  • slabost,
  • zrychlené dýchání,
  • křeče,
  • ztráta vědomí až smrt.

Jak se Reyův syndrom diagnostikuje

Včasná diagnóza a léčba jsou zásadní.

Jelikož je Reyův syndrom vzácný, nejdříve se musí vyloučit jiná onemocnění, která mají podobné příznaky. Patří mezi ně například meningitida, dědičné poruchy metabolismu, otrava či encefalitida.

Nejprve se dělají testy krve a moči pro zjištění, zda se hromadí toxiny nebo patogeny v těle. Tím se dá zjistit, zda správně fungují játra. Dále se používá CT sken mozku (zda není přítomen otok mozku), jaterní biopsie (odebrání vzorku jaterní tkáně) a lumbální punkce.

Při Reyově syndromu bývá prodloužený protrombinový čas, zvyšuje se hladina amoniaku v krvi, hodnoty jaterních enzymů jsou zvýšené, dochází k hypoglykémii. 

Jak se léčí Reyův syndrom

Důležité je minimalizovat příznaky a podpořit životně důležité funkce-krevní oběh, dýchání. Dále je potřeba ochránit mozek před poškozením v důsledku otoku mozku.

Léky se podávají většinou přímo do žíly. Důležité jsou:

  • elektrolyty a tekutiny k úpravě hladiny minerálů a živin, snaha udržet správné hodnoty cukru v krvi
  • léky ke snížení hladiny amoniaku
  • léky proti křečím (pokud se již křeče objevují)
  • diuretika, které odvedou přebytečnou tekutinu z těla a pomohou snížit otok mozku,
  • léky zabraňující krvácení

Pokud dojde k léčbě včas, dochází ve většině případů k úplnému vyléčení.

ASA a kojení

Neužívejte přípravky s ASA ani během kojení. Lék přechází i do mateřského mléka. Děti do 16 let by neměly používat ani ústní gely obsahující salicyláty.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.